Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr

Smitten i vannet i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr, ifølge varaordfører Bård Espelid.

MÅ KOKES: Innbyggerne må fortsatt koke vannet i fem-seks uker, sier varaordfører Bård Espelid. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
MÅ KOKES: Innbyggerne må fortsatt koke vannet i fem-seks uker, sier varaordfører Bård Espelid. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Varaordfører i Askøy kommune, Bård Espelid, bekrefter til Dagbladet at kommunen har fått svar på hva som kan være årsaken til vannskandalen.

- Vi har fått vannprøvene fra høydebassenget, og prøvene viser etter all sannsynlighet at avføringen fra dyr har forurenset bassenget.

- Hva slags dyr mistenker dere?

- Det kan vi ikke si med sannsynlighet, men det vi har observert i andre tilfeller der det har vært Camplylobacter er at smittekilden har vært fugler, men det er ikke sikkert at det er tilfellet her. Vi må også være forberedt på at vi kanskje ikke finner den smittekilden med hundre prosent sikkerhet.

I vår har det vært flere kraftige regnperioder, og ifølge Espelid kan bakteriene skylde overflødig regn på utsiden av bassenget.

Espelid forteller at de må gjennom flere trinn før de kan være hundre prosent sikre på at vannet er trygt igjen.

- Det tar tid før vi kan friskmelde vannet, så det er snakk om rundt fem til seks uker før man slipper å koke vannet.

Det var VG som først meldte om prøvesvarene.

Søndag ettermiddag melder NRK at 176 pasienter fra Askøy har testet positivt på campylobacter. Siden fredag kveld har ni personer fått påvist bakterien.

Haukeland universitetssykehus melder også i en pressemelding at seks voksne har blitt innlagt siden fredag, men at ingen av dem er kritisk syke. Det har ikke vært innlagt noen barn siden sist.

2000 innbyggere syke

Om lag 2000 innbyggere i Askøy er blitt syke etter at det ble funnet store konsentrasjoner av tarmbakterier i et høydebasseng på Øvre Kleppe i kommunen. 65 av dem har også måttet legges inn på sykehus.

SE TV: Askøy kommune opplyser at et dødsfall i kommunen kan ha sammenheng med mulig smitteutbrudd i drikkevannet, uten at dette er bekreftet ennå. Video: NRK/NTB Vis mer

Drikkevannsskandalen har pågått i flere uker, men i går opplyste varaordføreren at antallet askøyværinger som antas å ha blitt syke i forbindelse med smitten i vannet, har gått ned.

Legevakten i kommunen har nå normal bemanning, sa Espelid til NTB lørdag.

Etteråring døde

Ettåringen fra Askøy som døde forrige uke, var smittet av tarmbakterien Campylobacter. Det bekreftet nylig fylkeslegen i Vestland overfor Bergens Tidende.

Det er fortsatt ikke kjent hva som var årsaken til at den ett år gamle gutten døde.

Fylkeslegen åpnet tilsyn som følge av dødsfallet. Det jobbes nå med å hente inn opplysninger i saken, blant annet om ettåringens helsetilstand før han ble syk.

Torsdag ble det kjent at også en 72 år gammel kvinne fra Askøy var død. Kvinnen ble innlagt med mage- og tarmsymptomer i helgen, og har fått påvist Campylobacter. Det har derimot blitt opplyst at kvinnen hadde alvorlig bakenforliggende grunnlidelse.

Kvinnen hadde alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Også i dette tilfellet har fylkeslegen åpnet tilsyn.