Smitteutbrudd på Ahus

Smitten øker: - Krevende

Totalt 33 ansatte og 24 pasienter er smittet med corona på to ulike avdelinger på Akershus universitetssykehus.

SMITTEUTBRUDD: Kongsvinger sykehus hører under Akershus universitetssykehus (Ahus). Foto: Terje Pedersen / NTB
SMITTEUTBRUDD: Kongsvinger sykehus hører under Akershus universitetssykehus (Ahus). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Kongsvinger sykehus og hjertemedisinsk avdeling på Nordbyhagen, begge en del av Akershus universitetssykehus (Ahus), er rammet av et større smitteutbrudd.

På Kongsvinger sykehus er det nå påvist coronasmitte hos 28 ansatte og 15 pasienter. På Nordbyhagen har fem ansatte og ni pasienter fått påvist smitte.

- Totalt antall innlagte pasienter på sykehuset med luftveisinfeksjoner var i går kveld 56 personer. Dette omfatter hovedsakelig pasienter som er innlagt til behandling for smitte som har oppstått utenfor sykehuset, og omfatter mange ulike luftveisvirus der covid-19 utgjør den største gruppa, opplyser smittevernoverlege Silje B. Jørgensen ved Akershus universitetssykehus i en e-post til Dagbladet.

Krevende driftssituasjon

Det er ikke slik at alle smittetilfellene blant ansatte nødvendigvis er en del av utbruddet på medisinsk sengepost.

Det har så langt ikke vært nødvendig å sette noen ansatte i karantene, siden de er fullvaksinerte, opplyser Jørgensen. Hun sier imidlertid at de har måtte redusere sengekapasiteten på utbruddspostene for å stoppe utbruddet.

- Dette gjør driftssituasjonen krevende ettersom det samtidig er stor pågang av pasienter som trenger innleggelse.

Mandag innførte Ahus ekstra tiltak for å håndtere den store pågangen av pasienter med luftveislidelser.

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

Kan oppdage flere tilfeller

Utbruddet på hjertemedisinsk avdeling skal ha startet med en smittet pasient. På Kongsvinger er det mer usikkert hvordan utbruddet oppsto, men Jørgensen understreker at de har kontroll på smitten.

- Vi mener at tiltakene som er innført vil forhindre videre smitte nå, men det kan tenkes at vi vil oppdage flere tilfeller blant de som allerede har vært eksponert før utbruddet ble kjent, skriver Jørgensen.

Smittede har høy alder

Jørgensen sier videre at flere av de smittede har høy alder, noen med sykdom fra før, og noen med forventet kort levetid.

- Så langt ser det ikke ut til at de har fått sin tilstand vesentlig forverret på grunn av smitten, men det er for tidlig å si om noen vil utvikle alvorlig covid-19-sykdom.

Sykehuskoordinator Jane Castro uttalte mandag til Aftenposten at det er utført testing av pasienter og ansatte, og at nærkontakter er kartlagt.

- Smitten ellers i samfunnet øker. Det er naturlig at dette også gjelder ansatte ved sykehuset. Vi har god testkapasitet for både pasienter og ansatte og opplever nå økt kontroll på situasjonen. Utbruddet har dessverre medført at inneliggende pasienter er blitt smittet, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer