Gul beredskap på UNN:

Smitten øker: - Overrasket

Universitetssykehuset Nord-Norge gikk søndag ettermiddag til gul beredskap. 13 personer er innlagt med covid-19 og smitten øker i Tromsø kommune.

RIKTIG AVGJØRELSE: David Johansen, sjef for Medisinsk klinikk ved UNN, mener det er helt riktig å øke beredskapen når tilstrømninga av pasienter øker. Selv er han ikke nervøs for hvordan situasjonen utspiller seg. Foto: UNN / Per-Christian Johansen
RIKTIG AVGJØRELSE: David Johansen, sjef for Medisinsk klinikk ved UNN, mener det er helt riktig å øke beredskapen når tilstrømninga av pasienter øker. Selv er han ikke nervøs for hvordan situasjonen utspiller seg. Foto: UNN / Per-Christian Johansen Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) gikk søndag over fra grønn til gul beredskap etter at det har vært en jevn økning med innlagte coronapasienter den siste uka.

Gul beredskap innebærer blant annet at de vurderer ekstra bemanning og forbereder opptrapping av driften.

Søndag hadde UNN totalt 15 coronapasienter fordelt på sykehusene i distriktet, men mandag formiddag er det innlagt 13 covid-pasienter på UNN.

Alle pasientene er innlagt på sykehuset i Tromsø. Fire av pasientene ligger på intensivavdelingen, men ingen av dem er koplet til respirator. Det opplyser sjef for medisinsk klinikk, David Johansen, til Dagbladet.

- Vi følger situasjonen tett og setter nå inn nødvendige tiltak som å øke bemanningen og øke beredskapen, sier Johansen til Dagbladet og legger til:

- Det er helt riktig at vi nå går i økt beredskap når tilstrømninga av pasienter øker. Vi vet at det er en del smitte i samfunnet.

Høyeste antall innleggelser

Mens smittetrenden i resten av landet har vært synkende siden starten av september, går Tromsø i motsatt retning. Sykehuset i Tromsø har det høyeste antall coronainnleggelser siden starten av pandemien.

Johansen opplyser at covid-pasientene på UNN er voksne og eldre. Han opplyser også at det ikke tegner seg et tydelig bilde av sykdom som følge av vaksinasjonsstatus.

- Vi har både pasienter som er fullvaksinert, vaksinert med én dose og uvaksinert, så det er en jevn fordeling, sier han.

Selv om det nå har blitt innført økt beredskap i UNN, er Johansen stolt over sine ansatte, og han påpeker at de ansatte er villige til å strekke seg langt.

- Jeg vil understreke at de ansatte som står i fronten gjør en fantastisk jobb. Alle er veldig profesjonelle. De har fått mye erfaring med dette over tid, og jeg opplever at det er en god stemning på avdelingen og at folk er villige til å strekke seg langt, sier klinikksjefen.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

- Fordeles jevnt

De tre siste dagene har Tromsø kommune bekreftet over 95 nye smittetilfeller, ifølge kommunens hjemmeside.

Smittevernoverlege i Tromsø, Trond Brattland, sier til iTromsø at han ikke helt forstår hvor smitten kommer fra og hvorfor den øker.

- Vi er litt overrasket fordi det ser ut som om vi er en i litt annen situasjon enn i resten av landet. Vi stusser over er at det ikke er ett smitteutbrudd, men at smitten fordeles jevnt på både skoler, arbeidsplasser og blant uvaksinerte, sier Brattland til Dagbladet.

Han opplyser at det er flere av smittetilfellene som kommunen ikke kan spore, og at de fleste smittetilfellene er i aldersgruppa 15 til 44 år. Smittevernoverlegen understreker at det er en betydelig andel av de smittede som ikke er vaksinert.

OVERRASKET: Smittevernoverlege Trond Brattland er overrasket over at smitten øker i kommunen og ikke i andre deler av landet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
OVERRASKET: Smittevernoverlege Trond Brattland er overrasket over at smitten øker i kommunen og ikke i andre deler av landet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

- Smitten i nabokommunene har også økt som følge av smitteøkningen i Tromsø fordi flere beveger seg mellom kommunene, sier Brattland.

Han legger til at gjenåpningen har blitt tatt godt imot i kommunen og at folk lever mer som normalt.

Tromsø kommune har besluttet at de ikke skal innføre nye smitteverntiltak som følge av smitteøkningen, opplyser smittevernoverlegen.

- Terskelen er høy for å iverksette strengere smitteverntiltak nå. Det avhenger av kapasiteten til sykehusene og om de er presset, sier han.

Likevel har smittevernoverlegen en oppfordring til folk om å holde seg hjemme dersom man er syk.

- Utfordrende

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad skriver i en e-post til Dagbladet at det er litt usikkerhet rundt smittetallene nå, siden mange tester seg hjemme med selvtester.

Likevel påpeker han at innleggelsestallene tyder på at smittesituasjonen har vært ganske uendret i Norge de siste ukene, bortsett fra deler av Nord-Norge.

- Det at et sykehus går i gul beredskap viser at pågangen av covid-19-pasienter er utfordrende, men at man er føre var for å kunne håndtere situasjonen bemanningsmessig, skriver Nakstad.

Ifølge tall fra FHI er det flere uvaksinerte som blir innlagt med coronasykdom på sykehusene i Norge. Likevel viser tallene at det blir en stadig høyere andel fullvaksinerte blant de innlagte.

Nakstad mener at vi har nådd et balansepunkt, der vaksinasjonen holder spredningen i sjakk, men at det fortsatt er en del uvaksinerte og fullvaksinerte som smittes hver uke.

UTFORDRENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker at sykehuset går i gul beredskap fordi pågangen av covid-19-pasienter er utfordrende. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
UTFORDRENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker at sykehuset går i gul beredskap fordi pågangen av covid-19-pasienter er utfordrende. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Sannsynligvis vil det hjelpe mye når de over 65 år nå tilbys en tredje dose. I andre land har det medført en tydelig nedgang i antallet innleggelser. Vi har sett at andelen fullvaksinerte med såkalt «gjennombruddsinfeksjon», det vil si at de blir smittet og får symptomer tross vaksineringen, har vært økende i mange land. Vaksinering av dem over 65 år med en tredje dose i Norge vil nok redusere antallet fullvaksinerte som innlegges, påpeker Nakstad.

Foreløpig mener Nakstad at det fortsatt vil være aktuelt med lokal testing og smittesporing ved smitteutbrudd, og han understreker at kommunene har en god beredskap for dette selv om testaktiviteten har vært fallende de siste ukene.

- I tillegg er det fortsatt et godt råd å holde seg hjemme når man blir syk. Det vil begrense en eventuell smitteøkning til vinteren, når vi må forvente flere andre luftveisinfeksjoner i tillegg, skriver Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer