RELIGIØSE SEREMONIER: 14. august endret regjeringen avstandskravet for religiøse seremonier. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Corona:

Smitten øker etter festing

Unngikk de store smittetallene da Italia ble hardt rammet. Nå omtales øya som en smittebombe.

Publisert
Sist oppdatert

Omkring 800 tilfeller av coronaviruset har blitt sporet fra Lazio-regionen til den populære ferieøya Sardinia i Italia de siste ukene.

En teststasjon i byen Civitavecchia utenfor Roma opplever at tusenvis av mennesker tester seg ved deres «drive through»-senter hver dag. Stasjonen ble opprettet som en reaksjon på smittebølgen i Lazio-regionen, som nå forklares med store mengder ferierende på den populære Smaragdkysten nordøst på Sardinia.

Kakse-magnet

Helsetopp i Lazio-regionen, Alessio D'Amato, sammenlikner situasjonen med den mye omtalte fotballkampen mellom Atalanta og Valencia i mars, som har blitt sett på som et sted hvor det foregikk massesmitte i begynnelsen av pandemitida.

- Vi har nå opplevd betydelige smittetall på kort tid, sier D'Amato til The Guardian.

Smaragdkysten er spesielt populært blant landets velstående. Søkelyset har for alvor blitt rettet mot øya etter at Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi ble bekreftet smittet etter å ha returnert til fastlandet fra sitt feriested i området.

Unge tester positivt

Gjennomsnittsalderen for dem som har testet positivt er 25 år, og såkalte smitteklynger har blant annet blitt sporet til nattklubber som «Billionaire» i byen Porto Cervo. Nattklubben eies av den tidligere Formel 1-toppen Flavio Batore, som selv testet positivt i slutten av august.

<strong>FESTGLAD:</strong> En kvinne feirer 20 års-jubileet til nattklubben Billionaire 24. juli. Utestedet omtales nå som et av smittesentrene på øya. Foto: NTB Scanpix.
FESTGLAD: En kvinne feirer 20 års-jubileet til nattklubben Billionaire 24. juli. Utestedet omtales nå som et av smittesentrene på øya. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Det har vært store samlinger av mennesker på barer og nattklubber, med lite kontroll. Dette har ført til en smittebølge som vi nå kartlegger gjennom testing, sa D'Amato til avisa.

De festglade turistene har tatt med seg smitten tilbake til en rekke andre regioner, inkludert Campania, Puglia og Lombardia.

Raser mot mediene

Øyas Guvernør, Christian Solinas, er ikke fornøyd med omtalen av Sardinia som en smittesone, og varsler at han vil gå rettens vei mot mediene for å ha framstilt Sardinia som landets nye episenter.

Området har fram til nå vært et av stedene med lavest smittetall, og har registrert omtrent 2400 smittede siden utbruddet i mars. Italia har til sammen registrert i overkant av 276 000 tilfeller.

- I august har vi tatt imot betydelige mengder turister, og noen av disse har tatt med seg viruset til Sardinia, sier Solinas.

Han reagerer blant annet på at de 61 tilfellene som ble sporet til «Billionaire» fikk større mediedekning enn et liknende tilfelle på fastlandet med dobbelt så høye smittetall.

- Denne urettmessige frykten har ført til massevis av kanselleringer, men Sardinia er imøtekommende og trygt for turister, og vi har håndtert krisen på en ryddig måte, tordner Solinas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer