Smitten øker i Det hvite hus

Det ble varslet at valgvaken kunne bli et «superspreder-arrangement». Nå er fem personer smittet.

SUPERSPREDER: Smitten øker etter valgvaken i Det hvite hus. Foto: Erin Scott / Reuters / NTB
SUPERSPREDER: Smitten øker etter valgvaken i Det hvite hus. Foto: Erin Scott / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Det andre coronautbruddet knyttet til Det hvite hus fortsetter å vokse.

Ytterligere to personer er smittet med covid-19 etter å ha deltatt på en valgvake i Det hvite hus på valgdagen, skriver CNBC.

Hundrevis av personer samlet seg i The East Room i Det hvite hus natt til 4. november. Få brukte munnbind og de satt tett i tett. Det var også her Donald Trump holdt sin oppsiktsvekkende tale på valgdagen - der han gikk hardt ut mot valgfusk.

Minst fem personer er nå bekreftet smittet etter arrangementet.

Nå er det politisk redaktør Brian Jack som er bekreftet smittet, skriver The New York Times og en rekke andre medier.

Healy Baumgardner, tidligere politisk rådgiver, er også smittet. Hun bekrefter covid-diagnosen overfor NBC News.

VALGVAKE: Svært mange var samlet i The East Room i Det hvite hus på valgdagen. Foto: Chip Somodevilla / AFP / NTB
VALGVAKE: Svært mange var samlet i The East Room i Det hvite hus på valgdagen. Foto: Chip Somodevilla / AFP / NTB Vis mer

Fem smittet

Tidligere er disse bekreftet smittet:

  • Stabssjef i Det hvite hus, Mark Meadows.
  • USAs minister for boligpolitikk og byutvikling, Ben Carson.
  • En av Trumps ledende valgkampmedarbeidere, David Bossie.

Nyhetsbyrået AP har beskrevet valgvaken som et mulig «superspreder-arrangement», og skriver at dette er «nok et symbol på Trumps dristige håndtering av viruset».

Deltagerne på arrangementet skal ha blitt testet på forhånd, men det skal ikke ha hjulpet for å utelukke smitte.

TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer

Trump hadde egentlig planlagt å avholde valgnattfesten på Trump International Hotel, men endret disse planene da det ble nedlagt forbud om samlinger på mer enn 50 personer i Washington, som følge av de stadig økende smittetallene.

Festen ble derfor flyttet til Det hvite hus, og gjestelista ble også kuttet fra 400 til 250 personer, ifølge IBTimes.

Etter Trumps tale fra valgdagen ble samlingen omtalt som «covid-fest». Professor og smittevernekspert Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge bekreftet overfor Dagbladet at dette kunne bli et «superspreder-arrangement».

Holder seg unna

Det nye utbruddet kommer ikke lenge etter at over 30 personer ble smittet i slutten av september og starten av oktober. Også president Donald Trump og førstedame Melania fikk påvist viruset.

De fleste av smittetilfellene ble koblet til et arrangement i Rosehagen i forbindelse med feiringen av nominasjonen av Amy Coney Barrett som ny høysterettsdommer.

Republikaner-toppen Mitch McConnell (78) uttalte i oktober at han ikke har vært i Det hvite hus siden august på grunn av håndteringen av viruset. McConnell, som er republikanernes leder i Senatet, har tidligere hatt polio.

Han sammenliknet Det hvite hus med Senatet - der alle må bruke munnbind og holde avstand.

- Mitt inntrykk er at deres tilnærming til hvordan viruset skal håndteres er annerledes enn min, sa han.

En undersøkelse viser at Trumps holdning til viruset var en medvirkende årsak til at Joe Biden til slutt vant valget, ifølge Reuters.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

«Mørk vinter»

Biden har på kort tid satt sammen et coronalag som skal få pandemien og økonomien under kontroll. Biden sa på en pressekonferanse mandag at amerikanerne «har en veldig mørk vinter foran seg», og at «landet er truet».

Biden anslår at ytterligere 200 000 liv vil gå tapt før en vaksine blir tilgjengelig.

Coronalaget skal i tida fram mot Biden blir innsatt som president 20. januar 2021, lage en rekke forslag til hva Biden kan foreta seg for å stanse pandemien. Biden nevner blant annet at de skal teste flere og sørge for at en vaksine blir gratis.

- Jeg vil ikke spare på noe for å få pandemien under kontroll idet jeg innsettes som president. Jeg vil få barn tilbake på skolen, og samfunnet og økonomien opp igjen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer