Smitten øker i Europa

Den nye omikronvarianten BA.5 er i ferd med å skape en ny smittebølge i Europa.

ØKENDE SMITTE: Smittetallene ha økt i en rekke europeiske land den siste tida. Her fra Sintra i Portugal. Foto: Jorge Mantilla/NurPhoto/Shutterstock/NTB
ØKENDE SMITTE: Smittetallene ha økt i en rekke europeiske land den siste tida. Her fra Sintra i Portugal. Foto: Jorge Mantilla/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall registrerte covid-tilfeller har gått ned med 90 prosent globalt siden smittetoppen i januar, og coronarestriksjonene er så godt som borte i en lang rekke land.

Den siste tiden har imidlertid smittetallene økt i en rekke europeiske land, og nå advarer eksperter om at tallene vil øke ytterligere utover sommeren.

Det er den nye omikronvarianten BA.5 som er i ferd med å skape en ny smittebølge i Europa og Norge.

Gir viruset et «kick»

Særlig i Frankrike har smitten økt den siste uka. Ifølge nettstedet Worldometers ble det registrert 95 217 nye tilfeller det siste døgnet.

- Pandemien akselererer igjen, til tross for det varme været. De nye omikron-undervariantene BA.4 og BA.5 er 10 til 15 prosent mer smittsomme, og det er dette som gir viruset et ekstra «kick», sier Benjamin Davido, spesialist på infeksjonssykdommer ved Raymond-Poincaré sykehus, til The Guardian.

- Vi er i en veldig spesiell situasjon der det er viktig at vi opprettholder stabil immunitet gjennom boostervaksiner, legger han til.

Varsler sommerbølge

I Tyskland har smitten steget jevnt siden første uka i juni, og landets helseminister Karl Lauterbach har tidligere uttalt at årets sommerbølge av corona har ankommet landet.

- Den ventede sommerbølgen har dessverre blitt en realitet, sa Lauterbach til Rheinische Post.

- Dette betyr også at det er usannsynlig at det lysner de neste ukene, sa han, og anmodet eldre og de med underliggende sykdommer om å skaffe seg en ny vaksinedose snarest.

Også i Norge øker coronasmitten. Ifølge Folkehelseinstituttet kan en ny smittebølge med omikron være i horisonten.

- Vi har regnet med at det vil komme en ny smittebølge. Vi har snakket om en høstbølge, men også sagt at den kan komme tidligere, altså allerede til sommeren, sa direktør Camilla Stoltenberg i FHI til TV 2 forrige uke.

FHI jobber nå med en ny risikovurdering om omikron BA.5. Både BA.4 og BA.5 er satt på lista over bekymringsvarianter av det europeiske smittevernbyrået ECDC.

CORONA: Stabssjef ved smitteavdelingen i FHI Preben Aavitsland sier at BA.5 er mer smittsom, men at vi ikke trenger å være urolige. Reporter: Magnus Paus Vis mer

«Høstbølgen» har startet

Tirsdag ble det kjent at Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen melder om en «markant» økning i antallet innlagte coronapasienter.

Før 12. juni lå antallet daglige pasienter på rundt fire-fem, mens det de siste dagene har ligget rundt ti-tolv, opplyste sykehuset i en pressemelding.

Sammen med tallene fra Haukeland universitetssjukehus er det totale antallet coronainnlagte i Bergen 30 i kveld. Begge har én på intensivavdelingen.

- Det ser ut for oss som at «høstbølgen» allerede har startet, sa Haraldsplass' adm.dir. Kjerstin Fyllingen til Bergens Tidende.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus uttalte nylig at risikoen for nye varianter fremdeles er til stede.

BEKYMRET: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er bekymret for at man har senket skuldrene for lavt når det gjelder covid-19. Foto: Johanna Geron / AP / NTB
BEKYMRET: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er bekymret for at man har senket skuldrene for lavt når det gjelder covid-19. Foto: Johanna Geron / AP / NTB Vis mer

- WHO er stadig svært bekymret for at mangelen på testing og sekvensering gjør oss blinde når det gjelder coronavirusets evolusjon, sa Tedros mandag på et møte mellom G20-landenes helseministre i Indonesia.

- Vi er like bekymret for at lærepengene vi skaffet oss under pandemien, vil gå til spille, og at pandemiens syklus og forsømmelse vil bli gjentatt, advarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer