Smitten øker: - Ikke rart

Det er påbud om munnbind flere steder i Spania, etter en kraftig økning i coronasmitte. Fester fører til «idylliske forhold» for smittespredning.

SMITTEN ØKER: Smitten øker flere land i Europa. Spania er blant landene som nå ser at smitten øker kraftig. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB
SMITTEN ØKER: Smitten øker flere land i Europa. Spania er blant landene som nå ser at smitten øker kraftig. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble det registrert 22 204 nye smittetilfeller i gjennomsnitt for de siste sju dagene i Spania, viser tall fra John Hopkins University. The Guardian skrev forrige uke at antall smittetilfeller har økt mer enn 60 prosent fra forrige måned.

På Balearene har myndighetene gått ut med følgende bønn, ifølge nettsiden med lokale råd til befolkningen:

«Vi er på rett vei, men viruset er her fortsatt. Vær så snill, bruk maske innendørs eller når du ikke kan holde avstand til andre».

Lokale medier har meldt at fester fører til «idylliske forhold» for smittespredning.

VÆR SÅ SNILL: Myndighetene med bønn om bruk av munnbind.
VÆR SÅ SNILL: Myndighetene med bønn om bruk av munnbind. Vis mer

Det er påbud om bruk av munnbind for alle over seks år på offentlig transport samt på sykehus, helsesentre og apoteker, ifølge UDs reiseråd.

Verdens helseorganisasjon advarte før helga om at en ny og enda mer intens bølge av viruset er på full fart gjennom Europa. På globalt nivå har antall smittetilfeller steget med 30 prosent de siste par ukene, skriver Bloomberg.

- Folk er litt lei

Terje Aspdahl bor i Valencia-regionen, hvor han er redaktør for avisa Vikingposten. Han forteller at det ikke er mange som bruker munnbind nå.

- Så det er ikke rart at smitten går i været, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Folk virker å være litt lei.

REDAKTØR: Terje Aspdahl er redaktør i avisa Vikingposten som drivesi Spania. Foto: Privat
REDAKTØR: Terje Aspdahl er redaktør i avisa Vikingposten som drivesi Spania. Foto: Privat Vis mer

Han forteller at smitten har økt med nye 8-9000 smittede per uke de siste to ukene, og at tallet er økende i regionen. Likevel er det stabilt på sykehusene, understreker han.

- Det ser ut til at vaksinasjon har hatt effekt, sier Aspdahl.

Han tror at mange nå ikke føler seg like utsatt for smitte lenger, nettopp på grunn av vaksinen. Han har observert at folk ikke er så flinke til å holde avstand til hverandre.

- Så er du nær noen som er smittet, tror jeg ikke du slipper unna, sier han.

Han har imidlertid lite å utsette på turistene. De er ikke noe verre enn de lokale til å følge smittevernråd, ifølge ham.

- Mørketall

Dersom du får covid-19 i Spania, skal du ha minst mulig omgang med andre mennesker og bruke munnbind i ti dager fra positiv test eller hvis du har symptomer, skriver UD. Dette gjelder også for nærkontakter.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har tidligere opplyst til Dagbladet at smittetallene i Europa i virkeligheten trolig er enda høyere, ettersom færre testes for covid-19 nå enn tidligere i pandemien.

FÅR NOK: Denne videoen har gått viralt på Tiktok - to sjøløver fikk nok av nærgående turister. Video: Tiktok. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Det er imidlertid lite sannsynlig at det vil strammes inn på bruken av coronasertifikat eller karanteneregler denne sommeren. Som turist er det først og fremst munnbind man vil måtte forholde seg til på reise i utlandet, sa Nakstad.

Det er virusvariantene BA.4 og BA.5 som nå sprer seg raskt over det europeiske kontinentet. Blant annet kan de lettere smitte vaksinerte personer enn tidligere varianter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer