Omikron:

Smitten øker

Over 20 000 blir daglig smittet av omikron-varianten i Sør-Afrika.

A pharmacist prepares a dose of the coronavirus disease (COVID-19) Pfizer vaccine amidst the spread of the SARS-CoV-2 variant Omicron in Johannesburg, South Africa, December 04, 2021. Picture taken December 04, 2021. REUTERS/Sumaya Hisham
A pharmacist prepares a dose of the coronavirus disease (COVID-19) Pfizer vaccine amidst the spread of the SARS-CoV-2 variant Omicron in Johannesburg, South Africa, December 04, 2021. Picture taken December 04, 2021. REUTERS/Sumaya Hisham Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Den nye Omikron-varianten ble først oppdaget i Sør-Afrika, og Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at det «sprer seg i en hastighet vi ikke har sett med noen tidligere variant».

Ny smitterekord

Smittetallene i Sør-Afrika har nådd en ny rekord denne uka, og det ser det ikke ut til at antallet nye smittede går nedover med det første.

En god nyhet er at det blir registrert færre sykehusinnleggelser enn i tidligere bølger av pandemien.

- Sykehusinnleggelsene øker ikke i samme dramatiske tempo som ved tidligere smittebølger, forteller Michelle Groome ved National Institute for Communicable Diseases (NICD) i Sør-Afrika.

ALVORLIG: Espen Nakstad forteller om hav slags problemer omikron kan skape. Video: Dagbladet. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

Liten økning i dødstall

- Vi ser en økning, men det er en relativt liten økning i antallet dødsfall, fortsetter hun.

Sør-Afrikas helseminister Joe Phaahla tror at de færre sykehusinnleggelsene skyldes vaksinedekningen i landet, spesielt blant de eldre. Omtrent 31 prosent av befolkningen er fullvaksinert, men tallet er 66 prosent blant de over 60.

- Vi tror ikke nødvendigvis bare er at omikron er et mindre hissig virus, men dekning av vaksinasjon og naturlig immunitet til mennesker som allerede har hatt kontakt med viruset, bidrar også til beskyttelsen, sier helseminister Joe Phaahla.

- Det er derfor vi ser et mildere sykdomsbilde.

Rundt 44 prosent av den voksne befolkningen i Sør-Afrika har fått minst en vaksinedose. Det er høyere enn snittet blant de afrikanske landene, men lavere enn myndighetenes målsetting, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Omikronvarianten har nå blitt like dominerende som delta var tidligere. I Sør-Afrika utgjør nå vel 80 prosent av alle covid-19 tilfellene, og omikron sprer seg raskt til hele verden.

I sin ukesrapport om coronasmitten skriver FHI at selv om deltavarianten fremdeles er dominerende i størstedelen av verden med rundt 99 prosent utbredelse, har den kommet meget hurtig opp i 82 prosent utbredelse i Sør-Afrika.

OMIKRON: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold om den økende smitten av omikron-varianten i kommunene. Programleder: Christian Fjermeros Vis mer

I Asia kan det se ut som om alfa varianten fortsatt er til stede i ca. 1,4 prosent av prøvene. Siden i sommer har deltavarianten dominert fullstendig i Norge fram til slutten av november, da det i tillegg ble funnet importtilfeller og flere utbrudd med omikronvarianten.

Onsdag registrerte Sør-Afrika sitt høyeste smittetall gjennom pandemien, et resultat av omikronvarianten som raskt sprer seg i landet.

Sør-Afrikas helseminister Joe Phaahla tror at de færre sykehusinnleggelsene skyldes vaksinedekningen i landet, spesielt blant de eldre. Omtrent 31 prosent av befolkningen er fullvaksinert, men tallet er 66 prosent blant de over 60.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer