Omikron:

Smitten øker

Over 20 000 blir daglig smittet av omikron-varianten i Sør-Afrika.

A pharmacist prepares a dose of the coronavirus disease (COVID-19) Pfizer vaccine amidst the spread of the SARS-CoV-2 variant Omicron in Johannesburg, South Africa, December 04, 2021. Picture taken December 04, 2021. REUTERS/Sumaya Hisham
A pharmacist prepares a dose of the coronavirus disease (COVID-19) Pfizer vaccine amidst the spread of the SARS-CoV-2 variant Omicron in Johannesburg, South Africa, December 04, 2021. Picture taken December 04, 2021. REUTERS/Sumaya Hisham Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den nye Omikron-varianten ble først oppdaget i Sør-Afrika, og Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at det «sprer seg i en hastighet vi ikke har sett med noen tidligere variant».

Ny smitterekord

Smittetallene i Sør-Afrika har nådd en ny rekord denne uka, og det ser det ikke ut til at antallet nye smittede går nedover med det første.

En god nyhet er at det blir registrert færre sykehusinnleggelser enn i tidligere bølger av pandemien.

- Sykehusinnleggelsene øker ikke i samme dramatiske tempo som ved tidligere smittebølger, forteller Michelle Groome ved National Institute for Communicable Diseases (NICD) i Sør-Afrika.

Liten økning i dødstall

- Vi ser en økning, men det er en relativt liten økning i antallet dødsfall, fortsetter hun.

Sør-Afrikas helseminister Joe Phaahla tror at de færre sykehusinnleggelsene skyldes vaksinedekningen i landet, spesielt blant de eldre. Omtrent 31 prosent av befolkningen er fullvaksinert, men tallet er 66 prosent blant de over 60.

- Vi tror ikke nødvendigvis bare er at omikron er et mindre hissig virus, men dekning av vaksinasjon og naturlig immunitet til mennesker som allerede har hatt kontakt med viruset, bidrar også til beskyttelsen, sier helseminister Joe Phaahla.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer