SMITTEUTBRUDD PÅ UNGDOMSSKOLE:

- Smitten spredde seg kjemperaskt

Rektor på Apalløkka ungdomsskole, Elisabeth Dullum, forsvarer elever og ansatte på skolen. - Vi har spritet og vasket og fulgt reglene så godt som det lar seg gjøre, sier hun.

FØR-CORONA-HILSEN: Rektor Elisabeth Dullum hilser på elevene slik det var mulig får coronaens inntog. - Utbruddet skjedde veldig raskt, på null komma niks, sier hun. Foto: Apalløkka skole
FØR-CORONA-HILSEN: Rektor Elisabeth Dullum hilser på elevene slik det var mulig får coronaens inntog. - Utbruddet skjedde veldig raskt, på null komma niks, sier hun. Foto: Apalløkka skole Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går stengte Apalløkka ungdomsskole i Groruddalen etter at det var blitt påvist over femti coronatilfeller på skolen.

- Vi vet jo at smitten har spredt seg i bydelen, og på vår skole fikk vi et utbrudd veldig raskt. Veldig mange ble syke på kort tid, sier rektor Elisabeth Dullum ved Apalløkka skole.

Smittet, men ikke syke

Rektor har vært i kontakt med både FHI og bydelsoverlegen, men det er foreløpig ingen som vet hva som har forårsaket utbruddet. Smittesporingsjobben pågår for fullt, og rektor Dullum ønsker ikke å spekulere i hvordan smitten oppsto.

- Når jeg hører at noen begynner å nevne at det har vært brudd på smittevernreglene, så blir jeg som rektor frustrert. Her har mye smitte oppstått på svært kort tid, men jeg vil forsvare elevene, sier Dullum og fortsetter:

- Det er vanskelig å følge regler for både store og små. Men vi har spritet elever på vei inn og ut av skolen, vi har vasket pulter og hender hver gang vi har gått inn og ut, sier hun.

Viser videre til at skolen har «lite sambruk av rom og har håndvasker i alle rom».

- Per i dag har vi rundt 50 elever og ansatte som er smittet, men vi har ikke oversikt over hvordan. Det vi vet, er at det er flere, både ansatte og elever, som ikke har vært syke i det hele tatt, sier rektoren.

Lang erfaring

Gjennom høsten opplevde skolen at tre-fire elever fikk påvist covid-19-smitte.

- Det var enkelttilfeller og ingen andre ble smittet etterpå. Så kom dette, hvor veldig mange ble smittet på kort tid. Vi vet at flere elever og ansatte som var i karantene først fikk påvist at de var smittet ved test to, sier hun.

De siste ti dagene har det tikket inn nye covid-19-smittede.

STATSMINISTER-BESØK: I vår var både kunnskapsminister Guri Melby og statsminister Erna Solberg på besøk på Apalløkka ungdomsskole. Foto: NTB
STATSMINISTER-BESØK: I vår var både kunnskapsminister Guri Melby og statsminister Erna Solberg på besøk på Apalløkka ungdomsskole. Foto: NTB Vis mer

- Nå er skolen stengt, men alle undervisningstimer går som normalt selv om en stor del av staben er smittet. Undervisningen pågår digitalt og vi har fått ekstremt god tilbakemelding på kvaliteten og informasjonsflyten, sier rektoren.

Skolen vil holde stengt denne og neste uke.

- Heldigvis er ingen av de smittede alvorlig syke, og noen har jo ingen symptomer i det hele tatt. Det som er viktig å få fram, er hvor raskt smitten kom, sier rektor.

Ingen nye tilfeller

De siste ukene har det vært smitteutbrudd på to andre skoler i Oslo, Musikkteaterhøyskolen og Edvard Munch videregående skole.

- Hos oss er det ikke noe nytt, og ingen nye smitteutbrudd denne uka, sier Annette Johnsrud Larsåsen, kommunikasjonsrådgiver ved Høyskolen Kristiania, og viser til sine kommentarer i Dagbladet før helga.

Ved Edvard Munch videregående skole er det heller ingen nye kjente smittetilfeller.

- Vi har hatt skolen stengt i to uker, men var veldig glade da vi kunne åpne skolen denne mandagen, sier fungerende rektor Annegrete Møller-Stray.

Smitteutbruddet var hovedsakelig i to førsteklasser der elevene møttes en del, i tillegg til enkelte smittetilfeller i andre og tredjeklasse.

- Der klarte en ikke å se noen sammenheng. Utbruddet endte opp med et makstall på 47 smittede elever, seks lærere og to praksisstudenter, sier Møller-Stray.

Ringer elever

Skolen var på gult nivå da smitteutbruddet fant sted.

- Nå er vi på rødt nivå. Halvparten av elevene er på skolen samtidig. En-tredjedel av undervisningen foregår på skolen, en-tredjedel digitalt og resten jobber elevene med oppgaver, sier rektoren.

Hun mener skolen i dag drives forsvarlig.

- Vi følger de smittevernforskrifter vi får fra bydel og sentralt, og må jo stole på at retningslinjene vi får er tilstrekkelige, sier hun.

Skolen følger nøye med når det gjelder elevenes oppmøte på skolen og deltakelse på teams.

- Vi prøver å sette inn ytterligere tiltak for elever som sliter med det faglige eller annet. Vi ringer også til elever vi er bekymret for. Per nå er det ingen elever eller ansatte i karantene og vi er veldig glade for at skolen igjen er åpen, sier rektoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer