Smitten stuper - ned 36 prosent

Til tross for at stadig mer av Norge gjenåpnes, fortsetter smittetallene nedover. Forrige uke ble det bare registrert 1190 smittetilfeller - en nedgang på 36 prosent fra uka før.

STADIG FRIERE: I Oslo har smittetallene vært optimistiske i flere uker, og fra onsdag er det innført ytterligere lettelser. Foto: Terje Pedersen / NTB
STADIG FRIERE: I Oslo har smittetallene vært optimistiske i flere uker, og fra onsdag er det innført ytterligere lettelser. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 32.20% Første dose: 62.87%

- Vi ser en fortsatt nedgang i nye smittede i landet, og det er færre utbrudd, sier avdelingsleder Line Vold i FHI.

I FHIs ukesrapport for uke 23, altså forrige uke, peker pilene i riktig retning.

R-tallet, eller reproduksjonstallet, estimeres nå til å ligge på 0,7. Med en mer usikker modell som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser estimerer FHI at reproduksjonstallet for ei uke siden var 0,6, heter det i rapporten.

Nedgang blant yngre

Det var også en nedgang på 11 prosent i antall personer som testet seg for coronavirus.

I uke 23 var andel positive blant de testede 1,1 prosent, en nedgang fra 1,6 prosent uka før.

Antallet smittede gikk ned i alle aldersgrupper, og størst prosentvis nedgang i smittede var i aldersgruppen 13 til 19.

SVENSKEGRENSA: Politiførstebetjent på Svinesund, Stian Rasmushaugen, om hva du må passe på hvis du skal over grensa til Sverige. Foto: Nina Hansen / Reporter: Øystein Andersen Vis mer

På oktober-nivå

Antallet sykehusinnleggelser gikk også ned, og det er foreløpig rapportert om 29 nye innleggelser på sykehus forrige uke. I uke 22 var antallet 50. Ikke siden uka 12. til 18. oktober i fjor har det blitt registrert færre innleggelser i sykehus.

Forrige uke er det også bare meldt om to nye innleggelser på intensivavdeling.

- Vi ser at tiltakene, sammen med vaksinasjon har god effekt, sier Vold.

Hun understreker at det likevel er viktig å fortsatt følge smittevernrådene.

- Og takke ja til vaksine når tilbudet kommer, legger Vold til.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Indisk mutasjon øker

Antall bekreftede tilfeller med delta-varianten, også kalt den indiske mutasjonen, har økt de siste ukene, og det er nå totalt registrert 139 tilfeller i Norge. Samtidig har FHI registrert en nedgang i antall tilfeller av Alfa-varianten.

- Vi følger situasjonen nøye. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig, sier Vold.

I en ny risikovurdering av delta-varianten, som kom tidligere onsdag, skriver FHI at det ser ut til at vaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom også etter én dose.

- GOD BESKYTTELSE: Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier vaksinene virker å gi god beskyttelse for alvorlig sykdom etter én dose, også om man er smittet av delta-varianten. Foto: Berit Roald / NTB
- GOD BESKYTTELSE: Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier vaksinene virker å gi god beskyttelse for alvorlig sykdom etter én dose, også om man er smittet av delta-varianten. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Endrer ikke «beskyttet»

Det har tidligere vært knyttet bekymring til om vaksinene beskyttet dårligere mot alvorlig sykdom etter bare én dose, noe som potensielt kunne føre til endringer i coronapasset, som gis til fullvaksinerte, personer med én dose og personer som har gjennomgått coronasykdom.

- Delta-varianten gir mer alvorlig sykdom enn alfa-varianten, smitter lettere og beskytter litt dårligere mot sykdom for dem som kun har fått én vaksinedose. Heldigvis ser det ut til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom, også med bare én vaksinedose, er veldig god, sier Vold.

De ser det derfor ikke som nødvendig å endre definisjonen av «beskyttet», ut fra dagens risikovurdering av varianten.

FHI vurderer også at det inntil videre er fornuftig å fortsette dagens vaksinasjonsstrategi med et intervall på 12 uker mellom dose én og to.

FHI har tidligere sagt at delta-varianten trolig vil fortsette å spre seg i Norge, og etter hvert overta etter alfa-varianten og bli den dominerende varianten her til lands.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer