Omikron i USA

Smitteøkning skaper kaos: - Vanskelig situasjon

Smittekurven skyter til værs over store deler av USA. Det har blant annet resultert i kaos i flytrafikken og rekordhøye innleggelsestall.

REISEKAOS: Flere tusen flyavganger er enten innstilt eller forsinket de siste dagene. Flyselskapene gir omikron-utbruddet skylda. Bildet er tatt på Miami International Airport mandag, hvor flere titalls avganer ble innstilt. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB
REISEKAOS: Flere tusen flyavganger er enten innstilt eller forsinket de siste dagene. Flyselskapene gir omikron-utbruddet skylda. Bildet er tatt på Miami International Airport mandag, hvor flere titalls avganer ble innstilt. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB Vis mer
Publisert

Mandag ble en ny, dystert rekord satt. Over 1,4 millioner nye coronatilfeller ble registrert verden over. Det er det høyeste antallet nye tilfeller på ett døgn noensinne.

Flest nye tilfeller ble registrert i USA, som kan notere en ny smitterekord. I løpet av de siste sju dagene har i snitt 253 245 personer testet positivt for coronaviruset. Det er det høyeste antallet registerte tilfeller noensinne, skriver Washington Post.

Amerikanske helsemyndigheter anslår at rundt 60 prosent av smittetilfellene den siste uka var omikron-varianten, skriver CNN.

Kaos i flytrafikken

Den voldsomme smitteøkningen har skapt store problemer for reiselivet i landet, midt i det som vanligvis er en svært travel tid for næringa.

Flere tusen flyginger har blitt innstilt verden over de siste dagene. Tirsdag ble 2500 avganger innstilt, 800 av disse var fly som enten skulle inn, ut eller innenlands i USA. I tillegg ble mer enn 1200 flyavganger forsinket i landet. Det viser oversikten fra nettsida FlightAware som CNN blant annet har omtalt.

Selskapet United Airlines uttalte forrige uke at de måtte innstille flere hundre avganger fordi de manglet mannskaper til å gjennomføre alle de planlagte rutene.

- Økningen i omikron-spredningen denne uka har hatt en direkte påvirkning på våre ansatte, skriver selskapet i et dokument CNN har fått tilgang til.

Luftfart-ekspert Henry Harteveldt sier til ABC News at smittesituasjonen kommer i tillegg til andre utfordringer flyselskapene nå står overfor.

- Omikron har satt flyselskapene i en veldig vanskelig situasjon. Selskapene lider fortsatt etter store økonomiske tap i 2020, og ønsker ikke å miste inntekter. I tillegg ønsker ingen å innstille fullbookede avganger, spesielt ikke i jula, sier han til nyhetskanalen.

Rekordhøye antall innleggelser

Smitten stiger brattes i Washington D.C, men også i staten New York har det blitt registrert smitterekorder de siste dagene. 37 554 nye tilfeller ble registrert her mandag. Det er en økning på 38 prosent fra dagen før.

Smitteøkningen kan også sees på antallet nye sykehusinnleggelser, som nå er på et rekordhøyt nivå.

Søndag ble det registrert 810 nye innlagte coronapasienter i New York City. Det er det høyeste antallet nye daglige innleggelser siden april 2020, da millionbyen var selve episenteret for pandemien.

Tall fra New York State viser imidlertid at det totale antallet pasienter innlagt med covid-19 er lang unna nivåene fra våren 2020. Søndag var 28,23 per 100 000 innlagt.

BRATT KURVE: Antallet nye, daglige innleggelser nådde søndag et rekordhøyt nivå. Skjermdump: New York State Government
BRATT KURVE: Antallet nye, daglige innleggelser nådde søndag et rekordhøyt nivå. Skjermdump: New York State Government Vis mer

I april 2020 var på et tidspunkt antallet 145,07 per 100 000.

Det er likevel ventet at det totale antallet innleggelser vil øke, som følge av den bratte kurven av nye innleggelser.

Flere barn blant pasientene

En stadig større andel av innlagte covid-19-pasienter i USA er barn. Den samme utviklingen kunne en se i Sør-Afrika i starten av omikron-utbruddet.

Nesten 2000 barn er innlagt med påvist eller mistenkt covid-19-infeksjon. Det er en økning på 35 prosent på en ukes tid, skriver CNN, og enda høyere enn for en måned siden. Da var antallet rundt 700.

- Omikron kan være mer smittsomt enn delta, det gjenstår fortsatt å se. Men vi ser en kraftig økning i antallet sykehusinnleggelser blant barn. De er blant de mest sårbare i samfunnet, og har for øyeblikket den laveste vaksinegraden i landet, forteller barnelege ved Boston Children's Hospital, Adrienne Randolph, til CNN.

Lavere vaksinedekning

Størst er økningen i New York City. Her har antallet innlagte barn nesten femdoblet seg på tre uker.

Statlige helsemyndigheter i New York forklarer at denne økningen kan skyldes at bare 16,4 prosent av barn i alderen 5-11 år er fullvaksinerte, og bare 27,3 prosent har fått første dose, skriver New York Times.

Den økende smitten i USA skjer samtidig som The US Centers for Disease Control (CDC) myker opp karantene- og isolasjonsreglene. Mandag annonserte CDC at de reduserer den anbefalte isolasjonstida fra ti til fem dager. Dette så lenge den smittede ikke har symptomer, og bruker munnbind i nærkontakt med andre i minst fem dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer