Smitter gjennom skolebarna

Viruset gjør barn mellom fem og 14 til smittebomber.

MANGE TOMME PULTER: Lærer Laila Endresen prøver å få en så normal undervisningssituasjon som mulig i 3. klasse på Sagene skole, men med flere syke kolleger og halvparten av elevene borte er opplegget noe amputert. Foto: KRISTER SØRBØ
MANGE TOMME PULTER: Lærer Laila Endresen prøver å få en så normal undervisningssituasjon som mulig i 3. klasse på Sagene skole, men med flere syke kolleger og halvparten av elevene borte er opplegget noe amputert. Foto: KRISTER SØRBØ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Skolebarna er de store smittebærerne nå som svineinfluensaen sprer seg i full fart.

Både amerikanske, europeiske og norske tall viser at skolebarn er de store sprederne av H1N1-viruset. Foreløpige resultater av titusenvis av influensatester foretatt i USA viser at barn mellom fem og 14 år i større grad smittes og bærer med seg smitte enn noen andre aldersgrupper, melder nyhetsbyrået Reuters.

Unge blir sykest
Videre viser offisielle tall fra helsemyndighetene i USA at 53 prosent av de som er så syke at de må på sykehus er under 25 år gamle, mens bare sju prosent av de innlagte er over 65 år. Dette er stikk motsatt av situasjonen ved vanlig influensautbrudd.

Tallene, basert på nærmere 80 000 tester og sykehusstatistikk fra 27 stater, stadfester trenden man for lengst har oppdaget med viruset i forhold til at den i motsetning til vanlig influensa rammer unge hardere.

Men selv om eldre og barn under fem år til nå har gått relativt klar, har amerikanske helsemyndigheter merket en markant oppgang også hos disse den siste måneden.

Bekrefter tall i Norge
Her hjemme viser folkehelseinstituttets egne tall at så mange som to tredjedeler av de som til nå er blitt sjuke, er mellom ti og 29 år gamle. Per 21. oktober er 1975 nordmenn testet positiv med svineinfluensa. Av disse er 1426 under 30 år.

Også de norske tallene viser liten forskjell mellom kjønnene.

Denne uken har influensabølgen slått til for fullt på skolene rundt om i Norge. Men hvor ille situasjonen er på landsbasis vil først vises på statistikken til folkehelseinstituttet neste fredag. Førstkommende fredag vil ukestallene for forrige uke. Da var situasjonen relativt fredelig mange steder, som denne uken har opplevd en eksplosiv økning i nye influensatilfeller.

Ifølge Utdanningsetaten hadde Oslo-skolene per i ettermiddag rapportert om minst 319 elever og 63 ansatte som antas å være smittet. Det flere enn alle sykdomstilfellene registrert i Oslo tilsammen siden svineinfluensautbruddet startet og frem til siste offisielle statistikk, 21. oktober.

RAMMER UNGE HARDEST: Grafen viser aldersfordelingen på de 1762 nye norske tilfellene i uke 41. Graf: Folkehelseinstituttet
RAMMER UNGE HARDEST: Grafen viser aldersfordelingen på de 1762 nye norske tilfellene i uke 41. Graf: Folkehelseinstituttet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer