Coronavirus

- Smitter uten symptomer

Så langt har 56 personer mistet livet etter å ha blitt rammet av 2019-nCoV.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert

Viruset som har smittet nær 2 000 personer og tatt livet av 56 personer i Kina, ser ut til å smitte i inkubasjonstiden - før man oppdager symptomer.

Det opplyser kinesiske helsemyndigheter, ifølge BBC. Inkubasjonstiden varierer oftest med alt fra én til 14 dager.

Det betyr at man kan være smittet av viruset uten å vite det - og dermed smitte andre.

Det gjør også viruset vanskeligere å stanse. Kinesiske myndigheter innrømmet på en pressekonferanse søndag at viruset sprer seg fortere enn de først antok.

Kina innførte også søndag et nasjonal forbud mot salg og kjøp av ville dyr.

UD med reiseråd

Utenriksdepartementet oppdaterte lørdag sine reiseråd for Kina. Der heter det at UD nå fraråder reiser til Hubei-provinsen med mindre det er strengt nødvendig.

Det er her coronaviruset først ble oppdaget, i millionbyen Wuhan.

- Vi har hele tiden hatt reiseinformasjon når det gjelder reiser til Kina, men i går opprettet vi også reiseråd om å ikke reise til Hubei-provinsen med mindre det er strengt nødvendig. Bakgrunnen for at vi kommer med det reiserådet, er en samlet vurdering av situasjonen. Vi følger kontinuerlig med på utviklingen, sier Siri Svendsen, pressetalsperson i UD, til Dagbladet.

Hun legger til at norske borgere på reise i Kina og Hongkong bør følge godt med på nyheter og være forberedt på forsinkelser og andre ulemper som følge av restriksjoner.

- Registrer deg også på reiseregistrering.no, slik at vi kan nå deg i tilfelle viktige oppdateringer, sier Svendsen.

Alarm i Finland

Myndighetene har innført «lockdown» i flere kinesiske byer, noe som gjør at flere millioner mennesker tvinges til å bli der de er.

HAST: Kringkasteren i Kina melder om at denne byggeplassen skal bli til et enormt, splitter nytt sykehus - på bare noen dager. Dette for å kunne behandle smittede av coronaviruset. Video: AP Vis mer

Totalt kan det dreie seg om 65 millioner mennesker.

Karantenen ble iverksatt torsdag, og førte til lange køer på både flyplassen og togstasjonene i det mange forsøkte å komme seg vekk før klokkeslettet byen skulle stenges.

Så langt er personer bekreftet smittet i Kina, Frankrike, Japan, Nepal, Singapore, Taiwan, Sør-Korea, Thailand, Vietnam og USA.

Fredag gikk det en alarm i Lappland i Finland, da to kinesiske turister oppsøkte et helsesenter med influensasymptomer. Dette viste seg å ikke være coronaviruset.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det foreløpig ikke er grunn til å erklære global helsekrise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer