Coronaviruset:

Smitterekord: - Et vedvarende og voksende problem

I flere av Australias største byer har store folkegrupper i dag tatt til gatene for å demonstrere mot myndighetenes coronatiltak. Nesten halvparten av landets befolkning er nå i lockdown.

STENGT NED: Sydney er blant byene som nå er omfattet av de strenge coronatiltakene i Australia. Foto: Saeed Khan/AFP/NTB
STENGT NED: Sydney er blant byene som nå er omfattet av de strenge coronatiltakene i Australia. Foto: Saeed Khan/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Delstatsregjeringen i New South Wales (NSW) har erklært en nasjonal krise på grunn av smitteutbruddet som pågår i Sydney.

Ifølge delstatens helseminister Brad Hazzard ble det lørdag registrert 163 nye smittede, som er det høyeste tallet på ett døgn siden utbruddet med deltavarianten startet i midten av juni.

Myndighetene omtaler situasjonen som et vedvarende og voksende problem, skriver The Guardian.

DEMONSTRASJONER: «Frihet» står det på en av plakatene til dem som demonstrerte mot koronarestriksjonene i Sydney lørdag. Foto: Mick Tsikas / AAP / AP / NTB
DEMONSTRASJONER: «Frihet» står det på en av plakatene til dem som demonstrerte mot koronarestriksjonene i Sydney lørdag. Foto: Mick Tsikas / AAP / AP / NTB Vis mer

- Ulovlig demonstrasjon

- Vi har virkelig et behov for at innbyggerne våre, spesielt i det sørvestlige og vestlige Sydney, holder seg hjemme, sier delstatsminister Hazzard, ifølge avisa.

Men det er ikke alle enig med ham i.

I flere større byer, blant annet Sydney, Melbourne, Adelaide og Brisbane har det i dag vært flere demonstrasjoner mot myndighetenes coronatiltak.

Ifølge The Guardian skal flere demonstranter ha brutt politisperringer og kastet flasker på politiet.

I Sydney deltok rundt 3500 personer i demonstrasjonen, skriver avisa - og av disse ble 57 personer pågrepet og arrestert.

Både ridende politi og opprørspoliti var på plass under det myndighetene sier var en ulovlig demonstrasjon.

- Superspreder-arrangement

Politiministeren i NSW, David Elliot, annonserte i etterkant at de vil jobbe for å identifisere absolutt alle som deltok i demonstrasjonen, som han videre omtalte som et «super-spreder-arrangement».

BBC skriver at delstatsminister Brad Hazzard fordømmer demonstrasjonene, og beskriver dem som «veldig dumme».

- Vi lever i et demokrati, og normalt er jeg absolutt en som støtter folks rettigheter til å protestere... men for tiden skyter antall tilfeller til værs, og samtidig folk som tenker at det er OK å komme seg ut og muligens være nær til hverandre på en demonstrasjon, sier Hazzard.

PÅGRIPELSER: 57 personer ble arrestert etter lørdagens demonstrasjon i Sydney. Foto: Mick Tsikas / AAP / AP / NTB
PÅGRIPELSER: 57 personer ble arrestert etter lørdagens demonstrasjon i Sydney. Foto: Mick Tsikas / AAP / AP / NTB Vis mer

Lukket ned

Rundt 13 millioner australienere, det vil si om lag halvparten av landets populasjon, er nå i lockdown, skriver BBC.

Det er områdene South Australia, Victoria, deler av New South Wales som har lukket ned. Befolkningen her får ikke lov til å forlate hjemmene deres, utenom når de skal handle matvarer, trene eller andre essensielle grunner.

Ifølge kanalen er fortsatt mindre enn 13 prosent av landets befolkning fullvaksinert. Dette skyldes blant annet leveranseproblemer for Pfizer/Biontech-vaksinen og bekymring for om AstraZenecas vaksine er trygg, skriver NTB.

RØRENDE: Disse bildene viser øyeblikket en mor, datter og barnebarn omsider gjenforenes etter 18 måneder adskilt på grunn av corona. Video: Marius Vervik. Musikk: Epidemic sound. Vis mer

Delstatsminister Gladys Berejiklian sier ifølge nyhetsbyrået at regjeringen igjen må konsentrere seg om vaksineutrullingen, som har gått veldig tregt.

Delstatsministeren sier også at Sydneys fem millioner innbyggere kan måtte leve med restriksjoner til oktober. Viruset sprer seg nå «overalt» og halvparten av Australias befolkning er omfattet av nedstengingstiltak.

- Feil vei

Selv en måned med nedstenging har ikke vært nok til å få bukt med utbruddet.

Nå ber delstatsregjeringen om flere vaksiner og ressurser fra den føderale regjeringen i Canberra.

- Vi har en plikt overfor landet til å få kontroll over viruset. Det er ingen tvil om at tallene ikke går riktig vei, sier delstatsminister Gladys Berejiklian, som etterlyser flere Pfizer-doser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer