Israel:

Smitterekord:
- Ingen kontroll

Israel har aldri registrert flere coronasmittede enn det siste døgnet. Nå åpner de for en fjerde vaksinedose - og innfører endringer i test-taktikken.

TESTKØ: Bildet, fra 3. januar viser bilkøen til en av teststasjonene i Ashdod, Israel. Ifølge landets helsemyndigheter ble det i løpet av det siste døgnet rapportert om 11 978 nye smittetilfeller. Foto: Amir Cohen/Reuters/NTB
TESTKØ: Bildet, fra 3. januar viser bilkøen til en av teststasjonene i Ashdod, Israel. Ifølge landets helsemyndigheter ble det i løpet av det siste døgnet rapportert om 11 978 nye smittetilfeller. Foto: Amir Cohen/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Israel har onsdag registrert det høyeste antallet daglige smittetilfeller av coronaviruset siden pandemien startet.

Ifølge landets helsemyndigheter ble det i løpet av det siste døgnet rapportert om 11 978 nye smittetilfeller.

Mandag ble det registrert 10 644 smittetilfeller, skriver Ha'aretz - noe som innebærer en økning på 360 prosent fra uka før.

Statsminister Naftali Bennett har advart om at det daglige smittetallet kan øke til om lag 50 000 på grunn av omikronvarianten, skriver NTB.

Åpner opp

Landet har nylig skiftet taktikk i håndteringen av viruset. Israel stengte grensene for alle utenlandske turister den 28. november.

Mandag denne uka opplyste regjeringen imidlertid at beskyttede besøkende som ikke kommer fra såkalte høyrisikoland, likevel vil få adgang til landet fra 9. januar.

Forutsetningen er at tilreisende tar en PCR-testing før og etter ankomst, samt gjennomfører en karantene på 24 timer.

FJERDE DOSE: En beboer på et pleiehjem i kystbyen Netanya fikk onsdag satt en fjerde vaksinedose mot coronaviruset. Foto: jack Guez / AFP / NTB
FJERDE DOSE: En beboer på et pleiehjem i kystbyen Netanya fikk onsdag satt en fjerde vaksinedose mot coronaviruset. Foto: jack Guez / AFP / NTB Vis mer

Fjerde dose

Samme dag begynte Israel, som et av de første land i verden, å tilby en fjerde vaksinedose til alle over 60 år, samt helsepersonell.

Fra før har også personer med svekket immunforsvar fått tilbud om en fjerde dose, skriver NTB.

Generaldirektør for Israels helsedepartement, Nachman Ash, sier ifølge Ha'aretz at han er bekymret for at denne andre boosterdosen likevel ikke kommer raskt nok, fordi han frykter omikron-varianten sprer seg raskere enn booster-vaksineringen.

På Israels Channel 13 uttalte Shaar Alroy-Preis, i helsedepartementet tidligere denne uka:

- Det er ingen kontroll over omikronbølgen.

SMITTETILFELLER: Ifølge Jerusalem Post er det påvist nærmere 27.000 smittetilfeller i Israel siste uke, en tredobling fra uka i forveien. Arkivfoto: Debbie Hill/UPI/Shutterstock/NTB
SMITTETILFELLER: Ifølge Jerusalem Post er det påvist nærmere 27.000 smittetilfeller i Israel siste uke, en tredobling fra uka i forveien. Arkivfoto: Debbie Hill/UPI/Shutterstock/NTB Vis mer

Åpner for hjemmetester

Onsdag kunngjorde Israels helsedepartement nye endringer i testpolitikken. Bakgrunnen for endringen er den voldsomme økningen i antall smittetilfeller - og den påfølgende etterspørselen for testing, melder Ha'aretz.

På en pressekonferanse onsdag kunngjorde helseminister Nitzan Horowitz at fra og med fredag kan vaksinerte, friske israelere under 60 år, som har vært i kontakt med smittede, ta en hjemmetest for å unngå isolasjon.

Målet med dette er å unngå lange køer på teststasjonene, samt unødvendig karantene.

Han oppfordret samtidig hele befolkningen til å vaksinere seg.

Ifølge de nye retningslinjene vil departementet reservere PCR-tester til personer i alderen 60 år og eldre, samt høyrisikogrupper.

Disse gruppene vil ikke bli bestemt utelukkende av alder og vaksinasjonsstatus, ifølge kilder i helsesystemet, men vil sannsynligvis inkludere personer med tilstander som diabetes, fedme og lungesykdom, skiver Ha'aretz.

ISRAELSK STUDIE: En ny israelsk studie viser at personer som har gjennomgått covid-19-infeksjon er bedre beskyttet enn dem som har fått vaksine. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener derimot at det ikke er noen fordel å bli coronasmittet. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Vil korte ned intervallet

Allerede i slutten av desember vedtok landet å kutte tiden mellom andre og tredje dose coronavaksine fra fem til tre måneder. Det ble begrunnet med den økende forekomsten av omikronvarianten.

Landets helsedepartement kunngjorde samtidig at dette ville det gjelde uansett hvilken vaksine man tar. Likevel anbefales det at tredje dose bør være med den samme vaksinen som man ble vaksinert med første og andre gang, dersom det er mulig.

Dyster spådom

Helsedirektør Nachmann Ash uttalte tidligere denne uka at omikronutbredelsen kan være det som vil føre til flokkimmunitet i landet.

- Men vi ønsker ikke å oppnå flokkimmunitet som følge av smitte, vi vil heller at det skjer som følge av at mange nok har vaksinert seg, sier han.

En ledende israelsk ekspert tror opptil fire millioner israelere kan bli smittet med covid-19 i januar, skriver NTB.

«På nasjonalt nivå er massesmitte uunngåelig», skriver Eran Segal på Twitter.

Segal er professor ved Weizmann Institute of Science og regnes som en av Israels fremste eksperter på coronaviruset. Segals spådom er at mellom to og fire millioner israelere – det vil si 20 til 40 prosent av landets befolkning – vil bli smittet på bare tre til fire uker.

«De nåværende restriksjonene er for svake i lys av et så smittsomt virus», fastslår han.

Ifølge Jerusalem Post er det påvist nærmere 27 000 smittetilfeller i Israel siste uke, en tredobling fra uka i forveien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer