Coronaviruset

Smitterekord i Oslo: - Alvorlig

Til tross for inngripende tiltak, fortsetter smittetallet å stige i hovedstaden. Helseminister Bent Høie (H) betegner situasjonen som «alvorlig».

ALVORLIG: Helseminister Bent Høie (H) håper å se en smittenedgang neste uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALVORLIG: Helseminister Bent Høie (H) håper å se en smittenedgang neste uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Situasjonen er fortsatt alvorlig. Det er innført ytterligere strenge tiltak denne uka, jeg håper at vi kan se resultater når det gjelder en nedgang i smitten, sier helseminister Bent Høie (H) til Dagbladet etter fredagens smitterekord i Oslo.

Det ble registrert rekordhøye 241 smittetilfeller i hovedstaden fredag, som er en økning på 52 tilfeller fra dagen før. Snittet den siste uka har vært 193 smittede per dag.

Høie trekker paralleller mellom smittesituasjonen i Oslo og andre store byer i Europa, hvor store smitteutbrudd nasjonalt blir drevet av smitteutbrudd i de store byene.

- Når smitten har fått tak krever det mye å snu utviklingen, sier Høie.

Sykehusinnleggelser øker

Helsebyråd Robert Steen (Ap) mener de høye smittetallene understreker alvoret Oslo-folk står i.

- At smittetallene fortsetter å øke og ikke flate ut, bekymrer meg, men jeg synes kanskje det er mest alvorlige er at antallet sykehusinnleggelser øker såpass mye, skriver Steen i en e-post til Dagbladet.

Fredag var det 65 coronasmittede innlagt på sykehus i Oslo.

BEKYMRET: Helsebyråd Robert Steen (Ap) er bekymret over smitteøkningen i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB
BEKYMRET: Helsebyråd Robert Steen (Ap) er bekymret over smitteøkningen i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Håper på resultater

Bent Høie sier at det ikke er aktuelt å stramme inn på tiltakene i Oslo på bakgrunn av fredagens smittetall.

Han håper fortsatt å se resultater av innstramningen 17. november, da byrådet innførte rødt nivå på ungdomsskoler og fullstans i innendørs fritidsaktivitet for unge over 13 år.

- Det går som regel inntil to uker før man ser resultater på smittetallet, og så tar det noe mer tid før man får en nedgang, sier han.

Høie mener imidlertid at det er tegn på at smitteveksten ikke er like kraftig som tidligere.

Ønsket tidlig effekt

Byrådet i Oslo innførte inngripende tiltak og sosial nedstengning 10. november. Blant annet stengte byrådet alle treningssentre, kinoer, teatre, lekeland og liknende. I tillegg ble det innført full skjenkestopp, forbud mot innendørs-arrangementer og stopp i breddeidretten for voksne.

Helsebyråd Robert Steen sier at byrådet overvåker smittesituasjonen i Oslo.

SRI LANKA: Etter at fiskesalget sank drastisk som følge av coronaviruset tok tidligere fiskeriminister Dilip Wedaarachchi fisken i egne hender. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Det vil ta mer tid før den sosiale nedstengingen av Oslo har effekt på smittetallene, selv om vi hadde ønsket å se en tidlig effekt, har ikke de siste tiltakene virket lenge nok til at vi ser effekten ennå, sier Steen.

Steen innrømmer imidlertid at han hadde håpet på en utflating av smittekurven mot slutten av denne uka.

- Jeg ser med uro på dagens smittetall, jeg skulle gjerne sett det lavere. Vi kan ikke senke skuldrene. Men vi ser en lavere økning i smittetallene enn den korttidsprognosen FHI publiserte 10.11.

- Nå venter vi noen dager til for å se om vi klarer å få den ønskede effekten, som er en nedgang i smittetallene, utover neste uke. Og så får vi komme tilbake med en ny vurdering.

De siste 14 dagene er det registrert 1416 nye smittede i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer