Coronaviruset:

Smitterekord i Oslo: - Følges tett

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener smittetallene i Oslo delvis kan forklares med flere større utbrudd i enkelte bydeler.

- HELDIGVIS: Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad ser positivt på utviklingen i Oslo og omegn. Vis mer
Publisert

Det siste døgnet er det registrert 241 nye smittetilfeller i Oslo, det høyeste tallet hittil.

Dagens smittetall viser 52 flere smittede enn dagen før og 48 flere enn samme dag forrige uke. Den siste uka har nå 2416 personer fått påvist coronaviruset i hovedstaden.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier likevel til Dagbladet at smittestigningen i Oslo har avtatt. Men det er fortsatt ikke snakk om en fullstendig utflating, understreker han.

- Følges tett

- Årsaken er nok at det fortsatt er flere pågående større utbrudd i enkelte bydeler, i tillegg til den generelle smittespredningen i samfunnet, sier Nakstad til Dagbladet.

Bydelene Bjerke og Grorud har det høyeste smittetrykket. Her er smittetrykket per 100.000 innbyggere de siste to ukene på henholdsvis 771,9 (258 tilfeller) og 595,5 (165 tilfeller). Bydel Ullern har det laveste smittetrykket i Oslo med 47 nye smittetilfeller de siste to ukene. Det tilsvarer et smittetrykk på 136 per 100.000 innbyggere.

ANNERLEDES: Årets julefeiring ser ut til å bli ganske annerledes for mange, og dette er det assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad mener du bør tenke på. Vis mer

Det er fremdeles flest i aldersgruppa 20–29 år som blir smittet i Oslo, der antallet de siste 14 dagene er 556. Rett bak følger aldersgruppa 10-19, hvor tallet er 412.

Utviklingen i denne aldersgruppa er også noe Nakstad legger vekt på.

- Vi vet nå at det er ganske høye smittetall i aldersgruppa 13-19 år. Derfor innførte man fra tirsdag rødt nivå i ungdomsskolen og flere kontaktbegrensende tiltak for aldersgruppa 13-19 år.

Nakstad understreker at det er for tidlig å se effekten av dette tiltaket nå, men at helsemyndighetene håper at det samlet sett vil bidra til en utflating de neste dagene.

- Situasjonen følges tett av Oslo kommune og av helsemyndighetene, sier han til Dagbladet.

- Ingenting utelukket

Helsebyråd Robert Steen (Ap) sa torsdag at han ikke kan utelukke at ytterligere tiltak blir nødvendig, dersom smitteøkningen fortsetter i Oslo.

- Som helseministeren også har sagt tidligere: Ingenting er utelukket. Vi prøver så langt vi kan å unngå det, og vi ser heldigvis at folk holder seg mye mer hjemme nå. Det må vi fortsette med, skrev Steen i en e-post til Dagbladet.

På spørsmål om det kan bli aktuelt med portforbud dersom smittetallet fortsetter å stige, svarte Steen følgende:

- Vi håper i det lengste å unngå dette, men verktøykassa vi har til rådighet før full nedstenging begynner å bli tom. Vi ser heldigvis at folk holder seg mye mer hjemme nå.

- Gledelig

I Bergen har tallene sunket gradvis de siste dagene, selv om det også her har vært noen variasjoner.

Tallene peker likevel nok i retning av nedgang til at byrådsleder Roger Valhammer tør å være «forsiktig optimist» hva gjelder smitteutviklinga.

- Det er gledelig at dagens tall er lavere enn det vi har hatt den siste uka. Vi må se en nedgang over flere dager før vi kan si noe om det er en trend, men vi håper og forventer lavere smittetall enn det vi har hatt fram til i dag. Vi er forsiktig optimist, men vi vet at det vil være noen svingninger i tallene fra dag til dag, sa Valhammer i en pressemelding onsdag.

Mens smittetallet i Bergen var 39 onsdag, var de 59 torsdag.

- Smittetallene i Bergen visere en tydeligere utflating enn i Oslo, men også i Bergen er det generelle smittenivået relativt høyt. I mange andre kommuner er det en avtakende smittetrend nå, selv om det fortsatt er flere lokale utbrudd, sier Nakstad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer