Smitterekord i Trondheim - vurderer å stramme inn ytterligere

Det siste døgnet er det registrert et rekordhøyt antall smittede i Trondheim.

MANGE SMITTEDE: Trondheim har opplevd et høyt smittetrykk den siste tida og kommunen vurderer nå om det er behov for å stramme inn ytterligere. Foto: Gorm Kallestad / NTB
MANGE SMITTEDE: Trondheim har opplevd et høyt smittetrykk den siste tida og kommunen vurderer nå om det er behov for å stramme inn ytterligere. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert 64 nye smittetilfeller i Trondheim, opplyser kommunedirektør Morten Wolden til Dagbladet.

- Det er ny rekord med god margin. Det er 20 flere enn det som har vært maksimalt tidligere og er et veldig høyt tall for oss.

- Det er veldig alvorlig, sier Wolden.

Han understreker imidlertid at situasjonen ikke er «helsvart».

- For av dem som nå er registrert smittet er veldig mange nærkontakter til tidligere smittede, så det betyr at mange allerede har vært i karantene. Vi har på ingen måte mista kontrollen.

Nekter å oppgi nærkontakter

Trondheim kommune opplyser at 54 av de nye tilfellene har kjent smittevei, mens de andre er under avklaring. To av dem nekter imidlertid å oppgi til smittesporingsteamet hvem de har vært i kontakt med - noe kommunen ser alvorlig på.

I en pressemelding understreker kommunen at alle må følge de instruksjonene som gis av smittevernkontoret.

En gjenganger blant de smittede er at de har deltatt i selskapelighet før jul, enten i privat sammenheng eller ute.

Kommunen har også valgt å anmelde en person som vel vitende om at hen var smittet, brøt isolasjonsplikten og deltok i flere selskaper. Til Adressa sier Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen at kommunen har opplevd et nytt eksempel på dette i helga, og at det vurderes anmeldeldelse også her.

Kommunen har ikke oversikt over hvor mange denne personen har vært i kontakt med, fordi personen nekter å oppgi nærkontakter.

NYE TILFELLER: Da Kielferga la til kai i Oslo, hadde tre medlemmer av besetningen fått påvist corona-smitte. Video: Øystein Sæthre og Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

Vurderer Oslo-tiltak

Til tross for at kommunen har iverksatt flere tiltak den siste tida, har jula bydd på omfattende smittespredning.

Lørdag ble det blant annet innført skjenkestopp fra klokka 22 og sosiale kontakter utover egen husstand og kontakter i arbeidssituasjoner skal begrenses til 10 per uke.

Mandag formiddag har kommunen hatt møter om situasjonen. Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen skriver i en sms til Dagbladet at reglene muligens må strammes inn ytterligere.

ADVARES: Kommunen ber alle som har deltatt på julemarkedet i perioden 17. til 21. desember om å være ekstra oppmerksomme på symptomer. De bes om å ha lav terskel for å teste seg ettersom de kan ha vært i kontakt med en smittet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ADVARES: Kommunen ber alle som har deltatt på julemarkedet i perioden 17. til 21. desember om å være ekstra oppmerksomme på symptomer. De bes om å ha lav terskel for å teste seg ettersom de kan ha vært i kontakt med en smittet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Vi vil seinere i dag vurdere om det skal iverksettes ytterligere tiltak, skriver han.

Wolden tror imidlertid at det er for tidlig å ta ytterligere grep.

- Det har ikke gått to dager siden de nye tiltakene ble iverksatt, så vi håper de vil gi effekt. Vi skal ha møte i kriseledelsen seinere i dag for å gå gjennom den totale situasjonen, og vil ta med oss den diskusjonen inn i formannskapet i morgen, sier Wolden.

Han sier kommunen har en tiltakspakke som ligger klar til å iverksettes, dersom situasjonen kommer ut av kontroll.

- Forskriften i Oslo er det som kan bli aktuelt om vi ikke klarer å dempe smitten nå, sier kommunedirektøren.

- Skremmende

Allerede lille julaften varslet helse- og velferdsdirektør Garåsen om en skremmende utvikling, etter at flere smittetilfeller kunne knyttes til fester i byen.

- Miljøet vi har avdekket er personer i aldersgruppen 20 til 50 år som driver utstrakt sosial omgang og har holdt på med det over tid, fortalte han til Dagbladet.

- Våre funn er skremmende og gir grunn til å sterkt vurdere om det i romjula vil bli innført mer omfattende nedstengning over hele Trondheim.

SMITTEFARLIG: En ny mutasjon av coronaviruset er oppdaget i Storbritannia, sier helseminister Matt Hancock. Video: AP Vis mer

Kommunen har også avdekket miljøer som planla omfattende sosial kontakt gjennom høytida, samt personer som ikke møter opp til testing.

Mandag formiddag har kommunen hatt møte med politiet om situasjonen.

Ifølge politiet har det imidlertid vært rolige dager den siste tida.

- Det er veldig få meldinger om ukontrollert festing og politiet sier det er unormalt stille. Så det betyr nok at det er et fåtall som finner ut at det er smart å feste midt under en pandemi. Vi ser alvorlig på det, fordi det setter andre folks helse i fare.

- Urolige

Wolden er bekymret for tida som kommer.

- Jula er jo ikke ferdig og mellomjula er jo her. Vi har derfor gått sterkt ut og henstilt til å begrense færrest mulig kontakter.

På nyåret vender også rundt 25 000 tilbake til studiene i Trondheim. Det er også ventet rundt 800 internasjonale studenter.

- Det gjør situasjonen mer uoversiktlig og vi er urolige for situasjonen, sier Wolden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer