Smitteskipet får ikke forlate Narvik

En død - 16 smittet: - Vi har ikke sett noe tilfelle så alvorlig som dette.

EN DØD - 16 SMITTET: Malmskipet IVS «Pebble Beach» fra Manila har vært oppankret ved inngangen til Narvik havn siden 5. mai. Og må fortsette med det etter krav fra helsemyndighetene og Sjøfartsdirektoratert. Foto: Kjetil Moe.
EN DØD - 16 SMITTET: Malmskipet IVS «Pebble Beach» fra Manila har vært oppankret ved inngangen til Narvik havn siden 5. mai. Og må fortsette med det etter krav fra helsemyndighetene og Sjøfartsdirektoratert. Foto: Kjetil Moe. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En sjømann fra Filippinene var konstatert død noen timer før helseteamet fra Narvik kom om bord for å coronateste hele mannskapet onsdag.

16 av de 18 gjenlevende om bord i malmskipet «Pebble Beach», også de fra Filippinene, ble raskt konstatert smittet med covid-19.

Det var også den døde sjømannen. Helseteamet regner også med at de to siste kommer til å teste positivt.

- En slik situasjon har ikke oppstått verken med den internasjonale skipstrafikken eller inne på land under hele pandemien.

Ikke smitte i land

- Lyspunktet i denne alvorlige situasjonen er at kontrollrutinene har fungert etter hensikten. Ingen av mannskapet har vært i land eller i fysisk kontakt med folk i land. Derfor er det ikke fare for at smitten har spredt seg inn i Narvik, sier kommunalsjef Rolf Lossius i Narvik til Dagbladet.

Etter reglene i Narvik havn skal hele det smittede mannskapet være isolert om bord i malmskipet i 10 dager fra i dag, og få medisinsk hjelp der.

To skipskontrollører og en los som har vært om bord, er også i karantene. To av dem testet fri for smitte onsdag. Den tredje ventet på resultat av hurtigtesten. De skal uansett være i karantene i sju dager.

Blir holdt igjen

Onsdag ettermiddag ble det også klart at skipet fortsatt må holde seg oppankret i Ofotfjorden ved inngangen til havna i Narvik.

Sjøfartsdirektoratet holder tilbake malmskipet for å gjennomføre en ny kontroll av arbeids- og levevilkår om bord.

- Vi har ikke sett noe tilfelle så alvorlig som dette. Vi har noen bekymringer som vi må sjekke opp i, sier avdelingsdirektør Alf Tore Sørheim til NRK.

Han opplyser at det kom en alarmerende varsling om morgen tirsdag 11. mai, men vil foreløpig ikke si hvorfra.

Rotterdam

- Hvor kom lasteskipet fra ?

- Siste havn før oppankringen utenfor Narvik, var Rotterdam. Dit kom skipet 28. april og seilte videre mot Narvik 1. mai, sier kommunalsjef Rolf Lossius.

Hun påpeker at det er helt vanlig at lasteskip som skal hente svensk jernmalm i Narvik blir liggende noen dager ute i fjorden til det er ledig ved kai.

«Pebble Beach» har ligget «på vent» siden 5. mai - en uke før dødsfallet om bord og coronatestene onsdag.

- Smitte? Nei

Et alvorlig punkt myndighetene skal sjekke, er om skipsledelsen svarte mot bedre vitende på spørsmål fra norske myndigheter i land før oppankring i Ofotfjorden.

«Nei» var svaret på rutinespørsmålet om smitte om bord rett i forkant av «parkering » 5. mai. Heller ikke ble Vardø sjøtrafikksentral varslet.

- Hvordan er helsesituasjonen om bord nå?

- Etter det vårt helseteam om bord observerte, var det noe forkjølelse og luftveisproblemer blant mannskapet, men ikke noe alvorlig da de var der onsdag, sier kommunalsjef Rolf Lossius til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer