Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smittespreder kan få fengsel

Legionellasmitte kan bli politisak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem døde av legionella-bakterie

(Dagbladet.no:) Ekspertene tror legionellasmitten som har tatt livet av fem personer i Østfold, stammer fra et VVS-anlegg, for eksempel et kjøleanlegg.

Eieren av smittekilden kan risikere fengselsstraff når den avdekkes. Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at eieren av et kjøleanlegg har det juridiske ansvaret for at anlegget ikke sprer smitte, og kan straffes dersom han eller hun ikke følger opp ansvaret.

Inntil fem års fengsel
Eieren er ikke pålagt å reingjøre kjøleanleggene, men kommunen er pålagt å føre kontroll med at anleggene ikke sprer smitte.

- På generelt grunnlag kan jeg si at den som eier et VVS-anlegg som sprer smitte, kan bli strafferettslig ansvarlig. Slike tilfeller kan rammes av forurensingsloven og har da en strafferamme på 5 års fengsel. Smittespredning kan også rammes av kommunehelseloven, som har en strafferamme på tre måneders fengsel, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviksland ved Økokrims miljøteam.

Han understreker at han ikke uttaler seg om den spesifikke saken i Østfold, og at smittespredning kan rammes av andre straffebud, for eksempel straffeloven.

Henlagt i Stavanger

I 2001 ble det avslørt at kjøletårnet Radisson SAS Atlantic Hotel i Stavanger var smittekilden bak legionellaepidemien i byen.

LETER: Preben Aavitsland (f.v.) fra Norsk folkehelseinstittut, kommuneoverlege i Fredrikstad Svein Rønsen, kommuneoverlege i Sarpsborg Hans Morten Sundt, adm. dir. ved Sykehuset Østfold Ulf Ljungblad, avdelingssjef Per Weydahl og leder av beredskapsrådet Per Engstrand leter fortsatt etter kilden til den dødelige smitten. Foto: SCANPIX
LETER: Preben Aavitsland (f.v.) fra Norsk folkehelseinstittut, kommuneoverlege i Fredrikstad Svein Rønsen, kommuneoverlege i Sarpsborg Hans Morten Sundt, adm. dir. ved Sykehuset Østfold Ulf Ljungblad, avdelingssjef Per Weydahl og leder av beredskapsrådet Per Engstrand leter fortsatt etter kilden til den dødelige smitten. Foto: SCANPIX Vis mer

Hotellet ble etterforsket av politiet, men ingen ble siktet i saken, og ingen ble tiltalt, til tross for dødsfallene smitten forårsaket. Saken er nå henlagt, opplyser Rogaland politidistrikt.

Hotellet ble saksøkt og inngikk forlik med flere personer som ble syke eller mistet familiemedlemmer i epidemien. Detaljene i forliket er ikke kjent

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!