Naegleria fowleri

Smittet av hjernespisende amøbe - døde

Personen skal ha blitt smittet av amøben på svømmetur.

HJERNESPISENDE AMØBE: En illustrasjon av den «hjernespisende amøben» Naegleria fowleri. Illustrasjonsfoto: Kateryna Kon/Shutterstock/NTB
HJERNESPISENDE AMØBE: En illustrasjon av den «hjernespisende amøben» Naegleria fowleri. Illustrasjonsfoto: Kateryna Kon/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

En person fra delstaten Missouri i USA skulle bare svømme litt i en innsjø i delstaten Iowa i slutten av juni.

I løpet av svømmeturen tror man at vedkommende kan ha blitt smittet av en sjelden amøbe kalt Naegleria fowleri, ifølge en pressemelding fra myndighetene i Iowa som er gjengitt av lokalavisa Des Moines Register.

Amøber er forholdsvis store, encellede organismer. De fleste amøber lever uten mellomvert og finnes utbredt i naturen, i havet, i ferskvann og i fuktig jord, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

De aller fleste amøber gir ikke sykdom hos mennesker, men FHI nevner fire av de vanligste amøbene som kan gjøre oss syke:

Entamoeba histolytica, Akantamøba, Balamuthia mandrillaris og Naegleria fowleri, som svømmeren i USA ble rammet av.

«Hjernespisende amøbe»

Naegleria fowleri kalles også «den hjernespisende amøben» og kan forårsake primær amøbemeningoencefalitt (PAM), som er en alvorlig hjernebetennelse med en dødelighet på om lag 95 prosent.

- Amøben overføres vanligvis ved bading i innsjøer, elver og i svømmebasseng uten klor, hvor man har hodet under vann og får vann i nesa. Men også neseskyllinger med forurenset vann er en kjent risikofaktor, skriver FHI.

Den amerikanske svømmeren ble diagnostisert med primær amøbemeningoencefalitt (PAM) som følge av den «hjernespisende amøben».

TETT PÅ: Slik ser amøben Naegleria fowleri ut under mikroskopet. Foto: Media/Medical/UIG/REXBrain Histology Medicine
TETT PÅ: Slik ser amøben Naegleria fowleri ut under mikroskopet. Foto: Media/Medical/UIG/REXBrain Histology Medicine Vis mer

Pasienten, som ikke er blitt identifisert, ble behandlet for infeksjonen ved en intensivavdeling. Nå melder Des Moines Register at pasienten er død.

- Bare fire har overlevd

Lisa Cox, som er kommunikasjonsansvarlig for helsemyndighetene i Missouri, forteller at de ble varslet om infeksjonen den 6. juli.

Cox opplyser ikke om når pasienten skal ha dødd:

- Fordi disse tilfellene er så utrolig sjeldne, og av respekt for familien, har vi ingen intensjoner om å frigi ytterligere informasjon om pasienten som kan føre til at vedkommende blir identifisert, sier hun til avisa.

I etterkant av dette ble innsjøen, ved navn Lake of Three Fires State Park, stengt for publikum. Helsemyndighetene har stor tro på at innsjøen er kilden til infeksjonen, men dette har ikke blitt bekreftet.

Et mysterium

Nå jobber det amerikanske smittevernbyrået CDC med å analysere vannprøver, for å kunne verifisere mistanken.

SMITTER: Denne mikroskopiske, encellede amøben kan forårsake en infeksjon i hjernen, og er i de fleste tilfeller dødelig. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

- Selv om Naegleria fowleri-infeksjoner skjer ekstremt sjelden, er det vanligvis dødelig når man først har fått det. Av de 154 tilfellene med primær amøbemeningoencefalitt vi har hatt i USA de siste 60 åra, har dessverre bare fire overlevd, sier Cox til Des Moines Register.

Naegleria fowleri-amøben finnes naturlig i innsjøer, elver og varme kilder i USA - og særlig i de sørlige delstatene. Men ifølge CDC har folk de siste åra blitt rammet av amøbeinfeksjoner stadig lenger nord.

- Det er uklart hvorfor noen blir smittet med amøben, mens millioner av andre som bader i varmt ferskvann ikke gjør det, selv om de svømmer sammen med folk som har blitt smittet, skriver de.

Man har forsøkt å finne ut hvor store mengder Naegleria fowleri som trengs for at det skal utgjøre en fare for mennesker, uten å lykkes.

CDC forklarer videre at dette gjør det vanskelig å sette en standard for hva som er «trygt» eller ikke, noe som gjør det vanskelig for myndigheter å regulere bading i amøbeutsatte sjøer.

Har skjedd i Norge

Ifølge Folkehelseinstituttet har Akantamøbekeratitt forekommet hos kontaktlinsebrukere i Norge. Akantamøbekeratitt kan vanligvis behandles med godt resultat.

Meningoencefalitt har derimot en svært høy dødelighet.

- I 2014 døde en kvinne i Oslo etter å ha blitt smittet med Naegleria fowleri i Thailand. Antatt smittevei var daglige neseskyllinger med bruk av ukokt kranvann, skriver de.

Selv om risikoen for å bli smittet med Naegleria fowleri i Norge er svært liten, mener FHI likevel at man bør ta forholdsregler:

- Man bør generelt også unngå å få vann i nesa ved bading i varme kilder, innsjøer og elver med forholdsvis høy temperatur slik man ofte finner i subtropiske og tropiske strøk, skriver de, og legger til:

- Bruk alltid sterilt eller kokt vann ved neseskyllinger dersom man er i tvil om vannkvaliteten i kranvannet, spesielt i subtropiske og tropiske strøk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer