Fullvaksinerte på sykehjem smittet:

Smittet av mutantvirus - to på sykehus

FHI er koblet inn etter at sju beboere ved et sykehjem i Ullensaker kommune har fått påvist coronasmitte. To av dem er innlagt på sykehus. Tre av dem er smittet med enten sørafrikansk eller brasiliansk mutantvirus.

SMITTET: Sju beboere ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter er smittet av coronaviruset. Alle de sju er fullvaksinerte, og to av dem er innlagt på sykehuset. Kommunen mistenker enten sørafrikansk eller brasiliansk mutantvirus. Foto: Lars Eivind Bones
SMITTET: Sju beboere ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter er smittet av coronaviruset. Alle de sju er fullvaksinerte, og to av dem er innlagt på sykehuset. Kommunen mistenker enten sørafrikansk eller brasiliansk mutantvirus. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

I alt sju fullvaksinerte beboere ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter på Jessheim i Ullensaker kommune, har fått påvist coronainfeksjon. To av dem er innlagt på sykehus. I tillegg er tre ansatte smittet.

Det opplyser Ullensaker kommune i en pressemelding.

Tre av de sju smittede har fått påvist enten sørafrikansk eller brasiliansk mutantvirus, bekrefter kommuneoverlege Laurence Jary-Vattøy overfor Dagbladet. Alle de positive coronaprøvene skal nå gensekvenseres for å fastlå nøyaktig hvilken virusvariant det er snakk om.

Samtidig er FHI koblet inn i saken, og har sendt et eget team til Ullensaker kommune for å bistå kommunen, ifølge kommuneoverlegen.

SERTIFIKAT: Nordmenn som er vaksinert eller har immunitet etter sykdom, kan få et koronasertifikat, sier statsminister Erna Solberg. Det jobbes også med egne råd for fullvaksinerte. Foto: NTB Vis mer

Utelukker ikke flere smittede

Det første smittetilfellet ble avdekket lørdag i forrige uke på påskeaften. Siden da har utbruddet vokst i omfang, og kommunen kan ikke utelukke flere positive prøver i tida framover.

Alle ansatte og alle de 78 beborne på Gystadmyr bo- og aktivitetssenter blir nå testet, men smitten er foreløpig bare påvist på én av fire avdelinger ved sykehjemmet, ifølge kommuneoverlegen.

Samtlige smittede fikk vaksine tidlig i vaksinasjonsprosessen.

- Alle er blitt smittet to måneder etter at de fikk andre og siste vaksinedose, sier kommuneoverlege Jary-Vattøy til Dagbladet.

SMITTEUTBRUDD: Mange fullvaksinerte pasienter og ansatte ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter er coronasmittet. Foto: Lars Eivind Bones
SMITTEUTBRUDD: Mange fullvaksinerte pasienter og ansatte ved Gystadmyr bo- og aktivitetssenter er coronasmittet. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Man regner med at vaksinerte oppnår full effekt først én til to uker etter at man har fått den andre og siste vaksinedosa. Dette gjelder for såkalte m-RNA-vaksiner, som for eksempel Pfizer og Moderna.

Det er disse vaksinene sykehjemsbeboere i Norge har fått.

Som følge av utbruddet har Ullensaker kommune besluttet å innføre besøksstans ved alle sykehjem i kommunen.

EKSTAORDINÆRT: Immunolog Antony Fauci gikk igjennom data om vaksineringen mot coronaviruset, og kommenterte det han omtalte var «ekstaordinære» resultater. Video: AP / NTB Vis mer

- Mer smittsom

Nå jobber Ullensaker kommune og FHI på spreng for å kartlegge og undersøke utbruddet. Foreløpig er ikke smitteveien kjent.

Kommunen mistenker at også de andre coronapositive beboerne er smittet av en mutert virusvariant.

- Når man har tre påviste tilfeller av enten sørafrikansk eller brasiliansk variant, er det klart en risiko for at de andre også er smittet med de samme variantene. Det skal undersøkes av FHI nærmere, sier kommuneoverlege Jary-Vattøy til Dagbladet.

Hun legger til:

- Vi vet at den sørafrikanske varianten er spesiell og betydelig mer smittsom. Det har vi erfart både her i kommunen og i landet for øvrig. Vi er ikke overrasket, egentlig, at det er snakk om en mutert variant som passer med denne kliniske erfaringen.

- Tror dere mutantvarianten er grunnen til at de fullvaksinerte er blitt smittet?

- Det er det vi forsøker å undersøke nå, og også grunnen til at FHI har sendt et team til Ullensaker kommune for å undersøke mer.

Titalls tilfeller i Norge

Da Romerikes Blad omtalte utbruddet tirsdag, fortalte overlege Preben Aavitsland i FHI følgende til avisa:

- Dessverre er det ingen vaksinasjon som beskytter 100 prosent. Også vaksinerte kan en sjelden gang bli smittet og utvikle sykdom. Hos sykehjemsbeboere skal det ikke så mye til før sykdommen blir så alvorlig at man må på sykehus, sa Aavitsland.

Han la til:

- Vi kjenner til noen titalls tilfeller blant de over 700 000 vaksinerte.

Dagbladet har henvendt seg til FHI for en kommentar i ettermiddag, men henvendelsen er foreløpig ikke blitt besvart.

CORONA-EKSPERIMENT: Her tester Barcelona viruset på en litt utradisjonell måte lørdag 27. mars. Video: Catalunya Informacio / Twitter. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Fullvaksinerte smittet i Sandnes

Også på Rovik bo- og aktivitetssenter i Sandnes har fullvaksinerte beboere blitt smittet den siste tida.

Ifølge kommuneoverlege Hans Petter Torvik er det onsdag totalt fem av 16 beboere på én av sykehjemmets avdelinger, som har fått påvist smitte. En av beboerne er død.

Alle var fullvaksinerte i februar.

- Beboeren som døde var over 85 år og hadde en alvorlig grunnlidelse. De andre beboerne som er smittet er i alderen 80 pluss alle sammen, sier Torvik til Dagbladet.

Også fem ansatte er smittet.

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

Påviste mutantvirus

Ifølge Torvik er det påvist den sørafrikanske mutasjonen hos de ansatte og også hos to av beboerne. For de ferskeste smittetilfellene, er dette ikke analysert enda.

- Foreløpig er ingen av de andre alvorlig syke, men de er i en tidligere fase av sykdommen. Personen som døde var den som fikk påvist smitte først, sier han.

Sykehjemmet følger derfor godt med på hvordan sykdommen utvikler seg hos de fem andre beboerne som er smittet.

- Det er ingen som er alvorlig syke nå, men de kan bli det, så vi følger nøye med og så får vi se om vaksinen beskytter noe. Resten av beboerne på avdelingen testes hver tredje dag og de ansatte går med fullt smittevernutstyr.

NRK omtalte i februar også to andre sykehjem hvor fullvaksinerte beboere var blitt smittet av coronaviruset:

På Ulvik omsorgstun i Ulvik kommune ble seks fullvaksinerte beboere smittet. På Grimstunet omsorgssenter i Kristiansand ble ni fullvaksinerte beboere smittet.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten registrert rundt 200 personer som har blitt syke med covid-19, tross at de er fullvaksinert. Flere hundretusen er vaksinert, så det utgjør bare 0,06 prosent av de fullvaksinerte, ifølge svenske Expressen.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer