Smittet av Obama

Den iranske reformbevegelsen bruker uttrykket forandring som slagord i presidentvalgkampen. Hørt det før?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET VAR IKKE BARE for å ønske iranerne godt nyttår at USAs president Barack Obama fredag holdt en videotale i forsoningens ånd. Utspillet om å satse på en ny start i forholdet mellom Washington og Teheran har også sammenheng med den iranske valgkampen, skriver avisa The New York Times, som siterer kilder innenfor Obama-administrasjonen og europeiske diplomater.

Det er presidentvalg i Iran 12. juni. Kampen står mellom den nåværende kontroversielle presidenten Mahmoud Ahmadinejad og kandidater som tilhører eller får støtte fra den såkalte reformbevegelsen. Så er spørsmålet om og eventuelt hvordan Obamas utspill vil påvirke valgkampen.

SPEKULASJONENE har allerede vært mange. Noen frykter at Obamas frieri vil styrke Ahmadinejad og hans fløy. Mange iranere er kritiske til at Ahmadinejads politikk og svært så omdiskuterte uttalelser har forverret Irans internasjonale omdømme. Ved å vise til at USA nå ønsker dialog, kan den iranske presidenten dempe sine kritikere og svekke reformbevegelsens argumenter. De største konspirasjonsteoretikerne hevder at Ahmadinejad vil holde en slags forsoningslinje overfor USA inntil han er blitt gjenvalgt – for så å gå tilbake til sin gamle uforsonlige politikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer