Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
SMITTEKILDE: I mai døde et mongolsk par av byllepest etter å ha spist en rå nyre fra et murmeldyr - retten blir brukt lokalt som helsekost. Foto: Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Smittet av svartedauden

Myndighetene i Kina har trappet opp sikkerheten etter at det ble bekreftet at en mann i regionen Indre Mongolia er smittet av byllepest.

Det skriver britiske BBC.

Mannen bor i Bayan Nur, som ligger i regionen Indre Mongolia og er en del av Folkerepublikken Kina.

Mannen er i karantene og er i stabil tilstand, opplyses det.

Myndighetene bekrefter at de også etterforsker et annet tilfelle av pesten.

Byllepest er sykdommen som har stått bak en rekke av verdenshistoriens dødeligste epidemier, blant annet svartedauden, som kan ha tatt livet av 60 prosent av Europas befolkning i middelalderen.

Kontakt med dyr

Det første tilfellet ble oppdaget på lørdag på et sykehus i Bayan Nur. Det er ikke kjent hvordan eller hvorfor personen har blitt smittet.

Det andre tilfellet involverer en 15-år gammel gutt som hadde vært i kontakt med et murmeldyr, ifølge Global Times.

Myndighetene har innført et midlertidig forbud mot å jakte og spise på dyr som kan bære smitte av sykdommen. Forbudet vil vare ut året.

Finnes fortsatt

Pest forekommer med sporadiske tilfeller og har gjennom tidene hatt mindre utbrudd i i deler av Afrika, Sentral-Asia, Asia, Sør Amerika og sørvestre fjellområder i USA.

Sist gang det var en epidemi av sykdommen i Norge, var på 1600-tallet.

Svartedauden skyldes bakterien Yersinia pestis og smitter som regel fra dyr til mennesker via lopper.

Ifølge FHI, ble det fra 2010 til 2015 rapportert om 3248 tilfeller på verdensbasis, av disse døde 584. Madagaskar er det land i verden som er mest rammet, hvor det siden august 2017 har vært et pågående utbrudd med mange tilfeller av lungepest.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!