Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smittet av virus fra hamster

Flere døde i USA etter organtransplantasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst seks dødsfall i USA knyttes til LCMV-smitte, et virus som ikke smitter mellom mennesker, men fra hamstere og mus. Flere av de syke ble smittet etter at de fikk organer fra en avdød kvinne som hadde en smittet hamster, melder AP.

Helsemyndighetene ber nå legene om å være på vakt og se etter spesielle sykdomstegn hos pasienter når blod og organer blir donert. I Massachusetts LCMV (lymphocytic choriomeningitis virus).

En fjerde pasient som fikk et organ, ble også syk, men ser ut til å være på bedringens vei.

Mørketall

I går offentliggjorde helsemyndighetene i Wisconsin at tre transplanterte pasienter døde av det samme viruset etter en tranplantasjon for to år siden. Fire pasienter mottok organer.

Organdonoren testet imidlertid negativt på viruset. Det samme gjorde den fjerde pasienten, en kvinne som fikk en lunge fra den avdøde. Likevel tror legene at viruset ble brakt via organer fra den avdøde mannen.

Det betyr at til sammen minst seks pasienter kan ha fått viruset via organdonasjon. Ingen tør anslå mørketallet.

- Vi vet ikke hvor ofte dette skjer. Dette er et nytt fenomen. Vi lærer underveis, sier Matthew Kuehnert, assisterende direktør for sikkerheten ved blodspørsmål ved Nasjonalt senteret for sykdomskontroll og forebygging.

image: Smittet av virus fra hamster

Ikke farlig for friske

Ifølge ekspert James Kazmierczak har rundt fem prosent av gnagere LCMV-viruset. Omtrent to prosent av befolkningen er immune mot viruset fordi de har vært utsatt for det tidligere. Viruset er ikke farlig for friske mennesker, men det kan være dødelig for pasienter med nedsatt immunforsvar, som for eksempel kreftpasienter og pasienter som tar medisin som skal svekke immunforsvaret i forbindelse med transplantasjon.

Organer blir rutinemessig testet mot en rekke virus, men ikke mot LCMV-viruset.

Nå får myndighetene i Wisconsin kritikk for at de ikke gikk ut offentlig med informasjon om smitten da tre tranplanterte pasienter døde. Doktor Staci Fischer oppdaget at to av pasientene hennes ble syke for en måned siden. Hun kontaktet nettverk og eksperter over hele USA for å få høre om andre hadde vært borte i liknende sykdomstilfeller. Først hos Nasjonalt senter for sykdomskontroll og forebygging fikk hun høre om tilfellene fra Wisconsin og forbindelsen med eierens gnager.

Den ene av Fischers pasienter døde.

- Det hadde gjort en forskjell for våre pasienter, sier hun om at informasjonen ble tilbakeholdt.

Det er bare noen måneder siden man oppdaget at rabies kan smitte via organer. En ung, tysk kvinne døde i romjula, og seks pasienter ble smittet av rabies etter at de fikk organer fra den døde. Tre av dem døde. De tre siste ble vaksinert tidsnok til at de ikke utvikler sykdommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!