Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Smittet danske: - Forvirret

Coronaviruset har blitt påvist i både Norge, Sverige, Finland og Danmark. Torsdag står danskenes første tilfelle fram på riksdekkende TV.

CORONAVIRUS: Danske Jakob Tage Ramlyng var den første i landet til å bli påvist smitte av coronaviruset. Foto: Foto: Stine Ramlyng/ TV 2 Danmark
CORONAVIRUS: Danske Jakob Tage Ramlyng var den første i landet til å bli påvist smitte av coronaviruset. Foto: Foto: Stine Ramlyng/ TV 2 Danmark Vis mer

Onsdag bekreftet Folkehelseinstituttet at det var blitt påvist smitte av coronaviruset hos en person i Norge for første gang. Torsdag morgen ble det også påvist smitte for første gang i Danmark.

Det var TV 2-redaktør Jakob Tage Ramlyng som ble påvist smitte, meldte arbeidsgiveren selv. Seinere har en rekke TV 2-ansatte blitt satt i karantene, ifølge Ekstra Bladet.

CORONAVIRUS: Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ved WHO ber land om å ta grep i kampen mot Coronaviruset. Video: AP. Vis mer

- Surrealistisk

Ramlyng ble påvist smitte etter en ferie i Nord-Italia. Overfor danske TV 2 omtaler han det hele som surrealistisk.

- Det er surrealistisk. Vi tenkte at det var løgn, og at det ikke kunne stemme. Vi var helt forvirret. Jeg har ikke sovet siden jeg fikk beskjeden i natt klokka 02, sier dansken.

Siden har Ramlyng sittet i hjemmekarantene sammen med familien sin. Han forteller at han har to barn på ni og tolv år.

- Den eldste har bursdag i morgen, som vi har måttet avlyse. Det er han selvfølgelig skuffet over, sier Ramlyng og legger til:

- Den yngste har spilt iPad i hele dag. Det synes han at har vært veldig gøy, så han tar det fint. Men han savner vennen sine.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Smitte i Norge

Det var ei kvinne i Tromsø som ble påvist smittet for første gang i Norge onsdag kveld. Kvinnen hadde reist fra Hubei-regionen i Kina til Oslo før helga. I Oslo ble hun testet for smitte, men resultatet var negativt.

Videre reiste kvinnen fra Oslo til Tromsø med fly, hvor det ble foretatt en ny prøve, som ga et positivt resultat. Kvinnen har imidlertid ikke vist symptomer på sykdom, og det regnes som svært lite sannsynlig at hun kan ha smittet andre.

- Jeg har det bra. Men ting tar utrolig lang tid når du sitter i isolasjon. Alt tar mye lengre tid enn du ville trodd, uttaler kvinnen, ifølge iTromsø.

MØTTE PRESSEN: USAs president Donald Trump utnevner sin visepresident, Mike Pence, til å lede arbeidet med å bekjempe corona-viruset. Video: NTB Scanpix Vis mer

Stort utbrudd

I tillegg er en norsk student i Italia blitt påvist smitte, bekreftet Folkehelseinstituttet. Studenten har nylig vært i Norge, og befinner seg nå i isolasjon på et sykehus i Italia. Overlege ved FHI, Are Berg, uttalte til Dagbladet onsdag at det er svært lite sannsynlig at studenten kan ha smittet noen i Norge.

Over 100 personer er blitt testet for coronaviruset i Norge. I løpet av torsdagen har det blitt kjent at en rekke personer rundt omkring i landet sitter i karantene: Omkring 50 i Oslo, fem i Sandefjord, én i Mo i Rana, 18 i karantene, to i Sauda, tre i Horten og fem personer i Elverum.

I Kina har over 48 000 personer blitt smittet, mens 2747 har blitt bekreftet omkommet som følge av virusutbruddet.

I Europa er det Italia som har blitt hardest rammet av coronaviruset. Hele 528 mennesker er blitt påvist smitte, i tillegg til at 14 personer er bekreftet omkommet. Vi har også sett at personer som har vært i Italia har tatt med seg viruset til andre europeiske land, deriblant Sverige og Finland.

Hele Norges coronakart