Smittet klassekamerater etter Mexico-tur

Svineinfluensaen spredde seg til unge newyorkere som ikke har vært utenlands.

45 SMITTET: I New York er blant andre elever ved St. Francis Preparatory School berørt av svineinfluensa-utbruddet. Foto: AFP /SCANPIX
45 SMITTET: I New York er blant andre elever ved St. Francis Preparatory School berørt av svineinfluensa-utbruddet. Foto: AFP /SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser i kveld at flere av skoleelevene i New York som har fått svineinfluensa ikke har vært i Mexico, men må ha blitt smittet av klassekameratene som har vært der.

Det innebærer at det nye viruset er sterkt nok til å spre seg mellom mennesker i andre land utenfor Mexico, noe som øker sannsynligheten for en pandemi, skriver nyhetsbyrået AP. Det har vært mistanke om at dette har vært situasjonen, men tilfellene i New York er den første bekreftelsen.

- Dette er ikke så overraskende, og videre smitte i andre land er noe en må være forberedt på, konstaterer avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet overfor Dagbladet.

Det totale antallet bekreftede svineinfluensa-tilfeler er nå 64 i USA, hvorav 45 er i New York, 10 på motsatt side av landet i California, 6 i Texas, 2 i Kansas og én i Ohio.

De andre landene som har bekreftede utbrudd av det fryktede viruset er Spania, Storbritannia, Israel, Canada og New Zealand. Sykehus både i Norge, Sverige og Danmark har fått inn pasienter som har vært i Mexico og har relevante symptomer, men ingen har så langt vist seg å faktisk ha svineinfluensa.

• Les oppdatert informasjon for Norge på Fhi.no

Kun Mexico, der det første utbruddet ble kjent, har hatt dødsfall som følge av viruset - men her kan så mange som 152 mennesker være omkommet og mange ganger flere være smittet.

De internasjonale helsemyndighetene og lokale eksperter i hele verden følger nå utbruddet fra time til time. WHOs influensasjef Keji Fukada uttalte mandag at det er for tidlig å si hvorvidt en verdensomspennende pandemi er uunngåelig.

I går skjerpet Verdens helseorganisasjon alarmnivået til «fase 4» på en skala der 6 er en pandemi som rammer millioner av mennesker.

Om du har influensalignende symptomer og har vært i risikoområdene i utlandet de siste sju dagene skal du ringe legevakt eller fastlege, men vente til helsepersonell kommer hjem til deg i stedet for å forflytte deg ut blant folk.