Smittet med hiv:
- Trodde ikke det fantes

Nå ønsker han mer oppmerksomhet rundt den tabubelagte sykdommen.

HIV-POSITIV: Briten ble diagnostisert med hiv i 2019. Foto: SWNS
HIV-POSITIV: Briten ble diagnostisert med hiv i 2019. Foto: SWNS Vis mer
Publisert

Britiske Jay Hawkridge (29) trodde hiv var «en del av fortida» - helt til han selv ble smittet.

- Jeg hadde ingen grunn til å tro at hiv var noe jeg måtte bekymre meg for eller beskytte meg mot. Da jeg ble diagnostisert, kom det som et stort sjokk, sier han til Manchester Evening News.

29-åringen fikk diagnosen i 2019, og forteller at han da «ikke trodde det fantes lenger».

Bare 30 til 50 prosent av de som smittes av hiv, får symptomer. Det kan derfor være mange som har det uten å vite om det, ifølge Lommelegen.

Først negativ

I 2019 hadde Hawkridge snakket med en fyr på nettet over lengre tid. Etter hvert møttes de og hadde sex. Få dager etter samleiet, begynte 29-åringen å føle seg dårlig.

Han dro på legevakta og tok en blodprøve for å finne ut hva som var galt. Da resultatet kom, var tilsynelatende alt som normalt. Halvannen måned seinere kom imidlertid kontrabeskjeden: Hawkridge var smittet med hiv.

Han forteller at da han fikk diagnosen, var han forvirret og usikker på hva det innebar.

- Jeg visste ikke hvordan framtida kom til å bli.

SKREMMENDE: Denne legen advarer mot en mystisk kjøttetende kjønnssykdom som skremmer britene. Video: Tiktok/Dr. Karan Raj. Reporter: Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV. Klipp: Christina H. Korneliussen og Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Spyttet på

29-åringen hadde lite kjennskap til sykdommen, og følte det var vanskelig å åpne seg for venner og familien.

De han imidlertid valgte å dele nyheten med, skal ha reagert negativt. Hawkridge hevder at han ikke fikk den støtten han ønsket og trengte.

I et intervju med britiske Mirror, forteller han om en hendelse etter en bytur med kompisgjengen.

- En tidligere venn begynne å kjefte på meg. Han mente jeg ikke var egnet til å gi råd til folk, og mente jeg tok dumme beslutninger. Så spyttet han meg i ansiktet.

Lite kunnskap om smitte

Ifølge Lommelegen er det mye som tyder på at mange har dårlige kunnskaper om hiv, og mange er veldig redde for å bli smittet.

Noen er skeptisk til å dele toalett med en hiv-positiv person, men dette er noe man ikke skal trenge på bekymre seg over.

Styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen, er selv hiv-positiv. Han forteller ifølge Lommelegen at de får mange spørsmål fra bekymrede personer som tror de har vært i en risikosituasjon.

Det kan være å ha kommet borti blod fra en annen person, holdt i samme dørhåndtak som en narkoman, delt sigarett med noen som har munnsår, og liknende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer