Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smittet med rabies under transplantasjon

Det første offeret døde på lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag kveld døde en ung kvinne fra Hannover etter operasjonen som skulle gi henne et lengre liv, men som i stedet brakte død. Transplantasjonsskandalen i Tyskland har dermed krevd sitt første dødsfall. Seks pasienter ble smittet av rabies etter at de fikk organer fra en donor som hadde viruset.

Kvinnen som døde, hadde fått nye lunger transplantert etter at kroppen hadde støtt fra seg de forrige lungene hun hadde fått operert inn.

I de to tyske byene Marburg og Hannoversch-Münden fortsetter dramaet. Der sitter pårørernde ved sykesengene til sine kjære og venter. De tre pasientene har alle fått rabies fra den samme organdonoren, skriver Bild.

Døde av dop

Organdonoren var en ung kvinne (26) som ikke viste tegn til å være rabiessyk da hun ble innlagt på sykehus i jula. Kvinnen hadde vært på reise i India, et land der 50 000 dør av rabies hvert år, og har antakelig fått smitten der, skriver den tyske avisa.

På nyttårsaften døde 26-åringen av hjertestans etter å ha brukt kokain og ecstasy. Kvinnens mor ga tilltalese til at datterens lever, lunger, nyrer, bukspyttkjertel og hornhinner ble fjernet for å redde andre. Organene ble undersøkt for virus og bakterier, men det finnes ingen egen rabiestest som kunne ha avslørt det dødelige viruset som til slutt lammer sentralnervesystemet.

I løpet av første nyttårsdag ble seks pasienter operert. Men etter en drøy måned, torsdag 10. februar, ble en av pasientene dårlig. Dagen etter meldte en annen pasient seg hos sin lege. Samme dag tok tilfeldigvis tok en lege organdonorens sykehus en ringerunde til alle sykehusene der pasienter hadde mottatt organer, og alarmen gikk.

På selve Valentinsdagen 14. februar ble det fastslått at den avdøde donoren var smittet av rabies. Kampen for å redde mottakerne begynte. Alle pasientene og deres pårørende ble vaksinert.

Men for noen var det for sent. De tre pasientene som fikk de livsviktige organene lunger og nyrer ble dødssyke.

Legene har lite håp om at de to andre pasientene skal klare seg.

De tre siste mottakerne av organer fra den 26 år gamle kvinnen har ikke utviklet rabies.

DISSE KOFFERTENE gir håp til syke som trenger nye organer. For tre tyskere og deres familier førte innholdet i stedet til smerte og død.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!