Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smittet og døde av malaria

En 85 år gammel mann døde i november i fjor på Sentralsykehuset i Akershus (SiA) etter at han skal ha blitt smittet av malaria på sykehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykehusledelsen mener at 85-åringen ble smittet av en engangssprøyte, som først var brukt på en malariapasient. 85-åringen led av blodkreft og døde to dager etter at malariaen brøt ut, skriver Romerikes Blad.

Akutt

Mannen fikk akutt malariainfeksjon, men ble behandlet for blodforgiftning. På dette tidspunktet var det ingen som mistenkte at mannen skulle være smittet av malaria. Derfor fikk han heller ingen behandling mot sykdommen, forklarer sjeflege Helge Svaar.

På samme avdeling som 85-åringen lå en yngre mann, som ble behandlet for en malariasykdom. Så vidt sykehuset har brakt på det rene, var det ingen direkte kontakt mellom de to mens de lå på SiA.

- De undersøkelsene vi har foretatt i ettertid, viser dessuten at vi kan se helt bort fra at 85-åringen var blitt smittet på reiser i utlandet. Vi har underrettet hans pårørende om det som skjedde på sykehuset, sier sjeflege Svaar.

Blodprøve

Sjeflegen sier at malariasmitte bare skjer ved at malariaparasitten kommer over i blodet.

- Det er vanskelig å tenke seg at smitten kan ha skjedd på annen måte enn ved bruk av felles kanyle, altså ved blodprøvetaking. Det er i så fall en menneskelig svikt og et klart rutinebrudd, sier Helge Svaar.

Sykehusledelsen har innrapportert saken til fylkeslegen og politiet.

Det er i tillegg tatt prøver både av 85-åringen som døde og mannen som var innlagt til behandling for malaria. Disse prøvene blir nå analysert nærmere ved et spesiallaboratorium i USA.

- Når resultatet fra USA foreligger, får vi svar på om det dreier seg om samme malariaparasitt, sier Svaar.

I så fall må smitten ha kommet fra malariapasienten. Han er nå frisk og utskrevet fra sykehuset.

(NTB)