Mulig stort omikron-utbrudd på Frogner

Smittet på sosialt jobbarrangement

30-40 personer mistenkes omikron-smittet i Oslo.

MULIG OMIKRON-SENTRUM: Bydel Frogner kan være arnestedet for det første masseutbruddet av omikron i Norge. Foto: Maykova Galina / Shutterstock / NTB
MULIG OMIKRON-SENTRUM: Bydel Frogner kan være arnestedet for det første masseutbruddet av omikron i Norge. Foto: Maykova Galina / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mellom 30 og 40 personer har testet positivt på corona etter en samling på Frogner i Oslo. Assisterende bydelsoverlege og smittevernoverlege i bydelen, Tine Ravlo, har opplyst til VG at de kan være smittet med omikron-varianten.

Overfor Dagbladet utdyper Ravlo:

- Personene deltok på et sosialt arrangement i regi av jobben. Jeg ønsker ikke å spesifisere hvilken type arrangement, av hensyn til dem det gjelder.

Hjem fra Sør-Afrika

- Når ble dere oppmerksomme på at det kunne dreie seg om et mulig omikron-utbrudd?

- Mandag 29. november testet en person som hadde vært på reise i Sør-Afrika, positivt [på corona]. På bakgrunn av dette begynte vi å mistenke omikron fordi det dukket opp mange positive prøver i forbindelse med arrangementet.

Omikron antas å være en mer smittsom variant av coronaviruset med opphav i sørlige Afrika, og bydelshelsetjenesten la to og to sammen. Nå er samtlige deltakere på jobbarrangementet testet, og Ravlo og medarbeiderne venter nå på svar om det dreier seg om omikron eller ei.

OMIKRON: Omikron-varianten har for første gang blitt påvist i Norge. Vis mer

- Et visst antall av de 30-40 personene, alle voksne, har avgitt PCR-test som er til sekvensering. Et visst antall testet positivt på hurtigtest, og der venter vi på svaret av PCR-testen, opplyser smittevernoverlegen.

Ravlo understreker at Frogner-helsetjenesten avventer de første prøveresultatene.

- Men dersom sekvenseringen viser at det dreier seg om omikron, antar vi at de andre også er smittet med omikron, sier hun.

SMITTEVERNOVERLEGE: Assisterende bydelsoverlege og smittevernoverlege i Frogner, Tine Ravlo. Foto: Kristin Aafløy Opdan
SMITTEVERNOVERLEGE: Assisterende bydelsoverlege og smittevernoverlege i Frogner, Tine Ravlo. Foto: Kristin Aafløy Opdan Vis mer

Ravlo opplyser at åstedet for utbruddet er «et sted på Frogner».

- Men det er klart at mange gjester er hjemmehørende andre steder, sier hun.

Følger ny forskrift

Smittevernoverlegen forteller videre at Folkehelseinstituttet følger saken tett.

- Vi har prioritert disse prøvene til sekvensering. Slik det er nå, gir screeninger høy sannsynlighet for at vi snakker om omikron. Men vi må også ta høyde for at det kan dreie seg om andre kilder, sier den assisterende bydelsoverlegen.

- Hva gjør bydelen dersom alle eller en andel av prøvene kommer tilbake positive?

- Vi følger den nye forskriften regjeringen kunngjorde i går [som går på krav til isolering, karantene og uttesting for coronasmittede og deres medbeboere], den er allerede iverksatt. Dette foregår på samme måte som tidligere, vi er veldig godt vant.

- Er det aktuelt med hastetiltak for Frogner spesielt?

ØKT SMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen sier det kan bli munnbind-påbud i Oslo dersom smitten øker. Vis mer

- Nei, det vil vi ikke gjøre. Vi holder oss til føringer fra Oslo kommune, og har tett kontakt med dem, byrådet og helseetaten.

- Hva skjer dersom dette innebærer en spredning av omikron?

- Da blir det sporing på vanlig måte. Alle helseteamene i bydelene er informert om situasjonen. I tillegg team i andre kommuner, dersom smittede er hjemmehørende der.

- Følg basale råd

- Har du en beskjed til lokalbefolkningen på Frogner i denne situasjonen?

- Jeg vil oppfordre alle som skal vaksinere seg, til å gjøre det; vi har stort fokus på vaksinasjon nå. Følg basale råd - være hjemme dersom du er syk, bruk munnbind på utsatte steder, og vask hendene.

Ravlo opplyser at smitteutbruddet håndteres lokalt i bydelen.

- Smitteteamet er godt vant, men ved større utbrudd er det alltid løpende kontakt med Oslos smittevernoverlege og byrådsavdelingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer