Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smittet på tur i USA og Tsjekkia

Tre nordmenn i respirator. Nå er minst 250 smittet av svineinfluensa.

 TURISTMAGNET:  En av de norske pasientene som ligger i respirator med svineinfluensa, er smittet på ferietur i Praha. En av sommerens schlagere i den tsjekkiske hovedstaden er Michael Jackson-imitatorer - her fra torget i gamlebyen. Foto: REUTERS/SCANPIX.
TURISTMAGNET: En av de norske pasientene som ligger i respirator med svineinfluensa, er smittet på ferietur i Praha. En av sommerens schlagere i den tsjekkiske hovedstaden er Michael Jackson-imitatorer - her fra torget i gamlebyen. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): To av de tre pasientene som ligger til intensivbehandling ved norske sykehus, alvorlig syke av av svineinfluensa, er blitt smittet på tur i utlandet.
Helsedirektoratet opplyste på en pressekonferanse i dag at alle tre ligger i respirator.
Ferie i Praha
En 23 år gammel som ble innlagt på Haugesund sjukehus sist helg har vært på ferie i Praha og trolig blitt smittet i Tsjekkia, sier smittevernvakt Karin Rønning i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.
En mann i 50-årene fra Aust-Agder, som ble innlagt ved Sørlandet sykehus for noen dager siden, er blitt smittet under reise i USA.
Tilstanden er fortsatt alvorlig for den tredje av pasientene i respirator, en kvinne i 20-årene fra Nord-Trøndelag, som er blitt smittet i Sør-Trøndelag.
Det er tidligere kjent at hun har diabetes. Pasienter med kroniske lidelser kan bli ekstra hardt rammet av svineinfluensa.
Diabetes, hjerte- og lungesyke
Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen sa på pressekonferansen i dag at hjerte- og lungesyke og pasienter med diabetes er spesielle risikogrupper.
- Vi har ikke fått noen opplysninger om at de to andre respiratorpasientene har noen slike kompliserende sykdommer, sie smittevernvakt Karin Rønning.

250 smittet
Pr. i dag har Folkehelseinstituttet registrert om lag 250 nordmenn som er smittet av A(H1N1). Det er dobbelt så mange som forrige fredag.
- Det kan nok være flere. De siste tallene vi har fått innrapportert fra rundt i landet, er fra torsdag, sier Rønning.

Pasienten på Sørlandet sykehus tok først kontakt med sin lokale lege etter hjemkomsten fra USA.
- Derfor var vi godt forberedt da pasienten kom til sykehuset, og vi fikk tid til å skjerme våre ansatte og andre pasienter fra smitte, opplyser adm. direktør Jan-Roger Olsen ved Sørlandet sykehus til Dagbladet.

Paienten ligger på en smittevernavdeling, og all luft inn og ut av rommet går i kanaler som er adskilt fra det ordinære ventilasjonssystemet ved sykehuset.
Sørlandet sykehus ønsker ikke å opplyse om pasienten er innlagt i Arendal eller Kristiansand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!