Corona:

Smittet to ganger på 40 dager

- Isolasjonen har vært traumatiserende, sier Arif Hassan (26).

SMITTET: Arif Hassan fikk sjokk da han bli syk med covid-19 to ganger på kort tid. Foto: Privat
SMITTET: Arif Hassan fikk sjokk da han bli syk med covid-19 to ganger på kort tid. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bagasjen var pakket og klar. Arif Hassan (26) skulle endelig besøke faren sin i England for første gang på to år. Han hadde vært litt snufsete i dagene i forkant, men var sikker på at dette bare var en enkel forkjølelse.

Siden Hassan er uvaksinert og skulle ut og reise, måtte han ta en PCR-test. Resultatet ga ham en klump i magen.

- Testen var positiv, forteller 26-åringen til Dagbladet.

To ganger på 40 dager

Hassan har ikke vært coronasmittet tidligere, men mellom 25. november og 4. januar ble han smittet to ganger.

Dagbladet har fått tilgang til dokumentasjon som bekrefter at Hassan fikk påvist smitte både 25. november og 4. januar.

Skuffelsen var stor da Hassan skjønte at han ikke kunne besøke faren sin som planlagt.

- Jeg ble veldig lei meg. De på testlokalet skjønte hvor skuffet jeg var og lot meg ta en ny test.

Noen timer seinere fikk han igjen bekreftet at han var coronasmittet og måtte reise hjem og isolere seg. Ifølge 26-åringen selv valgte han også å holde seg i karantene i et par dager ekstra for sikkerhets skyld.

Etter isolasjon og karantene gikk Hassan sakte tilbake til å leve et mer normalt liv. Han fulgte hele tida smittevernregler, men unte seg å møte noen kompiser og reise hjem til familien.

På nyttårsaften møtte Hassan noen kompiser for å feire.

- Det verste jeg gjorde var kanskje å ta en slurk av samme kopp som en venn. Jeg trodde ikke at det skulle ødelegge noe.

Kort tid seinere fikk han høre at mange av de han feiret nyttårsaften med, hadde blitt coronasmittet. Derfor valgte han å teste seg.

- Jeg fant ut at jeg hadde blitt smittet igjen. Denne gangen var det omikron.

- Traumatiserende

Hassan forteller at han sitter igjen med skyldfølelse fordi han var ute blant folk mellom de to sykdomsperiodene.

- Jeg tenker nå at den første isolasjonen ikke betydde noe som helst. Jeg føler jeg har gått rundt og smittet folk.

26-åringen har selv tatt valget om ikke å vaksinere seg, men er uansett villig til å ta ekstra forbehold for å ikke smitte andre.

- Jeg har jo tatt et valg om å ikke vaksinere meg. Likevel må det jo være en løsning der ute for meg også. Om det er at jeg sitter i karantene en måned ekstra, for eksempel.

Ettersom Hassan har vært syk med covid-19 to ganger på kort tid, har han måttet tilbringe mye tid alene. Det har ikke alltid vært like lett.

- Isolasjonen har vært traumatiserende. Jeg har familie og venner som ringer og passer på, men det er ikke det samme som å gi en klem, sier han og legger til:

- Den følelsen av å sitte og se opp i taket tar meg tilbake til et veldig mørkt sted. Jeg føler friheten har blitt røvet fra meg.

OMIKRON: Foreløpig data viser at deltavarianten ikke gir god beskyttelse mot omikronsmitte. Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Vis mer

Vanskelig å kartlegge

Ifølge Hassan har han blitt ringt av smittesporere og fastlege, som forteller at de ikke har sett noe liknende i Norge før.

Tidligere britiske og amerikanske studier har vist man kan være immun mot viruset i seks til åtte måneder etter coronasykdom, ifølge forskning.no.

- Dette er veldig individavhengig. Noen personer blir knapt syke av dette i det hele tatt, andre får veldig god immunitet av å ha vært smittet. Vi har hørt eksempler fra utlandet om personer som har vært smittet av covid-19 fire ganger i løpet av et drøyt år, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Ifølge Nakstad er det vanskelig å kartlegge hvor lenge man har god beskyttelse.

- En måte å kartlegge det på, er å ta blodprøver og se hvor mange antistoffer du har i blodet ditt. Du har også en annen type immunitet. Du har en celleimmunitet i immunforsvaret ditt, som også beskytter deg selv om antistoffene har lave nivåer, og som kan bidra til at man begynner å produsere antistoffer igjen med en gang det kommer virus i kroppen.

TILLIT: De fleste i Norge har valgt å ta vaksinen. FHIs Frode Forland kommenterer vaksineutviklingen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Vaksinebønn fra FHI

Tidligere denne uka gikk Folkehelseinstituttet ut og oppfordret uvaksinerte til å møte opp for vaksinering i det nye året.

- Det haster. Vi forventer en stor bølge med smitte rett etter nyttår. Risikoen for å bli smittet blir nå større enn noen gang. Vaksinasjon beskytter godt mot alvorlig sykdom, sa direktør Camilla Stoltenberg i FHI.

Hun ba dem som så langt har takket nei til vaksinasjon, om å tenke seg om en gang til, og minnet om at alle landets kommuner står klare til å gi første dose.

- Når så mange smittes i løpet av kort tid, vil risikoen for å bli alvorlig syk være større enn noen gang for de som ikke er vaksinerte. Men vaksinene vil beskytte den enkelte godt, sa Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer