Storbritannia:

Smittetallene synker: Klør seg i hodet

Ekspertene klør seg i hodet over synkende smittetall tross gjenåpning i England. Fotball-EM kan ha «skylda».

SMITTEN SYNKER: Smittetallene i Storbritannia har sunket seks dager på rad. Ekspertene blir ikke enige om hva som er årsaken. Foto: Steve Parsons / PA / AP / NTB
SMITTEN SYNKER: Smittetallene i Storbritannia har sunket seks dager på rad. Ekspertene blir ikke enige om hva som er årsaken. Foto: Steve Parsons / PA / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

Seks dager på rad har Storbritannia sett en nedgang i antall coronasmittede, og dette har ført til at mange nå klør seg i hodet, skriver Sky News.

Det spekuleres på hva som kan være årsaken til at smittetallene synker. Kanskje skyldes det slutten på fotball-EM, starten på skoleferien, høyere vaksinedekning, eller kanskje det rett og slett skyldes at færre mennesker tester seg?

Flere faktorer

Kit Malthouse, britenes juniorminister for politisaker, har tidligere uttalt til Sky News at han tror årsaken er «en interessant cocktail av virkninger».

At flere faktorer er med på å bidra til at smittetilfellene synker, ser ut til å være en felles teori i regjeringen.

- Alle klør seg litt i hodet med tanke på hva som eksakt er forklaringen, innrømmer professor Mark Walport i Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE).

Professor Peter Openshaw i det rådgivende organet New and Emerging Respiratory Virus Threats (NERVTAG) sier at vi ikke skal bli «overbegeistret» av nedgangen i antall smittetilfeller.

- Det er spennende å se de ganske oppmuntrende tallene, men det har vært noen forsinkelser i rapporteringen, og vi venter fortsatt på de fullstendige dataene fra Office for National Statistics, sier Openshaw til BBC Radio 4.

- Færre tester seg

Duncan Robertson, en ekspert på modellering og analyse av covid-19, sier at vi burde se på positivitetsgraden (eller prosentandelen av testene som kommer tilbake positive), som fortsatt er «veldig høy», og som kan indikere at det ikke blir utført nok tester.

Blant andre Christopher Jewel i regjeringens Spi-M modelleringsgruppe, har antydet at nedgangen i antall smittetilfeller kan skyldes at færre personer velger å teste seg.

- Folk kan være mindre tilbøyelige til å teste seg hvis de har booket sommerferie, sier Jewel til The Times.

GJENÅPNING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad legger vekt på at den videre gjenåpningen av samfunnet avhenger av at det videre vaksinasjonsprogrammet går som planlagt, antall innlagte på sykehus ikke øker, og antall smittede i befolkningen holder seg lavt. Vis mer

Pandemien har avslørt noen av de dypt forankrede problemene i Storbritannias omsorgssystem, men de ansatte i denne sektoren har i flere år bedt om mer statsstøtte, skriver Sky News.

I forrige uke innrømmet Downing Street at regjeringen fortsatt ikke hadde kommet til enighet om hvordan de skulle løse problemet.

- Kan knyttes til fotball-EM

Fotball-EM endte kanskje i tårer for England, men eksperter har siden hevdet at folkemengdene som samlet seg, hadde en positiv innvirkning på coronasmitten.

Antall smittetilfeller har sunket i seks dager på rad, og Storbritannia rapportere i går 24 950 nye tilfeller og fire dødsfall.

Paul Hunter, fra University of East Anglia, sier til The Times at dette sannsynligvis kan knyttes til fotball-EM 2020 - da folkemengder samlet seg på puber og stadioner for å se på «The Three Lions».

- Mange mennesker kan være forferdet over at jeg sier dette, men til sjuende og sist kan fotball-EM vise seg å være en av tingene som gjør resten av sommeren mindre stressende. Ettersom vi effektivt har immunisert langt flere yngre mennesker, som ellers ikke hadde ønsket eller vært tilgjengelige for en vaksine, sier Hunter.

- Men jeg vil understreke at jeg aldri vil foreslå det som en kontrollstrategi på forhånd, sier han avslutningsvis.

Ber folk holde seg hjemme

Storbritannias statsminister Boris Johnson oppfordrer befolkningen til å «holde seg til programmet» for selvisolasjon.

Til tross for at «plingdemien» har ført til at mange har isolert seg selv og flere bedrifter har blitt tvunget til å stenge, har regjeringen nå gått imot å gi unntak fra selvisoleringsplikt for fullvaksinerte. De sier at de holder seg til den planlagte datoen 16. august.

  • «Plingdemien» er et begrep som brukes om at svært mange har fått beskjed om å isolere seg via landets smittesporingsapp.

- Jeg vet at folk har vært frustrerte over «plingingen» og selvisolasjonen, jeg forstår det veldig godt, særlig nå som vi begynner å se noen bedre tall, sier Johnson.

- Men jeg tror alle forstår at dette fremdeles er en veldig farlig sykdom. Vi trenger å bruke verktøyene vi har, og selvisolering er det verktøyet vi har. Jeg oppfordrer folk til å gjøre det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer