Smittetopp etter julefest

Smittetallene i kommunene Tokke og Fyresdal i Vest-Telemark er rekordhøye. Smitten knyttes til et juleselskap første juledag, hvor nesten alle deltakerne ble smittet.

FYRESDAL: Flere kommuner i Vest-Telemark opplever rekordhøye smittetall. Foto: Wirestock Creators / Shutterstock / NTB
FYRESDAL: Flere kommuner i Vest-Telemark opplever rekordhøye smittetall. Foto: Wirestock Creators / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

I Tokke kommune er det 35 personer som er bekreftet smittet av coronaviruset. 18 av disse deltok på et privat juleselskap første juledag, hvorav 16 har fått bekreftet omikron.

Sammenkomsten, som fant sted i Tokke kommune, hadde et tjuetalls antall deltakere. Nøyaktig hvor mange som deltok ønsker ikke kommuneoverlege Lars H. Eriksen å uttale seg om, men han bekrefter til Dagbladet at det var over 20 personer.

TOKKE: Kommuneoverlege i Tokke kommune, Lars H. Eriksen, mener at regjeringens coronatiltak var nødvendige. Foto: Privat
TOKKE: Kommuneoverlege i Tokke kommune, Lars H. Eriksen, mener at regjeringens coronatiltak var nødvendige. Foto: Privat Vis mer

- I utgangspunktet er det snakk om et juleselskap der nesten samtlige ble smittet av omikron 25. desember. Jeg kan bekrefte at aldersgruppa på deltakerne er unge voksne. Det var ny fest andre juledag, hvor deltakere fra den første tilstelningen deltok. Der var det også over 20 personer, sier Eriksen.

I midten av desember innførte regjeringen nye tiltak, med en oppfordring om maks ti gjester i private hjem, og maks 20 gjester en gang i løpet av jule- og nyttårshøytida.

Skjerpet anbefalinger

Begge selskapene var i privat regi, og det er ikke bekreftet flere smittetilfeller fra sammenkomsten andre juledag. Kommunen har i ettertid skjerpet anbefalingene om at man skal holde seg hjemme ved sykdom – også ved lette symptomer, opplyser kommuneoverlegen.

Tidligere har ikke Tokke hatt mer enn tre smittede samtidig, og har vært skånet for smitteutbrudd. Eriksen beskriver dagens smittetall som en ny virkelighet.

- Jeg tror vi går inn i en situasjon med vedvarende smitte selv om dette smitteutbruddet blir stoppet. Dette er en ny virkelighet for oss. Nå har denne situasjonen kommet til oss, og jeg tror regjeringens tiltak var på sin plass, sier han.

- Håper du på en forlengelse av tiltakene?

- Jeg håper at omikron viser seg å ikke være veldig farlig og at man ved hjelp av coronapass kan åpne samfunnet fortest mulig. Nå jobber vi for fullt med å sette tredje dose, og vi ligger godt an med dose to, svarer kommuneoverlegen.

SKJENKESTOPP: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sier at de er klare over at smitteverntiltakene medfører en stor byrde. Reporter: Edward Stenlund Vis mer

Forventer mer smitte

Nabokommunen Fyresdal har også høye smittetall som en følge av juleselskapene i Tokke. Per 4. januar er det 32 personer i isolasjon i kommunen. Kommuneoverlege Karin Kristin Østerhus forventer at flere vil teste positivt tilknyttet samme utbrudd.

- Jeg forventer ikke at det er ferdig. Men vi mener vi har kontroll på smitteveier, og har ingen villsmitte i kommunen, sier hun.

Tirsdag meldte NTB at Fyresdal kommune har 20 nye smittede siste døgn. Dette avviser Østerhus.

- Det er ikke riktig, men kommer som følge av etterslep fra laboratoriet. Det er bare ett nytt tilfelle siste døgn – utbruddet stammer fra dagene etter jul. Men at vi har et større utbrudd enn noen gang stemmer, sier Østerhus.

- FORVENTER MER: Karin Kristin Østerhus, kommuneoverlege i Fyresdal kommune, forventer mer smitte tilknyttet juleselskapene. Foto: Privat
- FORVENTER MER: Karin Kristin Østerhus, kommuneoverlege i Fyresdal kommune, forventer mer smitte tilknyttet juleselskapene. Foto: Privat Vis mer

Hun opplyser at opp mot 90 prosent av befolkningen over 18 år er vaksinert med andre dose.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer