Coronasituasjonen i Danmark

Smittetrykk i Danmark: - Kan bli kritisk

Flere og flere blir innlagt på sykehus etter coronasmitte i Danmark. Det bekymrer ekspertene, som vil sette inn tiltak for å begrense smitten.

INNLAGTE: Antallet innlagte coronapasienter i Danmark kan fortsette å stige i ukene framover, mener ekspertene. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB
INNLAGTE: Antallet innlagte coronapasienter i Danmark kan fortsette å stige i ukene framover, mener ekspertene. Foto: Hannah McKay / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

233 personer var søndag innlagt med covid-19 på danske sykehus. Det er 14 flere enn dagen før, ifølge tall fra Statens Serum Institut (SSI).

Sist gang tallet var så høyt var 1. mars i år. Da var antallet innlagte på 243.

Den danske Sundhedsstyrelsen, tilsvarende norske FHI, anslår i en fersk rapport at antallet innlagte med corona kan stige til 250 - 300 de kommende ukene.

I den samme rapporten kommer det fram at antallet pasienter inntil videre ikke utgjør en ekstra belastning på det danske helsevesenet. Dette kan derimot raskt endre seg, dersom tallet stiger til nærmere 500.

- Kan bli kritisk

Professor ved Københavns Universitet, Camilla Foged, forteller at det er bekymringsfullt at det hver dag er en stigning på 10 til 20 nyinnlagte. Det betyr at det totale antallet innlagte vil fortsette å stige, på tross av at noen blir skrevet ut.

- Det kan fort utvikle seg til å bli mange. Det er rundt 100 nye hver uke, og hvis det fortsetter å stige vil vi fort havne på 500. Det kan bli kritisk, sier Foged til nyhetsbyrået Ritzau ifølge dansk TV2.

De daglige smittetallene oppdateres hver dag klokka 14.00. Søndag ettermiddag ble det registrert 1 532 nye smittede. Dette er på nivå med tallene tidligere samme uke.

Flest registrerte tilfeller forrige uke var 1 871. Der er der høyeste antallet smittede på ett døgn siden januar i år.

Søndag ble det også registrert ett nytt dødsfall. Totalt har 2 714 mennesker mistet livet i Danmark siden pandemien brøt ut i begynnelsen av 2020.

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

Ekspertene ønsker tiltak

Camilla Foged ved Københavns Universitet ser helst at danskene gjeninnfører coronapasset. Det vil gjøre det mer merkbart for dem som ennå ikke har vaksinert seg.

- Det som har størst effekt er å vaksinere seg, sier hun.

Foged er dermed en av flere danske eksperter som ønsker å ta grep for å få kontroll på smittesituasjonen.

- Vi kan komme unna med mindre inngrep, dersom vi setter i gang med det samme, sier Viggo Andreasen, epidemiolog på Universitet i Roskilde til TV2.

DANSK PASS: Slik ser det danske coronapaset ut. Det ble først tatt i bruk i april, og ble blant annet brukt for å kunne komme inn på ulike steder i landet. Danmark var det første landet i Europa til å innføre et slikt pass. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP / NTB
DANSK PASS: Slik ser det danske coronapaset ut. Det ble først tatt i bruk i april, og ble blant annet brukt for å kunne komme inn på ulike steder i landet. Danmark var det første landet i Europa til å innføre et slikt pass. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP / NTB Vis mer

- Vi er på et stadium der epidemien utvikler seg i feil retning, sier professor i infeksjonsmedisin ved Universitetet i Århus.

Som følge av det økte smittetrykket ble det i helga gjenåpnet flere testsentre i København. Disse ble stengt 8. oktober, da myndighetene mente at det var kontroll på smittesituasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer