Smittetsunami: - Dramatisk

Belgia frykter en tsunami av smittetilfeller. Helsedirektør Bjørn Guldvog beskriver situasjonen i Europa som dramatisk.

Helsedirektør, Bjørn Gullvåg, snakker om smittetilstandene i Europa. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag uttalte Belgias helseminister Frank Vandenbroucke at landet er nær en smittetsunami som vil føre til at de mister kontrollen. Helsedirektør Bjørn Guldvog beskriver situasjonen som veldig dramatisk.

- Det er veldig dramatisk det som skjer i enkelte europeiske land – Belgia, Tsjekkia, Polen, Frankrike, Wales og en del av Storbritannia, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Det er svært uheldig at man kan få et så stort antall smittede at helsetjenesten bryter sammen. Det er rapportert om at man ikke klarer å gi gode helsetjenester til personer med diabetes, hjerneslag, kreft og hjerteinfarkt og så videre. Det viser hvor viktig det er å holde smitten på et lavt nivå for å kunne håndtere situasjonen godt.

Eksplosiv smitte

Det europeiske smittevernbyråets (ECDC) oversikt viser at Belgia er nest hardest rammet i Europa med 867,2 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager. Hardest rammet er Tsjekkia med et smittetrykk på 975,8.

- Det er et tall som er omkring 20 ganger høyere enn i Norge. Det er et veldig, veldig høyt tall, som det blir mye vanskeligere å få kontroll på. Derfor ser vi at flere av disse landene går til mye mer dramatiske tiltak, sier Guldvog og fortsetter:

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Det viktigste budskapet for oss er at å lette på veldig mange tiltak ikke er svaret i denne situasjonen. Dette fordi vi da raskt vil komme i en situasjon hvor vi må stenge mye mer ned. Svaret er å klare å holde smitten nede, og på den måten holde mest mulig av samfunnet åpent.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Norden

Helsedirektøren har nylig kommunisert med helsemyndighetene i de øvrige nordiske landene. Danmark og Island har særlig blitt rammet av høy smittespredning, men Guldvog sier at landene heldigvis ser ut til å klare å snu smittetrenden.

Samtidig sier han at det har blitt innført ganske dramatiske tiltak. Blant annet nevner helsedirektøren at Island har gjeninnført to-metersregelen, samt stengt barer og restauranter.

PINLIG: Statsminister i Nederland, Mark Rutte, ber folk om å slutte med håndhilsing, men det er ikke alltid så lett å huske det selv. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

Massesmitte

ECDCs oversikt viser Island er hardest rammet av smittespredning i Norden med et smittetrykk på 311,5. Deretter følger Danmark med 103,2, Sverige med 99,8, Finland med 52,9 og Norge med 37,5 smittede per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

Island har særlig blitt rammet av to massesmittehendelser, ifølge Guldvog.

- Det viser nettopp hvor sårbart dette er. Det kan være én eller to personer som går inn i en bar eller en restaurant og har kontakt med mange mennesker. Det kan også være et boksearrangement, som ved den andre massesmittehendelsen, som videre gir eksplosiv smitte i landet, og som kan være vanskelig å håndtere, sier Guldvog.

- Island er ikke en veldig stor øy, men det har vært en veldig krevende situasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer