Smitteutbrudd: - Krevende situasjon

Til tross for oppheving av nasjonale tiltak stiger smitten nå flere steder i landet. Farsund kommune registrerte fredag 81 tilfeller med covid-19.

FARSUND: Kommuneoverlegen i Farsund kommune forteller at slitasjen på ansatte i helsevesenet er enorm. - Situasjonen er krevende. Foto: Shutterstock
FARSUND: Kommuneoverlegen i Farsund kommune forteller at slitasjen på ansatte i helsevesenet er enorm. - Situasjonen er krevende. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det er over en måned siden Norge feiret gjenåpning etter lang tid med pandemi. Likevel fortsetter smittetallene å stige.

Blant stedene som nå opplever et smittetrykk er Farsund kommune. Kommunen, med litt over 9600 innbyggere, registrerte fredag 81 nye corona-smittede.

- Situasjonen er krevende, sier kommuneoverlege i Farsund, Ann-Margret Haaland til Dagbladet.

Vanskelig å kartlegge

Hun mener utbruddet er en naturlig konsekvens av at man ikke lenger setter folk i karantene, i like stor grad som tidligere.

- De aller fleste smittede er fullvaksinerte. Det er høy vaksinasjonsdekning blant befolkningen i kommunen. Det er få alvorlig syke, men vi har hatt 6-8 personer på sykehus, hvorav to på intensivbehandling, forteller Haaland.

BESKJED: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) med klar beskjed på sin første coronapressekonferanse: - Pandemien er ikke over. Foto: NTB Vis mer

Under en pressekonferanse 24. september la tidligere statsminister Erna Solberg fram nye nasjonale tiltak, som liknet en mer normal hverdag som vi kjenner fra før pandemien.

Blant annet ble det slutt på enmeteren, begrensninger på hvor mange som kan være sammen ble opphevet og uvaksinerte nærkontakter til smittede trengte ikke lenger å gå i karantene.

Hovedandelen blant smittede i Farsund kommune er eldre og godt voksne. Kommuneoverlegen presiserer at det er vanskelig å kartlegge eksakt hvor smitten har beveget seg, blant annet fordi fullvaksinerte ofte ikke får symptomer.

- Mange smittede jobber i omsorgstjenesten, og der har det vært noe spredning blant deres nærkontakter. Noe smitte er også knyttet opp mot et eldretreff i forbindelse med FNs verdensdag for eldre, sier Haaland.

Enorm slitasje

Kommunen tester ikke i et like stort volum som før. Haaland mener at smitten kan ha vært i omløp lenge, og sier at det i praksis betyr at det blir umulig å vite hvor hovedkilden startet.

Haaland peker på betydelig mer arbeid og slitasje på folk, i forbindelse med smittehoppet.

SMITTEBØLGE: - Den fjerde bølgen har egentlig aldri avtatt når det gjelder innleggelser, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Foto: NTB
SMITTEBØLGE: - Den fjerde bølgen har egentlig aldri avtatt når det gjelder innleggelser, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Foto: NTB Vis mer

- Det er enorm slitasje på helsetjenestens bemanning. Det går særlig på økt omsorgsbyrde i hjemmetjenesten og instutisjonsomsorgen. De stiller opp langt utover det man kan forvente.

Farsund hadde i november 2020 et smittetall på 103. Det er det høyeste registrerte tallet i kommunen siden viruset inntok landet.

- Den gangen ble flere pålagt karantene og isolasjonstida var lenger. Det gjelder ikke med de nasjonale tiltakene som er nå. Vi som kommune må se på utviklingen. Vi har mulighet til å innføre hastetiltak og strengere bestemmelser, noe som drøftes fortløpende, sier Haaland og legger til:

- Vi må se på om det er forholdsmessig sett opp mot belastningen på sykehuset og sykdomsbyrden i befolkningen. Vi har hatt kontakt med Folkehelseinstituttet gjentatte ganger, og i dag er det ikke grunnlag for å gjøre spesielle tiltak.

Fjerde bølgen

Mandag ettermiddag opplyser også Helsedirektoratet at det er 168 pasienter innlagt med covid-19 på norske sykehus, noe som er 47 flere enn sist gang oversikten ble oppdatert.

- Den fjerde bølgen har egentlig aldri avtatt når det gjelder innleggelser. Tallene steg i august, har ligget flatt og dels steget litt i september og oktober, og stiger videre nå, sa assisterende helsedirektør, Espen Nakstad til Dagbladet tidligere mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer