Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
ALVORLIG: På kort tid har Moss kommune gått fra ingen coronatilfeller, til 21. Video: NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset:

Smitteutbrudd i Moss: Kobler inn politiet

Kommuneoverlegen i Moss får ikke tak i arrangøren av den private festen der de tror flere ble coronasmittet. De vet ikke hvor mange som var der, og kobler nå inn politiet.

De siste to ukene har antallet påviste tilfeller av coronasmitte gått fra 0 til 21 i Moss, og ordfører Hanne Kristin Tollerud er bekymret for at tallet vil øke ytterligere de neste dagene.

- Det er i kveld ikke meldt om ytterligere smittetilfeller i Moss. Neste oppdatering kommer i morgen. Det blir viktig å følge godt med i dagene som kommer nå, sier hun til Dagbladet.

- Vi skal være forberedt på at det kan være flere smittede, og at det også kan være smitte uavhengig av de tre gruppene vi har i dag, fortsetter hun.

Grønne land

To av de tre smitteklyngene i Moss kan knyttes til utenlandsreiser til et såkalt «grønt» land.

Tollerud bekrefter overfor Dagbladet at det er Tyskland, Finland og Danmark det dreier seg om.

- Jeg synes situasjonen i Moss nå er et bevis på at det å reise utenlands, uavhengig av om det er «grønne land» eller det er å i selskap, innebærer en risiko, sier Tollerud.

Hun får støtte av kommuneoverlege, Kristian Krogshus:

- Utbruddene i Moss bekrefter det FHI og regjeringen har sagt hele tiden: De anbefaler ingen å reise til utlandet, men anbefaler ferie i Norge. Det å dra til utlandet innebærer en risiko, sier Krogshus til Dagbladet.

Koblet på politiet

Det tredje utbruddet i byen knyttes til et privat selskap, som ble arrangert forrige helg - altså for en drøy uke siden.

Kommuneoverlegen forteller at de er i dialog med arrangøren bak det aktuelle arrangementet for å sikre at alle som har vært eksponert for smitte blir testet. Han ønsker ikke å gå ut med informasjon om hva slags type selskap dette var.

Ifølge kommuneoverlegen har de fortsatt ikke fått fullstendig oversikt over antallet mennesker som deltok på dette selskapet.

- Vi har ennå ikke fått tilbakemelding fra arrangøren av det private selskapet, og han tar ikke telefonen når vi ringer. Jeg har derfor koblet inn politiet, som har bekreftet at de vil kontakte arrangøren i kveld slik at han gir oss oversikt over hvem som var tilstede, sier han.

- Dette er en alvorlig situasjon, og vi er avhengig av godt samarbeid med de som er smittet eller er blitt eksponert for smitte, legger han til.

Han forteller at politiet i 19.00-tida mandag har fått kontakt med arrangøren.

- Jeg regner med at vi raskt får oversikten over selskapets gjester nå, sier Krogshus.

- Er det mange som har deltatt på dette selskapet som har kontaktet dere?

- Først ble vi kontaktet av folk som var blitt syke, også sporet vi denne smitten tilbake til dette selskapet, svarer kommuneoverlegen, som forteller at de 13 personene som de direkte eller indirekte har fått smitte fra dette selskapet, er i alderen 20 - 80.

Frykter det er flere

- Kan det være mer smitte blant befolkningen i Moss enn det som så lang er kartlagt?

REISERÅD: Coronautbruddet har ført til omfattende nedstengning i store deler av verden. Nå gjenåpner flere land sakte, men sikkert grensene. Video: NTB SCANPIX Vis mer

- Ja, det er grunn til å tro at det er flere enn de tilfellene vi vet om. Derfor er det viktig at folk tester seg ved det minste symptom - og så fort som mulig. På den måten kan vi hindre smitte til dem som ikke tåler sykdommen så godt. Vi har alle noen i risikogruppa, sier kommuneoverlege Krogshus, som innrømmer at situasjonen bekymrer ham.

- Når man ser 21 smittetilfeller på 14 dager er det grunn til bekymring.

Han fortsetter:

- På lørdag ble det meldt om 19 smittetilfeller i hele landet og 10 av dem var i Moss. Det setter det i perspektiv.

Rykter

Ordfører Tollerud mener utbruddet er en kraftig påminnelse om at vi er midt i en pandemisituasjon, og at den på ingen måte er over.

SMITTE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det er viktig å huske at coronaviruset kan spres presymptomatisk. Reporter: Frode Andresen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

- Skal vi begrense dette må den nasjonale dugnaden fortsette. Vi må vaske hender, holde avstand og holde oss hjemme om vi føler oss syke, sier hun.

Hun forteller videre at det går rykter om Moss nå, og sier:

- Moss blir beskrevet som et «rødt område», og noen spekulerer i at grensene til Moss skal stenges. Det er ikke tilfelle. Det er trygt å både besøke og forlate Moss nå, så lenge man følger smittevernrådene. Men hver enkelt må vurdere hvem vi har kontakt med, og alle må vise hensyn. Jeg forstår at det er fristende å gå på konsert, men folk må vite at det kan være en risiko knyttet til det.

Usynlig fiende

Hun forteller at de fortløpende vurderer om de skal iverksette ekstra lokale tiltak, blant annet når det gjelder kommunale arrangementer.

- Når vi i løpet av uka ser hvordan smittetallene utvikler seg, vil vi ta en ny beslutning om arrangementer, sier kommuneoverlege Krogshus, som legger til:

- Vi kjemper mot en usynlig fiende, der mange ikke merker at de er smittet og likevel kan de smitte andre. Jeg forstår at dette er en vanskelig tid for alle.

Selv har han avbrutt ferien sin, og kommunen har satt kriseberedskap. Både ordføreren og kommuneoverlegen sier de jobber på spreng.

-Jeg tror mange er bekymret og blir mer bekymra når de ser at smittetallene øker igjen, sier Krogshus, som forteller at dette også gjør seg synlig i antallet folk som ønsker å teste seg. Der var det en dobling forrige uke, sammenliknet med tidligere uker.

- Vet dere om de som har fått påvist smitte i Moss har reist til andre deler av Norge før de ble klar over smitten?

- Vi har ikke opplysninger om at de har reist til andre deler av Norge før de ble klar over smitten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!