Corona:

Smittevernlege slår alarm om vaksineeffekt

Flere av de som er smittet skal ha mottatt minst én vaksinedose.

UTBRUDD: Smitteutbruddet i Sogndal får smittervernlege Jan Ove Tryti til å reagere. Foto: Shutterstock
UTBRUDD: Smitteutbruddet i Sogndal får smittervernlege Jan Ove Tryti til å reagere. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

I Sogndal ble flere personer smittet på nattklubben Meat Point sist helg, skriver Bergens Tidende. Lørdag kveld registrerte kommunen syv nye smittede. Alle disse er nærkontaker av personer som ble smittet ved Meat Point.

I en pressemelding fra Sogndal kommune advarer smittevernoverlege Jan Ove Tryti om at av de elleve som er smittet i utbruddet, er det bare tre som er uvaksinert.

- Smitteutbruddet i Sogndal gir oss grunn til å tro at vaksinen gir dårlig vern mot smitte, skriver han.

Ikke fullt beskyttet

- Hovedhensikten er å gjøre folk oppmerksomme at de ikke er fullt beskytta etter én dose, sier Tryti til Dagbladet.

Det opplyses at blant de smittede er en fullvaksinert, seks er delvis vaksinerte med en dose for mer enn tre uker siden, og én har fått en dose for mindre enn tre uker siden, heter det i pressemeldingen. Smittevernlegen skriver at vaksinen heldigvis gir godt vern mot alvorlig sykdom.

Overlege Preben Aavitsland ved FHI synes ikke det er overraskende at det dukker opp smitte blant vaksinerte.

- Disse vaksinene gir ikke hundre prosent beskyttelse. Likevel gjør vaksinene det de skal, nemlig å kraftig redusere risikoen for alvorlig koronasykdom, sier Aavitsland.

ÅPNER: Etter lang tid med coronatiltak kan Stavros endelig åpne restauranten sin på Rhodos igjen. Vis mer

- Siden vi nå ser at såpass mange vaksinerte blir smittet vurderer vi at det kan være stor fare for at vaksinerte nærkontakter med fritak fra karantenereglene kan bli smittet og smitte andre. Vi oppfordrer derfor alle, inkludert vaksinerte, om å være ekstra oppmerksomme på smittevernreglene. Hold avstand, vask hender og gå i isolasjon og test deg ved det minste tegn på symptom, skriver Tryti i pressemeldingen.

Overfor Bergens Tidende utdyper han bakgrunnen for meldingen:

- Vi er interessert i å få stanset dette utbruddet snarest. Derfor er det viktig å få ut informasjon om at også vaksinerte blir smittet, sier Tryti.

Vanskelig å spore

Til Dagbladet forteller Tryti at blant de tilfellene der folk har blitt smittet etter vaksinering, har symptomene vært milde.

- Det har vært meldt om lettere symptomer. Det er en sak som gjør smittesporing litt vanskelig, for når folk har så milde symptomer er de i tvil om de skal teste seg, siter smittevernlegen.

Lørdag morgen opplyser konstituert kommunedirektør Tor-Einar Holvik Skinlo at kommunen venter svar på ytterligere 50 tester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer