Smittsom gulsott i homse-miljøet

For første gang er det brutt ut smittsom gulsottepidemi blant homofile menn her i landet. Helsemyndighetene ser alvorlig på utbruddet, og frykter at smitten kan spre seg. Menn som har sex med menn får nå tilbud om vaksine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På under to måneder har Oslos smittevernoverlege fått melding om at rundt 20 homofile menn mellom 20 og 40 år er smittet av det alvorlige hepatitt A-viruset.

Viruset angriper tarmen og leveren.

Antallet smittede er fire ganger høyere enn i hele fjor i denne gruppa. I verste fall kan viruset gi dødelig leversvikt.

Både Folkehelsa og lokale helsemyndigheter jobber nå på spreng med å spre informasjon til landets leger, og å nå ut med hygieniske råd til menn som har sex med menn.

Saunabesøk

- To av de smittede som er bosatt utenfor Oslo, oppgir seksuell kontakt i forbindelse med saunabesøk i Oslo som den mest sannsynlige smittemåten. Det opplyser Terje Hoel, som er smittevernoverlege i Oslo ved klinikk for forebyggende medisin, Ullevål sykehus.

Ifølge ham øker risikoen for smitteoverføring ved dårlig håndhygiene ved seksuell kontakt.

I Oslo finnes det i dag to lovlige saunaer for homofile. På ett av dem betaler kundene rundt hundrelappen for å slappe av i boble- eller steambad, i badstua, eller for å kose seg med en partner i et av intimrommene.
Gratis kondomer og informasjon om hiv og aids er også tilgjengelig.

Selv om treffstedene ikke blander seg opp i kundenes seksualliv, opplyser ansatte ved et av dem at de legger til rette for at kundene kan ha sikker sex under besøket.

Tilbys vaksine

- Vi ser alvorlig på de høye smittetallene. Erfaringer fra lignende utbrudd i utlandet viser at det er en klart økende risiko for å bli smittet av hepatitt A hvis man oppsøker saunaer, sier lege Hans Blystad i Folkehelsa.

Terje Hoel understreker at det foreløpig ikke er grunnlag for å stenge saunaene. Men han frykter at de oppsøkes av menn som ikke vet at de er smittet.
Risikogruppene får tilbud om hepatitt A-vaksine. Kjærester og personer i samme husstand som den smittede får også tilbud om gammaglobulin-sprøyte som gir passiv beskyttelse i cirka tre måneder.

FRYKTER SPREDNING: Smitteoverlege Terje Hoel ved Ullevål Sykehus har slått full gulsott-alarm.