SMK-bønn til McKinsey

Statsministerens kontor (SMK) ber nå McKinsey frita nyutnevnt statssekretær Kristoffer Thoner for taushetsplikten. Bønnen kommer etter massiv kritikk - nesten ei uke etter at han ble utnevnt.

BER MCKINSEY ÅPNE: Jonas Gahr Støres kontor har i dag sendt brev til McKinsey slik at Støre kan vite hvem statssekretær Kristoffer Thoner har jobbet for. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BER MCKINSEY ÅPNE: Jonas Gahr Støres kontor har i dag sendt brev til McKinsey slik at Støre kan vite hvem statssekretær Kristoffer Thoner har jobbet for. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- SMK har i dag sendt brev til McKinsey og bedt om at Kristoffer Thoner som et minimum får adgang til å informere statsministeren, stabssjefen, regjeringsråden og ekspedisjonssjefen i Administrativ- og konstitusjonell avdeling om hvilke kunder han har arbeidet for i McKinsey. Det er behov for at flere her på kontoret kan vurdere Kristoffer Thoners habilitet fortløpende, skriver statssekretær ved SMK Kristine Kallset til Dagbladet, og fortsetter:

- Så mener vi at åpenhet er viktig, så det optimale er at McKinsey offentliggjør kundelista.

Trodde ikke på brev-effekt

På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor ikke SMK ba McKinsey om dette før nesten ei uke med massiv kritikk mot Thoners lukkede kundelister, svarer Kallset som følger.

- Før Kristoffer Thoner begynte på SMK, hadde han dialog med McKinsey om dette. Han ba om at kundelistene kunne offentliggjøres, og hvis ikke det var mulig at han kunne informere nøkkelpersoner på SMK om hvem som hadde vært hans kunder hos McKinsey. Ingen av disse ønskene ble innfridd. McKinsey er et globalt selskap som gir alle sine ansatte kontraktsrettslig taushetsplikt om hvilke kunder de jobber for. Basert på den tydelige tilbakemeldingen McKinsey ga til Kristoffer, var vår vurdering at et brev fra SMK ikke vil endre på denne beslutningen, skriver Kallset.

SMK har derimot sett signalene McKinsey har gitt i media, det endrer derfor saken for Støres kontor.

- Vi registrerer nå at McKinsey i intervju til media sier at de vil vurdere å gi mer informasjon om Kristoffers kundelister. Det ønsker også SMK og Kristoffer selv. Derfor har vi dag skrevet et brev og bedt om at han fritas for taushetsplikten sin overfor statsministeren, stabssjefen, regjeringsråden og ekspedisjonssjefen i Administrativ- og konstitusjonell avdeling, skriver Kallset.

Sterke reaksjoner

Dagbladet er kjent med at det er sterke reaksjoner og hevede øyebryn både i Arbeiderpartiet og i fagbevegelsen på at Støres nye statssekretær hentes rett fra konsulentgiganten McKinsey.

De lukkede kundelistene kommer på toppen av dette. Thoner er for øyeblikket hindret fra å fortelle noen om hvilke kunder han har hatt. Under Erna Solbergs regjering åpnet enten statsråder og statssekretærer kundelistene eller i det minste informerte departementsråden.

I dag er det bare Thoner selv som har mulighet til å vurdere sin egen habilitet, noe Kallset selv sier det er behov for at flere kan gjøre.

Telenor kunde

TV 2 har i dag meldt at Telenor er en av Thoners tidligere kunder.

Robin Idland Krüger, kommunikasjonssjef for McKinsey i Norge, sier selskapet er i gang med å innhente klientsamtykker slik at Thoners taushetsplikt kan oppheves.

- Det er ikke noe poeng for oss i å være tilbakeholdne med informasjon hvis vi ikke må. Vi ønsker å bidra konstruktivt i denne situasjonen og har derfor startet prosessen med å innhente klientsamtykker som kan oppheve Kristoffer Thoners taushetsplikt, skriver Krüger til kanalen.

2013: Krav om åpenhet

Arbeiderpartiet ivert i 2013 for en lov der man kunne tvinge statsråder og statssekretærer til å åpne listene. Nå har altså Støre selv ansatt en statssekretær han ikke vet hvem har jobbet for - og som han må be den internasjonale konsulentgiganten om hjelp fra for å få informasjon.

- Hemmelighold i denne bransjen utfordrer politikkens legitimitet, sa Martin Kolberg, daværende leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, til Dagbladet i 2013.

Dagbladet har de siste dagene gjentatte ganger bedt Martin Kolberg om intervju, uten å få svar.

- Dobbeltmoral på høyt nivå

Fremskrittspartiets Roy Steffensen mener ansettelsen av Thoner representerer et problem når det kommer til liv og lære for Støre og Arbeiderpartiet.

- Dette er dobbeltmoral på høyt nivå fra Støre. Hemmelige kundelister fikk så stor kritikk fra både Ap og fagbevegelsen at det nesten slo ut på Richters skala. Nå er det derimot helt tyst, sier Steffensen til Dagbladet.

- Jeg tipper Støre versjon 2022 er veldig godt fornøyd med at Støre versjon 2014 og Ap's krav om åpne kundelister ikke ble vedtatt, sier Frp's finanspolitiker, som understreker at partiet har tiltro til at eventuelle interessekonflikter håndteres på en god måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer