Smogen ligger som et teppe over Teheran og får skylda for hundrevis av dødsfall

Irans åndelige leder, ayatolla Khamenei, har bedt innbyggere om å la bilen stå.

LANDEMERKE: Milad-tårnet, et radiotårn, synes såvidt mens den kvelende smogen i Teheran ligger som et teppe over den iranske hovedstaden. Foto: EPA / NTB Scanpix
LANDEMERKE: Milad-tårnet, et radiotårn, synes såvidt mens den kvelende smogen i Teheran ligger som et teppe over den iranske hovedstaden. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av dødsfall i Irans hovedstad Teheran knyttes nå til den tjukke, kvelende smogen som har ligget over byen i en drøy måned.

Det melder CNN.

Smog skal ifølge den amerikanske mediegiganten ikke være noe uvanlig fenomen i den iranske storbyen, spesielt på denne tiden av året.

MASKER: Mange innbyggere i Teheran bruker masker for å unngå og puste inn de farlige partiklene som utgjør smogen. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
MASKER: Mange innbyggere i Teheran bruker masker for å unngå og puste inn de farlige partiklene som utgjør smogen. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Rekordnivåer

Byen er omringet av høye fjell, og plages med høyt forurensningsnivå til vanlig, blant annet som følge av den massive trafikken.

Denne uka har imidlertid myndighetene slått alarm, og karakterisert smogen som den verste byen noen sinne har vært utsatt for, ifølge CNN.

Smogen var tidligere denne uka så ille at den iranske storbyen stengte alle skolene. Da nådde konsentrasjonen av de farlige luftpartiklene rekordnivåer, ifølge The Guardian.

Bystyrerepresentant Habib Kashanai, hevdet på tirsdag at den farlige forurensningen har tatt liv av 412 innbyggere i Teheran de 23 foregående dagene, ifølge den britiske avisa.

Dette tallet er imidlertid ikke mulig å verifisere, men ble først videreformidlet i Fars News Agency, et halvstatlig iransk nyhetsbyrå.

«Forbudt»

Situasjonen er nå så alvorlig, at Irans åndelige leder, ayatolla Khamenei, ber innbyggerne i Teheran om å la bilen stå på dager med særlig høy forurensning.

TRAFIKKPOLITI: Trafikkpolitiet er også utstyrt med masker. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
TRAFIKKPOLITI: Trafikkpolitiet er også utstyrt med masker. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

På sin egen nettside beskriver han det å bruke privattransport framfor kollektivtransport på dager med høy forurensning, som «forbudt», ifølge CNN.

«Derfor bør myndighetenes oppfordring om å ikke bruke private kjøretøy, følges», heter det videre, ifølge mediehuset.

- Myndighetene har utgitt ordre om at de nødvendige tiltakene blir iverksatt umiddelbart, sa Irans president Hassan Rouhani på onsdag.

Nøyaktig hva disse tiltakene består i, sa han ikke, men pekte på det faktum at regjeringen har fjernet 800 000 gamle kjøretøy fra iranske veier de siste tre årene.

«Vi har alle skyld»

Fremdeles skal imidlertid 1,25 millioner utdaterte biler være på veiene i Teheran, og 60 prosent av bilene på veiene, frakter bare én person, skriver The Guardian, og viser til den iranske avisa Ebtekar.

Én annen avis, Etemaad, skrev følgende på forsiden sin fredag:

«Vi har alle skyld», «vi (mediene journ. anm.) som ikke holder myndighetene ansvarlige», «dere som ikke skrur av bilene deres» og «de (myndighetene journ. anm.) som kun er i stand til å stenge skoler».

NI MILLIONER: I Teheran bor det om lag ni millioner mennesker i byen. Totalt bor det 16 millioner i og omkring byen. Foto: Xinhua / NTB Scanpix
NI MILLIONER: I Teheran bor det om lag ni millioner mennesker i byen. Totalt bor det 16 millioner i og omkring byen. Foto: Xinhua / NTB Scanpix Vis mer