«Smoking med en touch av renessanse»

Kronprins Haakon og Mette-Marit lurte hele pressekorpset da de kongelige sølvbryllupsgjestene ankom Mariefred etter en båttur til den gamle vikingbyen Birka i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske paret ble fraktet rett om bord på kongeskipet «Norge», mens resten av følget, med sølvbrudeparet kong Carl Gustaf og dronning Silvia i spissen, gikk i land etter båtturen i den sjarmerende lille byen sør for Stockholm.

Hele den norske kongefamilien er gjester ved sølvbryllupsfeiringen i Sverige, som ble innledet allerede søndag kveld. Mandag tok det svenske kongeparet sine gjester med på et privat mini Silver Cruise på Mäleren, der også den norske kronprinsen og hans forlovede var med.

KS «Norge» er base for den norske kongefamilien under oppholdet i Sverige.

Prinsesse Märtha Louise kom for sent til programmets første del mandag på grunn av representasjonsoppgaver i Trondheim. Men til festlighetene på Gripsholm slott mandag kveld var hun til stede.

Det var også en imponerende lang rekke andre kongelige gjester og venner av sølvbrudeparet, som den 19. juni for 25 år siden giftet seg i Storkyrkan i Stockholm. Og det var i de dager da Olof Palme var regjeringssjef og ABBA sang «Dancing Queen».

Slottsfest

Verdens to eneste kongeskip, «Norge» og «Dannebrog» lå utenfor Gripsholm slott i Mariefred mandag, der første del av den svenske sølvbryllupsfeiringen foregår.

Mens sølvbrudeparet er innlosjert på Gripsholm og de norske og danske monarkene bor om bord på sine skip, er en del av øvrige gjestene plassert på Sveriges eldste vertshus, Gripsholm vertshus i Mariefred. Og selv etter å ha vært i drift i flere hundre år, har aldri vertshuset opplevd større kongelig innslag noen gang.

PÅ TUR: Kronprins Haakon og Mette-Marit var på sightseeing i Sverige i kveld. Guide var kronprinsesse Victoria.Foto: SCANPIX
PÅ TUR: Kronprins Haakon og Mette-Marit var på sightseeing i Sverige i kveld. Guide var kronprinsesse Victoria.Foto: SCANPIX Vis mer

Flette-Mette

Antrekk smoking med en touch av renessanse, het det i innbydelsen.Den norske kongefamilien var blant de mange som fulgte oppfordringen da det svenske kongeparet inviterte til sølvbryllupsfest på Gripsholm slott mandag kveld.Mette-Marit var blant de flotteste, med gyllen fløyelskappe, flettet hår og tykt hårbånd rundt hodet - perfekt antrukket for fest på et renessanseslott. For første gang så vi også vår egen konge i noe annet yttertøy enn jakke eller frakk. Iført elegant kuskekappe over smokingen kom både han og kronprins Haakon til festen på Gripsholm.Dronning Sonja hadde valgt kongeblå renessansekjole med matchende hodeplagg. Over skuldrene hadde hun en hvit ullcape, som vi har sett flere ganger tidligere.Prinsesse Märtha Louise hadde valgt en dyp lilla fløyelskappe over et mer moderne antrekk i noe lysere nyanse. (NTB)

PÅ TUR: Kronprins Haakon og Mette-Marit var på sightseeing i Sverige i kveld. Guide var kronprinsesse Victoria.Foto: SCANPIX