PFAS i sminke:

Smører fluor-gift i ansiktet

Den samme miljøfarlige giften som er påvist i skismøring, er oppdaget i en rekke kosmetikkprodukter.

FARLIG SMINKE: Ifølge en ny rapport fra NIVA er det påvist miljøgiften PFAS i en rekke kosmetikkprodukter som selges i Norge. Illustrasjonsfoto: Scanpix
FARLIG SMINKE: Ifølge en ny rapport fra NIVA er det påvist miljøgiften PFAS i en rekke kosmetikkprodukter som selges i Norge. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ny kosmetikktest, som er gjennomført av NIVA på oppdrag fra Framtiden i våre hender, viser at det er høye nivåer av de helse- og miljøfarlige stoffene PFAS i en rekke kosmetikkprodukter, som foundation, pudder, concealer, ansiktsmasker og maskara.

Per- og polyfluorerte alkylsubstanser (PFAS) er en gruppe kjemiske stoffer som benyttes i en lang rekke produkter som for eksempel brannskum, impregneringsmiddel og skismøring.

Mindre kjent er det at organiske fluorforbindelser (PFAS) også blir benyttet i kosmetikkprodukter.

Funn i fem produkter

Vi slipper altså ikke bare stoffene ut i naturen – vi smører dem også rett i ansiktet.

En av de mest kjente PFASene, PFOA, vil bli forbudt i EU fra 2020. Dette stoffet ble likevel funnet i fem produkter, i like høye nivåer som tidligere er påvist, ifølge NIVA.

De spesifikke produktene med høyest PFAS-nivåer er:

  • Line Smoothing Concealer og Superbalanced make up Foundation (farge Ivory), fra Clinique
  • Shade Adjusting Drops Darkening, fra Body Shop
  • Extended Play Gigablack Lash Mascara black, fra MAC
  • Fresh Nude Foundation (Bali Vanilla 020), fra Body Shop

- Alvorlig

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, forteller at det også i fjor ble påvist høye verdier av miljøgifter i flere produkter, og at testene nå viser at noen av de samme produktene fortsatt har høye verdier.

- Vi ser svært alvorlig på at Clinique og Body Shop fortsatt har så høye verdier av de helse- og miljøfarlige stoffene PFAS i produktene sine, sier Bakken Riise og fortsetter:

- De vet godt at disse stoffene er skadelige for mennesker og miljø, men fortsetter likevel å bruke dem, til tross for at de har blitt konfrontert med dette tidligere.

- Hva sier denne testen om omfanget av PFAS i kosmetikk?

- Det viser at det er behov for bredere og strengere regulering av miljøgifter, siden noen selskaper fortsatt lager produkter med påvist skadelige stoffer, sier Bakken Riise.

- Er forbrukere klar over at denne giften finnes i sminke?

- Dessverre er det helt umulig for oss som forbrukere å holde oversikt over hvilke varer som inneholder miljøgifter, selv om det, i motsetning til de fleste andre produkter, er innholdsdeklarasjon på kosmetikk. Det er flere tusen forskjellige PFAS-stoffer, og alle har lange og uforståelige navn. I tillegg vet man jo ingenting om hvor mye det finnes av hvert stoff i produktene.

- Havner i naturen

Bakken Riise mener det må bli en slutt på bruken av disse stoffene, og at ansvaret ikke legges på forbrukeren.

- Regjeringen må ta grep når produsentene ikke viser vilje. Det er helt nødvendig med strengere reguleringer. Og det tar altfor lang tid om vi bare skal sitte og vente på at det kanskje kommer et forbud i EU, vi må ta grep på hjemmebane nå, sier hun.

- Hva vet vi om konsekvensene av å smøre dette på huden?

- PFAS og lignende stoffer er ikke direkte skadelige når vi smører det i ansiktet, men de brytes ikke ned og samler seg derfor i kroppen. Etter hvert kan det forårsake helseplager og sykdommer.

I tillegg er det et miljøperspektiv knyttet til dette, ifølge Bakken Riise.

- Når vi bruker produkter med disse miljøgiftene, havner store mengder i naturen. Fordi PFAS er blant de minst nedbrytbare stoffene vi kjenner til, blir de ikke borte. Vi finner stoffene i miljøet over hele verden, blant annet i drikkevann, jordsmonn, dyr og insekter, sier hun og legger til:

- PFAS brukes i alt fra klær, sko, stekepanner, matvareemballasje og skismøring til kosmetikk og rengjøringsprodukter. Til sammen blir eksponeringen stor, og derfor må både produsenter og myndigheter ta store grep.

- Sikker bruk

PR- og markedsansvarlig hos Bodyshop, Caroline Normann, har følgende kommentarer til testen:

- PFAS, Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate og PTFE er mye brukt i kosmetikkindustrien, inkludert i noen få av The Body Shop sine produkter.

- De er benyttet i svært små doser, og derfor godt innenfor gjeldende regelverk. Hver formel blir gjennomgått i henhold til krav i EUs forskrift for kosmetikk og kroppspleieprodukter. Denne gjennomgangen undersøker hvert råstoff og de potensielle urenheter som finnes i råstoffet for å sikre at det er trygt.

- I 2018 kunngjorde vi at PFAS ikke lenger skal brukes i utvikling av nye produkter, og eventuelle eksisterende produkter vil bli tatt ut av produksjon eller omformulert, sier Normann og legger til:

- Vi vil understreke at våre produkter har gjennomgått omfattende tester og er sikre å bruke. Vi jobber likevel kontinuerlig for å sikre at alle våre produktkategorier har minst mulig negativ påvirkning på både mennesker og det globale miljøet.

Produktsikkerhet

Estée Lauder er produsent av de to andre produktene, som hadde de høyeste verdiene i testen.

- Hos Estée Lauder Companies er produktsikkerhet en topprioritert, sier deres presseansvarlig Gitte Hertz-Ladiges.

- Vi overvåker aktivt vitenskapelig forskning og overholder lokale og globale regler, herunder alle juridiske grenser for bruken av ingredienser i formuleringen av våre produkter. Vi arbeider hele tiden for å oppfylle de standarder som er utarbeidet av globale statlige, lovgivningsmessige, miljømessige og vitenskapelige instanser, samt våre egne høye kvalitets- og sikkerhetsstandarder.

Hertz-Ladiges legger til:

- Vi kan ikke kommentere metodikken, troverdigheten eller gyldigheten av undersøkelsen.

- Foretrukne egenskaper

Totalt 20 produkter ble undersøkt i årets test, og alle inneholdt PFAS, men det var stor forskjell på verdiene.

- Samtlige produkter inneholder også andre PFASer som ikke vil omfattes av PFOA-forbudet i 2020. Det viser hvorfor enkeltforbud ikke nytter, og det er nødvendig med et gruppeforbud mot all PFAS, sier Bakken Riise.

Fluorstoffene blir som regel tilsatt for å gi produktene økt vann-, fett- og smussavstøtende egenskaper.

Denne egenskapen gjør at kosmetikkproduktene blant annet kan trenge lettere gjennom huden, at huden tilføres mer oksygen og at produktet blir mer slitesterkt i tillegg til å gjøre hudoverflaten mer smussavstøtende, skriver NINA i sin ferske rapport.

- I kosmetikkprodukter er det blitt benyttet en rekke ulike PFAS for å sikre produktene de foretrukne egenskapene. I tillegg blir det også benyttet fluorholdige stoffer som ikke omfattes av PFAS-begrepet, bl.a. perfluorodecalin. Dette er en syklisk forbindelse, som ofte tilsettes kosmetikkprodukter som «antirynkemiddel», heter det i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer