Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smørkniv-rømlingen: - Tykkere vegger nå

Fred Binaku gravde seg ut av fengselet på Hamar med en smørkniv. Politiet tror ikke han vil klare det samme på Ringerike.

RØMTE: Fred Binaku må sone i varetekt i et norsk fengsel igjen, nesten seks år etter at han rømte fra det lille fengselet som ligger i Hamar sentrum. Politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga har aldri vært borti en liknende sak. Video: Marte N. Helseth Vis mer

Etter nesten seks år som internasjonalt etterlyst ble narkotika-tiltalte Fred Binaku (35) i ettermiddag varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett. Det skjedde etter at han i juli i år ble pågrepet av politiet i Hamburg i Tyskland.

Binaku ble etterlyst etter at han i oktober 2013 rømte fra fengselet i Hamar etter at han hadde gravd seg gjennom fengselsveggen med en smørkniv.

Ville løslates

Da han møtte i retten i dag, begjærte den 35 år gamle mannen seg løslatt. Han nekter straffskyld i narkotikasaken han opprinnelig ble varetektsfengslet for, og mener nå at det ikke er noen grunn til at han skal stikke av fra norsk politi igjen før saken hans kommer opp for retten.

VAR ETTERLYST: Fred Binaku rømte fra Hamar fengsel. Foto: Politiet
VAR ETTERLYST: Fred Binaku rømte fra Hamar fengsel. Foto: Politiet Vis mer

Det var verken politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga eller tingretten enig i.

- Vi mener han både er skyldig og at det er en unndragelsesfare, sier Aga, som fikk medhold i dette av retten.

Binaku overføres nå til Ringerike fengsel.

- Det er tykkere vegger der enn på Hamar, sier Aga.

Politiadvokaten kjenner ikke til noen tilsvarende rømninger som den mannen sto bak i oktober 2013.

- Vi har hatt saker med rømte fanger, men ingen andre har brukt smørkniv, sier Aga.

Pågrepet i Tyskland

Politiet mener Binaku stort sett har befunnet seg i Tyskland i årene han har vært på rømmen. Mannen har også familie der. I retten i dag ba han altså om å bli løslatt.

- Han sier at han ikke har noe å gjøre med det han er tiltalt for, og at han har et sted han kan bo i Norge i påvente av at saken kommer opp og at han ønsker å gjøre seg ferdig med den, sier forsvarer Bjørn Erik Rødser til Dagbladet.

Men 35-åringen må nå altså sone i varetekt i et norsk fengsel igjen, nesten seks år etter at han rømte fra det lille fengselet som ligger i Hamar sentrum.

Binaku ble i sin tid pågrepet i desember i 2012, da en lastebil med drøye ni kilo heroin gjemt i en batterikasse, kom over grensa fra Svinesund til Norge. Sammen med to andre menn, ventet den da 29 år gamle mannen i en Kia ved Shellstasjonen på Mosseveien for å ta imot narkotikaen.

Det ingen av dem visste, var at norske spanere fulgte lastebilen tett. Da mennene til slutt møttes på bensinstasjonen for å overlevere smuglervarene, slo politiet til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling