SMS-bevis mot norske kokain-mistenkte kvinner

Norsk kjærestepar knyttes også til smuglingen i Bolivia. Risikerer 33,3 års fengsel.

I BOLIVIANSK FENGSEL: Stina Brendemo Hagen (18) t.h. og Madelaine Rodriguez (21) risikerer 25 år i fengsel i Bolivia. De har sittet i kvinnefengselet i Cochabamba siden mai 2008. Foto: Gunnar Hultgreen
I BOLIVIANSK FENGSEL: Stina Brendemo Hagen (18) t.h. og Madelaine Rodriguez (21) risikerer 25 år i fengsel i Bolivia. De har sittet i kvinnefengselet i Cochabamba siden mai 2008. Foto: Gunnar HultgreenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Etter det Dagbladet kjenner til, sitter politiet på et svært omfattende bevismateriale i saken mot de tre norske kvinnene som sitter fengslet i Bolivia, mistenkt for å ha forsøkt å smugle 22,5 kilo kokain.

Politiet har sikret seg telefonutskrifter, tekstmeldinger, bankutskrifter og vitneavhør.

Her avsløres at politiet har beviser som knytter et norsk kjærestepar på 21 og 23 år tett til kokainsmuglingen.

Kvinnen har tidligere vært omtalt som skuespillerinne på bakgrunn av biroller i to norske filmer.

Tre pengetransaksjoner har spesielt fattet politiets interesse. Våren 2007 overførte kvinnen 27500 kroner til en person i Bolivia. Seinere denne sommeren overførte hennes norskbolivianske kjæreste to summer på rundt 150000 kroner og 175000 kroner til to andre personer i Bolivia.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med kjæresteparet, uten å lykkes.

Beviser samtaler
Tiltalen mot de tre norske kvinnene i Bolivia omfatter også sju andre personer, blant andre det norske kjæresteparet. De er alle tiltalt for narkotikasmugling under skjerpende omstendigheter fordi smuglingen ifølge politiet er en del av et organisert, kriminelt nettverk.

Strafferammen for slike narkotikaforbrytelser er i Bolivia 33,3 års fengsel.

Politiet mener også å kunne bevise at det har vært kontakt mellom småbarnsmoren Madelaine Rodriguez (22) og det norske kjæresteparet mens de tre norske jentene var i Bolivia. I avhør i høst nektet Rodriguez for å ha hatt kontakt med paret mens de var i Bolivia.

Telefonutskrifter fra Hotell Buganvillas i Santa Cruz viser imidlertid flere samtaler mellom Madelaine Rodriguez og kjæresteparet.

En tekstmelding sendt fra den tiltalte kvinnen (21) til Madelaine 2. mai viser tyder også på at de møttes i Bolivia. «Cnd mld når utenfor d stedet» skriver 21-åringen til venninna si.

Mye å pakke
Også SMS som politiet har funnet på Madelaine Rodriguez? mobiltelefon kan bli avgjørende for saken. Om ettermiddagen 19. mai, dagen etter at de tre jentene ble tatt med 22, 5 kilo kokain på flyplassen i Cochabamba, sendte Rodriguez følgende melding til sin skuespillervenninne:

«Jeg er blitt tatt. Hjelp meg!»

Klokka 15.24 svarer 21-åringen: «Jo mindre dre snakker jo bedre er det. Få tak i han ansvarlige, si dre har penger, d r d de vil ha. Men snakk m han ansvarlige alene ik m de andre. Bruk alt u kan, sex penger alt.»

Også andre tekstmeldinger kan være av interesse. To av dem er sendt til Madelaine Rodriguez? telefon natt til 19. mai, og er fra en venn i Norge. «Du har mye å pakke også du? Hehe» skriver han.

Snudd på hodet
Boliviansk politi har i forbindelse med tiltalen sagt klart fra om at det norske kjæresteparet er etterlyst. Men etter det Dagbladet kjenner til, har kvinnen den siste tida levd som normalt og gått på danseskole i Danmark uten å være i politiets søkelys. Kilder med nær kjennskap til miljøet forteller at hun også nylig har vært hjemme i Norge.

Forrige onsdag, da det ble klart at paret var tiltalt for grov narkotikasmugling, oppdaterte hun imidlertid statusfeltet sitt på nettsamfunnet Facebook.

Da ga hun uttrykk for at hun trodde alt var greit, men at alt nå var snudd på hodet igjen.

Dagbladet har vært i kontakt med mange kilder i miljøet som mener kjæresten til kvinnen er den egentlige hovedmannen, og at jentene først og fremst blir brukt som sendebud.

— Rart
Advokat Carl Bore, som forsvarer den norske 19-åringen som sitter fengslet i Bolivia, skjønner ikke hvorfor politiet ikke har pågrepet kjæresteparet.

—?Det syns jeg er veldig rart, sier Bore til Dagbladet.

Kjæresteparet har foreløpig ikke advokater fordi de ikke er pågrepet. Madelaine Rodriguez? advokat Marius Dietrichson vil ikke kommentere bevisene.

—?Retten får belyse saken, og vi er glade for at den nå kommer opp, sier Dietrichson.

TATT MED 22,5 KILO KOKAIN: Politimannen Jorge Tellez viser fram en av Adidas-baggene fra beslaget. Det hvite på bagen i forgrunnen er kokainrester. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
TATT MED 22,5 KILO KOKAIN: Politimannen Jorge Tellez viser fram en av Adidas-baggene fra beslaget. Det hvite på bagen i forgrunnen er kokainrester. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer