JUBILANT:  En undersøkelse NTNU-forsker Berit skog har gjort, viser at 23 prosent flørter mer på sms enn de gjør ellers. 12 prosent har også slått opp med kjæresten sin på melding. Foto: NTBSCANPIX
JUBILANT: En undersøkelse NTNU-forsker Berit skog har gjort, viser at 23 prosent flørter mer på sms enn de gjør ellers. 12 prosent har også slått opp med kjæresten sin på melding. Foto: NTBSCANPIXVis mer

Sms-en feirer 20 år, men brukes stadig mindre

Sosiale medier og gratistjenester utkonkurrer den tradisjonelle tekstmeldingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag 3.desember er det 20 år siden ingeniøren Neil Papworth sendte verdens første sms. Den banebrytende meldingen lød «God jul», og ble sendt til Papworths kollegaer i teleselskapet Vodafone.

Men etter mange år med braksuksess tyder mye på at sms-trenden på vei nedover.

I år har britene sendt en millard færre tekstmeldinger enn de gjorde i fjor, og også i Norge har det vært en nedgang i antall sms-er.

Sosiale medier som Facebook kan ha mye av skylda.

- Den nye sms-en 2010 er det første året noen sinne at det har blitt registrert en nedgang i sms-sendingen i Norge. Også i 2011 sank antall sendte sms. 

- Facebook blir brukt av 2,7 millioner og er på mange måter i ferd med å bli den nye sms-en, seier SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg til NRK.

For Facebook og sosiale medier er i ferd med å ta over. Før ble den tradisjonelle jule- og nyttårshilsenen alltid sendt via sms, men nå benytter flere og flere sosiale medier.

- Sms har fått en konkurrent i Facebook og Twitter. Fordelen med sosiale medier er at en når ut til mange på en gang, som til Facebook-vennene gjennom en statusoppdatering, eller til følgerne på Twitter, sier sms-forsker Berit Skog ved NTNU.

Kommuniserer elektronisk At vi sender færre sms, vi ikke si at vi kommuniserer mindre elektronisk. Ifølge Daily Mail kommuniserer vi mer elektronisk nå enn noen gang, blant annet ved hjelp av gratis meldingstjenester på smarttelefon.

Skog har tidligere gjort en undersøkelse som viser at 12 prosent av oss har slått opp med kjæresten over sms, mens 16 prosent har fått kjæreste via tekstmelding. Tekstmeldinger kan være en viktig arena for flørting, og Skog mener det kan være lettere å uttrykke følelser via melding enn det er ansikt til ansikt.

- Sosiale medier er viktige flørtekanaler, og sms brukes ofte  til romantiske meldinger og flørt?, sier hun

Men Skog vil ikke kalle Facebook den nye tekstmeldingen.

- Mange meldingstyper som før gikk via sms, er nå overført til Facebook.  Men for de kjappe avtaler, det å bekrefte en avtale, sende kjappe beskjeder, fungerer sms bedre.

Sms-historie I Norge skjøt sms-sendingen i været på slutten av 90-tallet. Allerede i 1987 lå Norge på tredjeplass i verden når det gjaldt antall mobiltelefoner, og i 1988 hadde vi verdens største mobiltelefontetthet. Men mobiltelefonene på den tiden hadde ikke tastatur, og ble kun brukt til å telefonere.

Selv om den første sms-en ble sendt i 1992, var det ikke før i 1993 at det ble sendt en melding fra telefon til telefon. I 1992 fantes det heller ikke telefoner med tastatur, og Papworth sendte den første sms-en noensinne fra en datamaskin.

Startet nytt språk Sms-en har skapt en helt ny språkbruk, som vi ifølge Skog nå ser igjen på både Facebook og Twitter.

- Vi skriver i en kortere og kjappere stil. Her har sms vært en lærearena. Det brukes jo også forkortelser fra sms-språket i dagligtale, sier Skog, og viser til eksempelet «seff», som er kort for selvfølgelig.