Lønnsfesten i Oslo-skolen

SMS-er avslører: Toppene fryktet storstreik

Skoletoppene var redd lærerne skulle streike etter Dagbladets avsløringer, og la slagplan over SMS. Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen luftet også ideen om å reversere lønnsfesten.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

SMS-er sendt mellom skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen avslører dramatikken i etterkant av Dagbladets avsløringer rundt Oslo-skolen.

Like etter at Dagbladet fortalte om lønnsfesten i toppen Utdanningsetaten i Oslo, tok Thorkildsen kontakt med Gerhardsen.

Byråden fryktet storstilt streik blant lærerne etter Dagbladets artikler:

«Jeg er sterkt bekymra for at denne debatten om lederlønninger skal ende i streik blant lærerne. Det vil være katastrofe. Jeg setter pris på hjelp, vi trenger å være tydelige nå», skrev Thorkildsen til Gerhardsen i en SMS 22. oktober.

Dagbladet har også dokumentert millionbruk på konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching. Opposisjonen i Oslo, samt flere på Stortinget, har reagert kraftig på pengebruken i Oslo-skolen SV og Thorkildsen styrer.

- Deler bekymringen

Mens lærerne i Oslo-skolen er bedt om å vise moderasjon i kriseåret 2020, har mange av direktørene i Oslo-skolen fått store lønnshopp. Lærerne er tilbudt 1,7 prosent lønnsøkning - enkelte direktører fikk over 10 prosent, og dét utenom ordinært lønnsoppgjør.

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen svarte Thorkildsen raskt. Og Dagbladets innsyn i SMS-korrespondansen viser at også Gerhardsen var redd for streik.

«Deler bekymringen. Er utrolig lei meg for dette. Har snakket lenge med Aina i ettermiddag om hva som kan være et klokt budskap. Jeg svarer Dagbladet i morgen», skrev Gerhardsen til skolebyråd Thorkildsen.

- Forkastelig

Aina Skjefstad Andersen leder Utdanningsforbundet i Oslo, og har uttalt seg svært kritisk til lønnsfesten. Forbundsleder Anne Finborud fra Skolenes Landsforbund har vært enda krassere:

- Det er forkastelig. Jeg må virkelig si at jeg ble veldig skuffet av å lese om direktørlønninger. Det ødelegger respekten for ordningene vi har, øker forskjellene i samfunnet og svekker grunnlaget for velferdsstaten, har hun tidligere fortalt Dagbladet.

Toppene la slagplan på SMS

Inga Marte Thorkildsen har kategorisk avvist overfor Dagbladet at det er aktuelt for henne å gripe inn og omgjøre lønnspåleggene toppene i etaten har fått. Dette selv om opposisjonen i Oslo har tydeliggjort at Thorkildsen har det i sin politiske makt å reversere lønnsfesten, dersom hun ønsker det.

Men i en annen SMS til Marte Gerhardsen 22. oktober lufter Thorkildsen nettopp denne ideen:

«(...) Kanskje til og med vurdere å omgjøre noe, hvis det går - siden det er så kritisk med dette oppgjøre og saken er blitt så eksplosiv på grunn av korona. Men det får dere vurdere», skriver byråd Thorkildsen til Marte Gerhardsen.

Tekstmeldingen viser også hvordan Thorkildsen og Gerhardsen planla håndteringen av Dagbladets avsløringer.

«Jeg har behov for å si noe tydelig, for eksempel at jeg har bedt dere gå ei runde med fagforeninger og finne løsninger. Og vise til konkrete endringer. Dette er jo ikke noe jeg ønsker, men ser at vi presses voldsomt nå», fortsetter Thorkildsen i SMS-en fra 22. oktober.

Marte Gerhardsen svarer ikke Thorkildsen på tanken om å snu enkelte av lønnsøkningene i etaten.

Men to dager seinere kunne Dagbladet melde at Utdanningsetaten og Utdaninngsforbundet hadde funnet løsninger som skulle unngå at en slik lønnsfest gjentar seg. Løsningen involverte ingen reversering, men bedre involvering fra fagbevegelsen ved eventuelle lønnsøkninger fram i tid.

I et stort intervju med Dagbladet sa Gerhardsen at hun var lei seg for situasjonen som hadde oppstått, men at hun sto inne for lønnsøkningene.

- Helt naturlig

Inga Marte Thorkildsen har ikke hatt tid til å gjøre et intervju med Dagbladet de siste to ukene annet enn over epost.

- Det er helt naturlig at jeg som skolebyråd er bekymret for streik, spesielt midt i en pandemi, skriver hun i en epost lørdag ettermiddag.

- Jeg skjønner godt at mange lærere blir provoserte når direktører har fått høy lønnsøkningen, mens øvrige ansatte blir oppfordret til måtehold. Derfor har vi nå endret systemet, med tettere dialog med de tillitsvalgte om lønnsutviklingen. Mer makt til fagbevegelsen er helt i tråd med SVs og dette byrådets politikk. Å reversere lønnsøkninger for disse enkeltpersonene er ikke et alternativ all den tid det er inngått en avtale mellom en arbeidstaker og en arbeidsgiver, fortsetter Thorkildsen i eposten.

Pengebruken i Oslo-skolen kommer til å bli gjenstand for stor debatt i neste spørretime i bystyret i Oslo.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer