SMS-et med sjefen mens terroristene skjøt for å drepe

Misjonærparet Elisabeth og Øystein måtte gjemme seg fem timer i kjøpesenter i Nairobi.

 DRAMATISK JOBBSTART:  Ekteparet Øystein Iversen fra Finnsnes og Elisabeth Elvrum Iversen fra Børsa hadde startet i nye lærerjobber for noen uker siden da de ble innesperret i fem timer under blodbadet i kjøpesenteret i Nairobi lørdag. Foto: Olav Vestbøstad, Norsk Luthersk Misjonssamband.
DRAMATISK JOBBSTART: Ekteparet Øystein Iversen fra Finnsnes og Elisabeth Elvrum Iversen fra Børsa hadde startet i nye lærerjobber for noen uker siden da de ble innesperret i fem timer under blodbadet i kjøpesenteret i Nairobi lørdag. Foto: Olav Vestbøstad, Norsk Luthersk Misjonssamband.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fem timer lørdag ettermiddag gjemte det norske misjonærparet Elisabeth Elvrum Iversen og Øystein Iversen seg i et lagerrom inne i kjøpesenteret sammen med 18 andre som heller ikke hadde mulighet til å komme forbi angriperne som skjøt for å drepe.

- De opplevde det som et fryktelig drama, og har kommet seg fysisk uskadd fra angrepet. De har det bra nå, og vil få den oppfølgingen de trenger, sier stedlig representant Rune Mjølhus for Norsk Luthersk Misjonssamband til Dagbladet etter at ekteparet har kommet tilbake i trygghet til Misjonssambandets base i Nairobi lørdag kveld.

Elisabeth Elvrum Iversen kommer fra Børsa i Sør-Trøndelag og Øystein Iversen fra Finnsnes i Troms, med delvis oppvekst sammen med misjonærforeldre i Tanzania.

Begge kom fra Tromsø til jobber som lærere ved Den norske skolen i Nairobi 1. august i år.

 PANIKK:  En kvinne og hennes to barn har kommet seg ut Westgate shopping centre. Lørdag kveld var dødsfallene kommet opp i minst 30. Foto: Goran Tomasevic, Reuters/NTB Scanpix.
PANIKK: En kvinne og hennes to barn har kommet seg ut Westgate shopping centre. Lørdag kveld var dødsfallene kommet opp i minst 30. Foto: Goran Tomasevic, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Hennes foreldre skal også ut på misjonæroppdrag i Tanzania i høst.

Inngangen sperret Klokka var 13 lokal tid (12 norsk) da Mjølhus fikk telefon fra paret om skytingen som hadde startet på det internasjonale kjøpesenteret Westgate.

- Det var skyting ved inngangen, de hadde ikke noen mulighet til å komme seg ut og spurte på telefonen hva de skulle gjøre. Jeg ba dem komme seg i sikkerhet lengst mulig unna, og da var det bare en vei - innover og lengst vekk fra døra, forteller Mjølhus.

Han betegner de dramatiske inntrykkene som «en vanlig lørdagshandel som gikk galt».

Han er godt kjent på kjøpesenteret, som ligger 45 minutters kjøring fra Misjonssambandets base.

 I SIKKERHET:  Utenlandske butikkansatte og lørdagshandlende blir geleidet ut av Westgate kjøpesenter i Nairobi med ordre fra lokalt politi om å holde hendene over hodet. FOTO:Goran Tomasevic/ REUTERS/NTB SCANPIX.
I SIKKERHET: Utenlandske butikkansatte og lørdagshandlende blir geleidet ut av Westgate kjøpesenter i Nairobi med ordre fra lokalt politi om å holde hendene over hodet. FOTO:Goran Tomasevic/ REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer

Ialt 20 personer ble sittende i lagerrommet til kenyansk politi ga dem leide ut klokka 18 lokal tid (17 norsk).

Hørte alt - Det var ikke skyting mot rommet der de søkte tilflukt, men de hørte skudd, smell og skrik der de satt. Så det er jo åpenbart at dette føltes dramatisk, sier Mjølhus.

Han var i løpende kontakt på sms med sine innesperrede norske kolleger mens terroraksjonen pågikk.

- Jeg fortalte dem det jeg visste fra media om hva som skjedde, og jeg varslet deres familier hjemme i Norge. De opplevde det som betryggende at de ikke var glemt der inne, men at det var stort fokus på det som skjedde utenfra. Og så hadde de god støtte i Guds allmakt i den situasjonen de var, sier Rune Mjølhus til Dagbladet.

Norsk Luthersk Misjonssamband har om lag 20 norske ansatte i Kenya og Tanzania.

 HOLDT SMS-KONTAKT:  Rune Mjølhus er godt kjent på kjøpesenteret, og visste hvor hans norske kolleger skulle søke tilflukt npr inngangen var sperret. Foto: Norsk Luthersk Misjonssamband.
HOLDT SMS-KONTAKT: Rune Mjølhus er godt kjent på kjøpesenteret, og visste hvor hans norske kolleger skulle søke tilflukt npr inngangen var sperret. Foto: Norsk Luthersk Misjonssamband. Vis mer

- Det norske misjonærparet er ikke førstereis. De har vært arbeidet her en tid, og har god kunnskap om afrikansk kultur. Men de har ikke vært utsatt noen slike trusselsituasjoner, sier Mjølhus.

Mer terror Han har jobbet fem år i Tanzania og nå snart fire år i Kenya.

- Er det blitt farligere å være hvit og kristen misjonær i Kenya den siste tiden ?

- Terror har økt i intensitet, men våre ansatte har ikke merket noe til dette i det daglige, sier stedlig representant for Norsk Luthersk Misjonssamband i Nairobi, Rune Mjølhus, til Dagbladet. 

 NEDSLAKTING:  En mann ligger skutt og drept ved inngangen til Westgate Shopping Centre i Nairobi. Foto: Siegfried Modola, REUTERS/NTB SCANPIX.
NEDSLAKTING: En mann ligger skutt og drept ved inngangen til Westgate Shopping Centre i Nairobi. Foto: Siegfried Modola, REUTERS/NTB SCANPIX. Vis mer